Елліотт Сміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елліот Сміт
Elliott Smith
Зображення
Зображення
Елліот Сміт на концерті у Лос-Анджелесі, лютий 2003 року
Основна інформація
Повне ім'я Стівен Пол Сміт
Дата народження 6 серпня 1969(1969-08-06)
Місце народження Омаха, штат Небраска, США
Дата смерті 21 жовтня 2003(2003-10-21) (34 роки)
Місце смерті Лос-Анджелес, штат Каліфорнія, США
Причина смерті stab wound to the chestd[1][2]
Роки активності 1991 — 2003
Громадянство США США
Професія Кантауторе, співак, композитор і гітарист
Освіта Hampshire Colleged і Lincoln High Schoold
Співацький голос Тенор
Інструменти Гітара, фортепіано, кларнет, бас-гітара, гармоніка, ударні, мелодика
Жанр Інді-фольк, інді-поп, інді-рок, lo-fi
Псевдоніми Elliott Smith
Колективи Heatmiser
Лейбл Virgin/Caroline, Cavity Search, Kill Rock Stars, Suicide Squeeze, DreamWorks, ANTI-, Domino
www.sweetadeline.net
CMNS: Файли у Вікісховищі

Стівен Пол "Елліот" Сміт (англ. Steven Paul "Elliott" Smith, нар. 6 серпня 1969 — пом. 21 жовтня 2003) — відомий американський музикант, автор-виконавець. Народився у місті Омаха, штат Небраска, виріс у Техасі. Більшу частину життя мешкав у Портленді, штат Орегон, де й здобув початкову популярність. Основним інструментом Сміта була гітара, однак він також грав на фортепіано, кларнеті, басі та гармоніці. Елліотт володів характерними вокальними даними та використовував декілька звукових доріжок для створення вокальних текстур та гармоній.

Після декількох років участі у гурті Heatmiser, у 1994 році Елліотт Сміт розпочав сольну кар'єру та видав декілька альбомів на таких інді-лейблах, як Cavity Search та Kill Rock Stars. У 1997 році він підписав контракт з лейблом DreamWorks Records, на якому записав два альбоми. Світове визнання музикант отримав у 1998 році, коли його пісню "Miss Misery", яка з'явилася у фільмі «Розумник Вілл Гантінґ», було номіновано на премію Оскар у категорії «найкраща пісня».

Сміт мав хронічну депресію, алкоголізм та наркозалежність, тому ці теми часто знаходили відображення у його ліриці. Елліотт Сміт помер 21 жовтня 2003 року у Лос-Анджелесі внаслідок двох ножових поранень у груди. Йому було 34 роки. Існує думка, що поранення були нанесені самим музикантом, однак медикам так і не вдалося встановити точну причину його смерті. На час смерті Сміт працював над шостим студійним альбомом, From a Basement on the Hill, який було видано посмертно у 2004 році.

Смерть Елліотта викликала широкий резонанс в США. На Бульварі Сансет було відкрито меморіал, присвячений співакові, куди фани регулярно приносять квіти, фотографії та свічки. У багатьох містах також було проведено концерти в пам'ять про музиканта. У 2015 році відбулася прем'єра фільму «Улюбленець небес» режисера Ніколаса Россі, в якому задокументовано життя Елліотта. Фільм містить численні інтерв'ю як зі самим співаком, так і з його близькими, а також записи з концертів.

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми

Альбоми, видані посмертно

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

  1. https://www.theguardian.com/music/2004/mar/19/popandrock.elliottsmith
  2. Los Angeles County Medical Examiner Case Search