Джозеф М. Шенк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джозеф Майкл Шенк
Joseph Michael Schenck
Зображення
Зображення
Ім'я при народженні Йосип Михайлович Шейнкер
Дата народження 25 грудня 1878(1878-12-25)
Місце народження Рибінськ, Ярославська губернія, Російська імперія
Дата смерті 22 жовтня 1961(1961-10-22) (82 роки)
Місце смерті Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
Поховання Maimonides Cemeteryd
Громадянство США
Національність єврей
Професія Продюсер
Кар'єра 19171936
Нагороди Оскар
IMDb ID 0770852
CMNS: Джозеф М. Шенк у Вікісховищі

Джозеф Майкл Шенк (англ. Joseph Michael Schenck, при народженні Йосип Михайлович Шейнкер; 25 грудня 1878, Рибінськ, Ярославська губернія — 22 жовтня 1961, Лос-Анджелес, Каліфорнія) — американський кінопродюсер, піонер кіноіндустрії, який зіграв ключову роль в її розвитку в Сполучених Штатах.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 25 грудня 1878 в місті Рибінську Ярославської губернії Росії, в сім'ї єврея Хаїма (Михайла) — прикажчика в конторі волзького пароплавства. Йосип з рідними, включаючи молодшого брата Миколи, емігрували в Нью-Йорк в 1893 році.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Він, а потім і його брат, потрапили в шоу-бізнес через концесійне управління парком розваг у Форт-Джорджі (штат Нью-Йорк). Оцінивши потенціал цієї галузі, брати Шенк придбали в 1909 році парк розваг «Палісадіс». І стали брати участь у зародженні кінопромисловості як партнерів Маркуса Лоу, керуючи мережею кінотеатрів. Завдяки кінобізнесу, в 1916 році Джозеф Шенк зустрівся і одружився з Нормою Талмадж, актрисою німого кіно, однією з наймолодших зірок студії «Вайтограф». Він продюсував її фільми і був фінансовим консультантом навіть після розлучення в 1934 році.

Вирішивши працювати самостійно, Джозеф Шенк в 1917 році переїхав на західне узбережжя, туди, де лежало майбутнє кіноіндустрії. З 1925 року протягом декількох років талановитий і амбіційний Шенк був другим президентом нової кіностудії «United Artists». У 1934 році разом з Деррілом Зануком заснував компанію «20th Century Pictures», яка потім об'єдналася з «Fox Film Corporation» в 1935 році, утворивши корпорацію «20th Century Fox», першим президентом якої став Джозеф Шенк, зробившись одним з найвпливовіших людей в кінобізнесі.

Був засуджений за ухилення від сплати прибуткового податку і сидів у в'язниці, поки не був помилуваний. Після звільнення повернувся в «20th Century Fox» і закохався в молоду актрису на ім'я Мерилін Монро, зігравши ключову роль у розвитку її кар'єри.

Як один із засновників Американської Академії кінематографічних мистецтв і наук, в 1952 році отримав спеціальний«Оскар» на знак визнання його значного внеску в розвиток кіноіндустрії; його зірка на Голлівудській алеї слави знаходиться в 6757 квадраті.

Смерть[ред. | ред. код]

Пішов на пенсію в 1957 році і незабаром після переніс інсульт, від якого до кінця так і не оговтався. Помер у Лос-Анджелесі 22 жовтня 1961 року в віці 82 років і був похований на кладовищі Маймоніда в Брукліні, Нью-Йорк.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]