Дуглас Скотт Фальконер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дуглас Скотт Фальконер
Douglas Scott Falconer
Народився 10 березня 1913(1913-03-10)
ОлдмелдрумАбердиншир
Помер 23 лютого 2004(2004-02-23) (90 років)
Единбург, Шотландія
Місце проживання Велика Британія Велика Британія
Країна Велика Британія Велика Британія
Діяльність генетик
Alma mater Університет Сент-Ендрюса
Королівський коледж, Кембрідж
Галузь Генетика
Заклад Единбурзький університет
Науковий керівник James Grayd
Відомі учні Мері Лайон
Аспіранти, докторанти Frank W. Nicholasd
Членство Лондонське королівське товариство
Королівське товариство Единбурга
Відомий завдяки: Кількісна генетика
Нагороди

Ду́глас Скотт Фа́льконер (англ. Douglas Scott Falconer; *10 березня 1913, Олдмелдрум, Абердиншир — †23 лютого 2004, Единбург) — британський генетик і натураліст, найбільш відомий за свої роботи з кількісної генетики.

Біографія[ред. | ред. код]

Дуглас Скотт Фальконер народився в 1913 році в невеликому шотландському містечку Олдмелдрум, в сім'ї священика з Единбургу. Незабаром після народження сина сім'я повернулася до Единбургу. У шкільні роки Дуглас зацікавився наукою і після закінчення школи був прийнятий в університет, проте важке захворювання туберкульозом відклав початок навчання на п'ять років. В період одужання Дуглас прочитав безліч робіт, зокрема «Теорію Гена» Моргана. Д'Арсі Томпсон, під чиїм керівництвом Фальконер вивчав зоологію, запропонував скасувати іспити для такого хорошого учня, проте правила узяли верх, і Дуглас склав іспит, отримавши диплом з відзнакою першого класу.

Почавши роботу в групі генетиків під керівництвом професора Конрада Уоддінгтона, Дуглас Фальконер став провідним авторитетом в генетиці кількісних ознак. Пропрацювавши в Единбурзі все життя, Фальконер зробив великий внесок до науки. Його «Введення в генетику кількісних ознак» витримало 4 видання з 1960 по 1996 рік і стало настільною книгою багатьох учених. Ранні роботи Фальконера були присвячені генетичному аналізу мутацій Менделя у мишей. Їм була вперше виявлена зчеплена зі статею мутація мишей[1].

Ще будучи студентом, Дуглас одружився з Маргарет Дюк, що вивчала класичні предмети. Маргарет і двоє синів пережили Дугласа. Загальним інтересом сім'ї була музика; Дуглас любив грати на флейті. В середині життя Дуглас захворів діабетом, і вже в 1960-ті роки його здоров'я було слабким, але він твердо продовжував займатися наукою, відвідуючи місце роботи і публікуючись довгі роки після відходу на пенсію в 1980 році, цікавлячись розвитком досліджень і беручи участь в дискусіях.

У 1951 році Дуглас Фальконер склав описи двох мишей мутантів, названих їм reeler і trembler за змінену ходу[2]. Дослідження миші reeler привели до відкриття в 1995 році білка рилін, що грає важливу роль в нейроміграції і позиціонуванні нейронів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. FALCONER DS (1952). A totally sex-linked gene in the house mouse. Nature. 169 (4303): 664—5. PMID 14929266.
  2. Falconer DS (1951) 2 new mutants, trembler and reeler, with neurological actions in the house mouse (mus-musculus l) Journal of Genetics 50 (2): 192-201 [1] [Архівовано 9 грудня 2012 у Archive.is]