Дін Бенджамін Мак-Лафлін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дін Бенджамін Мак-Лафлін
Dean Benjamin McLaughlin
Народився 25 жовтня 1901(1901-10-25)
Бруклін, Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Помер 8 грудня 1965(1965-12-08) (64 роки)
Енн-Арбор, Мічиган, США
Країна США США
Діяльність астроном
Alma mater Мічиганський університет
Заклад Мічиганський університет
Аспіранти, докторанти Benjamin F. Peeryd

CMNS: Дін Бенджамін Мак-Лафлін у Вікісховищі

Дін Бенджамін Мак-Лафлін (англ. Dean Benjamin McLaughlin) — американський астроном.

Біографія та наукові здобутки[ред. | ред. код]

Родився в Брукліні (Нью-Йорк). Закінчив Мічиганський університет. Упродовж 1924—1927 років працював у Суартморському коледжі, з 1927 року — в обсерваторії Мічиганського університету.

Наукові праці відносяться до зіркової спектроскопії. У 1929 році очолив спектроскопічні програми обсерваторії Мічиганського університету. Виконав детальні дослідження спектрів Be-зірок, спектрально-подвійних зірок. Виявив, що VV Цефея, 31 і 32 Лебедя є затемненими системами, що складаються з холодного надгіганта і гарячої зірки невеликих розмірів, затемнення якої дальньої атмосферою надгіганта дають унікальну можливість вивчати будову протяжних атмосфер. Визначав орбіти затемнюваних подвійних зірок, вивчав спектральні зміни у довгоперіодичних змінних. Особливо відомий своїми дослідженнями нових і наднових зірок. Починаючи з Новою Геркулеса 1934 спостерігав всі доступні нові, виконав вимірювання численних емісійних та абсорбційних деталей у спектрах цих зірок, співвідносячи їх зі змінами блиску і з викидами оболонок. Розшифрував складні спектри наднових I типу, інтерпретувавши їх як спектри поглинання, а не випромінювання (як вважали раніше).

На честь Мак-Лафліна названі кратер на Марсі та на зворотному боці Місяця.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Колчинский И. Г., Корсунь А. А., Родригес М. Р. (1977). Мак-лафлин (Мак-Локлин) Дин Бенджамин. Астрономы. Биографический справочник (на сайте Астронет). отв. редактор Богородский А. Ф. (вид. 2-ге, 416 с.). Киев: Наукова думка.(рос.)