Ебігейл Адамс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ебігейль Адамс)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ебігейл Адамс
англ. Abigail Adams
Народилася 22 листопада 1744(1744-11-22)[1][3][…]
Веймут, Норфолк, Массачусетс, США[5]
Померла 28 жовтня 1818(1818-10-28)[1][2][…] (73 роки)
Квінсі, Норфолк, Массачусетс, США[5]
·черевний тиф
Поховання United First Parish Churchd
Країна  США
 Сполучене Королівство
Діяльність політична діячка, письменниця
Знання мов англійська[1][6], латина[5] і французька[5]
Посада перша леді США і Другі леді й джентльмени США
Конфесія конгрегаціоналізм[d]
Рід Adams familyd
Батько William Smithd[7]
Мати Elizabeth Quincyd[7]
Родичі Thomas Shepardd[5] і John Nortond[5]
Брати, сестри Mary Smithd[7] і Elizabeth Smith Shaw Peabodyd
У шлюбі з Джон Адамс[7]
Діти (6) Abigail Adams Smithd[8], Джон Квінсі Адамс[7][8], Susanna Adamsd[8], Charles Adamsd[8] і Thomas Boylston Adamsd[8]
Автограф
Нагороди

Абіґе́йл Сміт А́дамс (англ. Abigail Smith Adams; 22 листопада 1744 — 28 жовтня 1818) — перша американська феміністка, перша леді США з 4 березня 1797 по 4 березня 1801, дружина президента США Джона Адамса.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в 1744 у Веймуті в провінції Массачусетс-Бей. Затята читачка, була надзвичайно ерудованою для свого віку, відмінно зналася в поезії, філософії та політиці. Хоч і була знайома з Джоном Адамсом, серйозні стосунки з ним зав'язала лише в 1762 році. У жовтні 1764-го — одружилася. Народила трьох синів і двох дочок, союз тривав понад 50 років.

Тривалі поїздки Адамса як окружного судді, делегата Континентального конгресу, а потім дипломатичного представника призводили до тривалих розлук. Ебігейл підтримувала зв'язок з чоловіком листуванням, що нині становить багате документальне джерело суспільної історії.

В 1784 переїжджає з чоловіком до Парижа, де той виконував обов'язки посла.

Коли Джон Адамс став першим віце-президентом США, Ебігейл зблизилася з першою леді Мартою Вашингтон і надавала значну допомогу в організації офіційних прийомів завдяки набутому за кордоном досвіду. Продовжила займатись цим і після вступу на посаду першої леді у 1797. У 1800 після переносу столиці у Вашингтон Адамс стала першою хазяйкою Білого дому. У 1801 після поразки на президентських виборах повертається з чоловіком у Массачусетс.

Ебігейл Адамс померла від черевного тифу за два тижні до 74-ліття. Похована поряд з чоловіком в Квінсі. Кілька років потому її син Джон Квінсі Адамс став шостим президентом США.

Феміністична діяльність[ред. | ред. код]

Ебігейл Адамс вважається першою американською феміністкою. Вона була переконаною прихильницею прав жінок і яскравою представницею жіночої емансипації в американській історії. В листі до чоловіка від 31 березня 1776 вона закликає ввести право голосу чи представництво для жінок в новій державі — Сполучених Штатах Америки. В цьому листі з'являється цитата, що зробила Ебігейл Адамс всесвітньо відомою феміністкою.

Ми не станемо коритися законам, в прийнятті котрих ми не брали участі, і владі, котра не представляє наших інтересів.

На переконання Адамс, влада чоловіків є тиранічною, оскільки сама природа чоловіка штовхає його на зловживання своєю силою і владою. Ця тиранічна природа чоловіків проявляється в гнобленні ними жінок. Тому закони нової держави повинні захистити їхні права.

Те, що ваша стать за природою є тиранічною, — це настільки очевидна істина, що не потребує диспуту, крім тих з вас, хто, на щастя, добровільно складає з себе грубе звання хазяїна заради більш ніжного і любимого імені друга. Чому ж тоді не позбавити влади порочних і беззаконних людей, котрі безкарно використовують нас з усією жорстокістю і зневагою. Розумні чоловіки в усі часи відкидали звичаї, котрі ставляться до нас лише як до васалів вашої статі.

Образ в мистецтві[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]