Гудков Лев Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гудков Лев Дмитрович
Народився 6 грудня 1946(1946-12-06) (77 років)
Москва, СРСР
Країна  СРСР
 Росія
Місце проживання Росія
Діяльність соціолог, викладач університету
Галузь соціологія[1]
Alma mater факультет журналістики МДУ
Науковий ступінь доктор філософських наук
Вчителі Arseniĭ Gulygad
Знання мов російська[2][1]
Заклад МДУ
Нагороди

Лев Дмитрович Гудков (нар. 6 грудня 1946, Москва) — російський соціолог, фахівець у галузі масових опитувань. Директор Аналітичного центру Юрія Левади; головний редактор журналу «Вестник общественного мнения» (Росія); доктор філософських наук.

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчив факультет журналістики Московського державного університету (1971).

Працював у першій радянській соціологічній науко-дослідницькій установі — закритому Інституті конкретних соціальних досліджень (ІКСІ АН СРСР і КДБ СРСР), Інституті наукової інформації з суспільних наук АН СРСР, в Центральній державній бібліотеці СРСР ім. Леніна, ВНДІ технічної естетики, Всесоюзній книжковій палаті. В 1988—2003 рр. — провідний науковий співробітник Всеросійського центру вивчення громадської думки (рос. ВЦИОМ), завідувач відділу теорії, пізніше — відділу соціально-політичних досліджень. В 2003 р після ліквідації російською державною владою незалежності ВЦИОМ, перейшов разом з Юрієм Левадою в новостворений «Левада-Центрі», де працював на аналогічній посаді. У грудні 2006 р обраний на пост директора директор «Левада-Центру».

У різний час викладав соціологію культури в Інституті європейських наук при РДГУ та політичну соціологію в Московській вищій школі соціальних і економічних наук. Викладає соціологію в ДУ-ВШЕ. Учасник всіх основних дослідницьких проектів центру «Радянська людина», з 1989, «Бюрократія», «Російський націоналізм», «Російські еліти» та ін.

Праці[ред. | ред. код]

Автор багатьох монографій і статей з теорії і методології масових опитувань, та соціально-ментального стану сучасного російського суспільства

Громадянська позиція[ред. | ред. код]

У вересні 2015 року, під час прес-конференції у відповідь на запитання Лев Гудков заявив, що Крим не має ні морального, ні етичного права бути у складі Росії[3].

21 лютого 2022 року, підписав відкритий колективний лист російського Конгресу інтелігенції "Ви будете прокляті!" Паліям війни», в якому йдеться про історичну відповідальність влади РФ за розпалювання «великої війни з Україною»[4][5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Czech National Authority Database
  2. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.
  3. Крым не имеет право быть в России [Архівовано 21 липня 2021 у Wayback Machine.] (відео; (рос.). 25.09.2015
  4. «Ви будете прокляті!»: Конгрес інтелігенції РФ опублікував відкритого листа розпалювачам війни. 21.02.2022, 12:57. Архів оригіналу за 22 лютого 2022. Процитовано 22 лютого 2022.
  5. Відкритий колективний лист «Вы будете прокляты!» [Архівовано 22 лютого 2022 у Wayback Machine.] (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]