Джакайя Кіквете

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джакайя Кіквете
Народився 7 жовтня 1950(1950-10-07)[1][2][…] (73 роки)
Msogad, Регіон Пвані, Танзанія
Країна  Танзанія
Діяльність політик, економіст, військовослужбовець
Alma mater Університет Дар-ес-Салама, Tanzania Military Academyd і Kibaha Secondary Schoold
Знання мов суахілі[4]
Посада Президент Танзанії[d], Президент Африканського союзуd, депутат Національної асамблеї Танзаніїd і міністр закордонних справ Танзаніїd
Військове звання офіцер
Партія Чама Ча Мапіндузі
Конфесія іслам
У шлюбі з Salma Kikweted
Нагороди
Order of Excellence Order of Oman Орден короля Абдулазіза-аль-Сауда Order of the Pearl of Africa
IMDb ID 3154172
Сайт tanzania.go.tz

Джакайя Кіквете (англ. Jakaya Mrisho Kikwete; нар. 7 жовтня 1950(19501007), Мсога, Багамойо, Танганьїка, нині Танзанія) — президент Танзанії з 21 грудня 2005 року. З 31 січня 2008 — голова Африканського союзу.

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчив університет Дар-ес-Саламу в 1975 як економіст. Служив в армії, пішовши у відставку в 1992 в чині підполковника.

У 1982 Кіквете був обраний до Національного Виконавчого Комітету єдиної тоді партії Чама Ча Мапіндузі, в 1997 — в Центральний Комітет. Кіквете займав посади в місцевих партійних організаціях у Занзібарі і континентальних провінціях.

7 листопада 1988 призначений депутатом парламенту і заступником міністра енергетики та корисних копалин, в 1990 — міністром водних і енергетичних ресурсів та корисних копалин.

З 1994 — міністр фінансів, розробив твердий держбюджет.

У 1995 його кандидатура розглядалася як заміна чинному президенту Алі Гасану Мвіньі, але Джуліус Ньєрере віддав перевагу виставити другим кандидатом на перших багатопартійних президентських виборах Бенджаміна Мкапу, який і переміг.

У грудні 1995 Кіквете був призначений міністром закордонних справ і міжнародного співробітництва. На цій посаді Кіквете багато чого зробив для досягнення миру в Бурунді і ДР Конго, а також для інтеграції між Кенією, Угандою і Танзанією. У 2005 Кіквете був виставлений новим кандидатом у президенти від Чама Ча Мапіндузі і переміг. Переобраний на виборах 31 жовтня 2010 року.

Як президент він активно розвиває будівництво шкіл та університету в Додомі, отримуючи гранти від міжнародного співтовариства. Крім того, він оголосив загальне тестування населення на наявність СНІДу, сам протестувавши першим. Як голові АС Кіквете вдалося вирішити політичну кризу в Кенії між президентом Мваї Кібакі і лідером опозиції Раїли Одінгой.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]