Джон Ґріґґз Томпсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Томпсон
англ. John Griggs Thompson
Ім'я при народженні англ. John Griggs Thompson[1]
Народився 13 жовтня 1932(1932-10-13) (91 рік)
Оттава, Канзас, США
Країна США США
Діяльність математик, викладач університету
Alma mater Єльський університет (1955)
Чиказький університет (1959)
Галузь Теорія груп
Заклад Гарвардський університет (1961—1962)
Чиказький університет (1962—1968)
Кембриджський університет (1968—1993)
Університет Флориди (1993-теперішній час)
Посада Rouse Ball Professor of Mathematicsd
Науковий ступінь Доктор філософії (Ph.D.)
Науковий керівник Саундерс Маклейн
Аспіранти, докторанти Richard Lyonsd[2]
Gordon Douglas Jamesd[2]
Robert Griessd[2]
David Goldschmidtd[2]
Charles Simsd[2]
Chat-Yin Hod[2]
Richard Footed[2]
Nick Pattersond[2]
Larry Lee Dornhoffd[2]
Edward Lawrence Spitznageld[2]
Milbern James Rustd[2]
Albert Whitcombd[2]
Aviad M. Broshid[2]
Sister Miriam P. Cooneyd[2]
Pamela A. A. Fergusond[2]
Anne R. MacWilliamsd[2]
Robert Sandlingd[2]
David Shawd[2]
David John Bensond[2]
Aron Bereczkyd[2]
Tanush Shaskad[2]
David Walter Erbachd[2]
Urmie Rayd[2]
David John Jacksond[2]
David Andrew McNeillyd[2]
Членство Лондонське королівське товариство
Норвезька академія наук
Національна академія дей-Лінчей
Національна академія наук США
Американська академія мистецтв і наук
Нагороди

CMNS: Джон Ґріґґз Томпсон у Вікісховищі

Джон Ґріґґз Томпсон (англ. John Griggs Thompson; нар. 13 жовтня 1932, Оттава, штат Канзас, США) — математик, відомий своєю роботою в галузі скінченних груп, лауреат Філдсівської премії 1970 року, премії Вольфа 1992 року і Абелівської премії 2008 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Отримав ступінь бакалавра мистецтв в Єльському університеті в 1955 і докторський ступінь в Чиказькому університеті в 1959 під керівництвом Маклейна.

Провівши деякий час на факультеті математики в університеті Чикаго, він у 1970 зайняв посаду Роуз Болл професора математики в Кембриджського університету, Англія, а потім переїхав до математичного факультету Університету Флориди, як професор-дослідник. В наш час[коли?] він почесний професор з чистої математики в Кембриджському університеті, і професор з математики в Університеті Флориди. Він отримав Абелівську премію 2008 року разом з Жаком Тітсом.[3]

Робота[ред. | ред. код]

Докторська дисертація Томпсона вже містила потужні інноваційні технології і включала розв'язок задачі теорії скінченних груп, яка стояла біля шістдесяти років про нільпотентність ядер Фробеніуса. У той час це досягнення було відзначено в Нью-Йорк Таймс[4] (хоча, на жаль, приналежність університету вказана там неправильно).

Томпсон став ключовою фігурою в класифікації скінченних простих груп. У 1963 році він і Волтер Фейт довели, що всі неабелеві звичайні прості групи мають парний порядок (Стаття з теоремою Фейта-Томпсона про непарність порядку заповнила весь номер журналу Pacific Journal of Mathematics). Ця робота була нагороджена премією Коула в 1965 році по алгебрі Американським математичним товариством. Його монументальні роботи про N-групи класифікували всі скінченні прості групи, для яких нормалізатор кожної нетотожної вирішуваної підгрупи можна вирішити. Це включає, як побічний продукт, класифікацію всіх мінімальних простих скінченних груп (тих, для яких кожна власна підгрупа вирішувана). Ця робота мала великий вплив на подальші події в класифікації простих скінченних груп, а також була вказана Річардом Брауером під час нагородження Томпсона Філдсівською премією в 1970 році.

Група Томпсона Th — одна з 26 спорадичних скінченних простих груп. Томпсон також вніс великий внесок в розв'язання зворотної задачі Галуа. Він знайшов критерій по якому скінченна група є групою Галуа, звідки випливає зокрема, що проста група монстра є групою Галуа.

Подальше визнання[ред. | ред. код]

У 1971 обраний до академії наук США.

У 1982 нагороджений премією Бервіка старшого (Лондонське математичне товариство), а в 1988 отримав почесний ступінь доктора наук в Оксфордському університеті.

Отримав премію Вольфа в 1992 і є єдиною людиною, окрім Жан-П'єр Серра, яка отримала всі три премії Медаль Філдса, премію Вольфа, і Абелівську премію. Томпсон був нагороджений Національною медаллю науки США у 2000. Він є членом Лондонського наукового королівського товариства (Велика Британія), від якого отримав медаль Сільвестра, та членом Норвезької академії наук і літератури[5]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Архів історії математики Мактьютор — 1994.
  2. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш щ ю я аа Математичний генеалогічний проєкт — 1997.
  3. Thompson and Tits share the Abel Prize for 2008. The Niels Henrik Abel Memorial Fund. 17 травня 2008. Архів оригіналу за 14 липня 2008. Процитовано 20 травня 2008. The Norwegian Academy of Science and Letters has decided to award the Abel Prize for 2008 to John Griggs Thompson, University of Florida and Jacques Tits, Collège de France. This was announced by the Academy’s President, Ole Didrik Lærum, at a press conference in Oslo today. Thompson and Tits receives the Abel Prize “for their profound achievements in algebra and in particular for shaping modern group theory”.
  4. http://www.cecm.sfu.ca/organics/papers/lam/paper/html/NYTimes.html [Архівовано 18 травня 2011 у Wayback Machine.] New York Times article, April 26, 1959.
  5. Gruppe 1: Matematiske fag (Norwegian) . Norwegian Academy of Science and Letters. Архів оригіналу за 10 листопада 2013. Процитовано 7 жовтня 2010.

Джерела[ред. | ред. код]