Едвін Фредерік О'Браєн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едвін Фредерік О'Браєн
Народився 8 квітня 1938(1938-04-08)[1] (86 років)
Бронкс, Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Країна  США
Діяльність богослов, католицький священник, католицький єпископ
Alma mater Папський університет святого Томи Аквінського, Saint Joseph's Seminaryd і John F. Kennedy Catholic High Schoold
Заклад Військова академія США
Посада кардинал[2], титулярний єпископ, Metropolitan Archbishop of Baltimored, Roman Catholic Archbishop for the Military Services, USAd, титулярний архиєпископd, єпископ-помічник і апостольський адміністратор[d]
Конфесія католицька церква[2]

Едвін Фредерік О'Браєн (англ. Edwin Frederick O'Brien; нар. 8 квітня 1939 року, Нью-Йорк) — американський кардинал, великий магістр Лицарського ордену святого Гробу Господнього в Єрусалимі.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Народився в Бронксі в родині Едвіна Фредеріка та Мері О'Браєн. Закінчив духовну семінарію святого Йосифа в Йонкерсі і 29 травня 1965 року був рукоположений в сан священика архієпископом Нью-Йорка кардиналом Френсісом Спеллманом. Згодом він служив як військовий капелан у Збройних силах США, де отримав звання капітана. У 19711972 роках служив у В'єтнамі. У 1973 році він залишив службу в армії і поїхав на навчання в Рим, де захистив докторську дисертацію з богослов'я в Папському університеті святого Томи Аквінського, після чого повернувся до США і виконував там обов'язки віце-канцлера архідієцезії Нью-Йорка. У 19851989 і 19941997 роках він був ректором семінарії святого Йосифа, а в 19901994 роках — ректором Папської північноамериканської колегії в Римі.

6 лютого 1996 року Папа Римський Іван-Павло II призначив Едвіна О'Браєна єпископом-помічником Нью-Йорка, з титулярною єпархією Тизіки. 25 травня 1996 року відбулася його єпископська хіротонія (головним святителем був кардинал Джон Джозеф О'Коннор, архієпископ Нью-Йорка). 7 квітня наступного року єпископа О'Браєна призначили коад'ютором військового ординаріату США. 12 серпня 1997 року він став військовим ординарієм США.

12 липня 2007 року Папа Бенедикт XVI призначив архієпископа О'Браєна архієпископом Балтимора і почесним примасом США. Урочисте введення на престол архідієцезії Балтимора відбулося 1 жовтня того ж року.

29 серпня 2011 року Бенедикт XVI призначив архієпископа О'Браєна великим про-магістром[3] Лицарського ордену святого Гробу Господнього в Єрусалимі, після відставки з цієї посади кардинала Джона Фолі[4].

18 лютого 2012 року Бенедикт XVI надав архієпископові О'Браєну сан кардинала-диякона з дияконством Сан-Себастьяно-аль-Палатіно, а 15 березня того ж року офіційно оголошено про його призначення великим магістром ордену Гробу Господнього[5].

21 квітня 2012 року кардинал О'Браєн був призначений членом Конгрегації Східних Церков, Конгрегації в справах католицької освіти і Папської ради «Cor Unum»[6].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SNAC — 2010.
  2. а б Catholic-Hierarchy.orgUSA: 1990.
  3. Титул великого магістра ордену присвоюється кардиналові; до зведення в сан кардинала прелат користується титулом великого про-магістра
  4. RINUNCIA DEL GRAN MAESTRO DELL'ORDINE EQUESTRE DEL SANTO SEPOLCRO DI GERUSALEMME E NOMINA DEL PRO-GRAN MAESTRO DEL MEDESIMO ORDINE EQUESTRE(італ.)[недоступне посилання з травня 2019]
  5. NOMINA DEL GRAN MAESTRO DELL'ORDINE EQUESTRE DEL SANTO SEPOLCRO DI GERUSALEMME[недоступне посилання](італ.)[недоступне посилання з липня 2019]
  6. NOMINA DI CARDINALI MEMBRI DEI DICASTERI E DEGLI ORGANISMI DELLA CURIA ROMANA[недоступне посилання з квітня 2019](італ.)