Даніель Наборовський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Даніель Наборовський
пол. Daniel Naborowski
Народився 1573(1573)
Краків
Помер 1640(1640)
Вільно
Підданство Річ Посполита
Діяльність поет
Alma mater Орлеанський університет, Падуанський університет, Страсбурзький університет і Базельський університет
Знання мов польська і латина
Посада Q65720297? і Q65965503?
Конфесія кальвівнізм
У шлюбі з Zuzanna Raczkod[1]

Даніель Наборовський (Daniel Naborowski, 1573 — 1640) — польський поет часів Речі Посполитої.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у м. Краків у 1573 році в небагатій шляхетській сім'ї, яка сповідувала кальвінізм[2]. Після отримання домашньої освіти навчався в Яґеллонському університеті. У 1590 році перебрався до Віттенберга, де навчався у місцевому університеті до 1593 року. 1593—1595 роках у Базельському університеті вивчав медицину. У 1595—1596 роках в Орлеані (Франції) вивчав право, правничі студії продовжив у Страсбурзі. У 1602 році у Падуанському університеті вивчав військову техніку. Того ж року повернувся до Польщі.

Тут увійшов до почту литовського магната Януша Радзивілла. Окрім обов'язків лікаря, обіймав посаду секретаря, займався вирішенням дипломатичних питань магната. На його боці він взяв участь у рокоші Зебжидовського. У 1610 році виїздив за кордон — побував у Німеччині, Швейцарії, Англії, Франції, Італії.

Після смерті у 1620 році Януша Радзивілла опинився при дворі Кшиштофа Радзивілла. У 1633 отримав посаду маршалка гетьмана польного литовського (цю посаду обіймав К.Радзивілл). У 1637 році обійняв посаду судді Вільно. Помер на цій посаді у 1640 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Д. Наборовський — автор панегіриків, ліричних віршів, фрашків і епіграм, в яких віртуозно оперує інтелектуальним алегоризмом і ерудиційним символізмом. Діапозон його поезії доволі широкий: любовно-еротичні мотиви, побут, актуально-політична проблематика і ворожі контрреформації філософсько-етичні тенденції.

З творчістю Наборовского пов'язане народження польського консептизму як однієї з барокових течій: поет прагне до ефектів, які досягає витонченою грою слів, де особливу роль набуває варіювання їх семантичних відтінків, сенсових нюансів. З поезією Наборовского входить в польську літературу інша барокова течія — культеранізм з характерним для нього загостреним почуттям форми. Ерудиційна витонченість, зумовивши ефектно-химерну складність образу, часто робила цей стиль малозрозумілим або недоступним для недостатньо освічених сучасників, чи тих, хто погано орієнтувалися в контексті подій, описуваних у творі.

Для смаків Наборовского певною мірою знаменні переклади Ф.Петрарки. Будучи за кордоном, Даніель Наборовський познайомився з англійською поезією, йому належать перші переклади та обробка епіграм Оуена. Досягнувши висот барокової витонченості, Наборовський на схилі років повертається до ренесансної гармонії Я.Кохановського.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Michael J. Mikoś, Polish Baroque and Enlightenment Literature: An Anthology. Ed. Michael J. Mikoś. Columbus, Ohio/Bloomington, Indiana: Slavica Publishers. 1996. 104—108. ISBN 0-89357-266-7