Елтон Мейо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елтон Мейо
англ. Elton Mayo
Ім'я при народженні англ. George Elton Mayo
Народився 26 грудня 1880(1880-12-26)[1][2][…]
Аделаїда, Австралія
Помер 7 вересня 1949(1949-09-07)[2][3][…] (68 років)
Гілфорд, Англія, Велика Британія
Країна  Австралія
Діяльність психолог, професор, соціолог
Alma mater Гарвардська школа бізнесу
Единбурзький університет
Університет Квінсленда
Університет Аделаїди
Галузь соціальна психологія[5], work psychologyd[5], міжіндустрійні відносиниd[5], умовини праціd[5], продуктивність праці[5], організаційна поведінка[5] і соціологія праці[d][5][5]
Заклад Гарвардський університет
Університет Квінсленда
Пенсільванський університет
Членство Американська академія мистецтв і наук
Батько George Gibbes Mayod[6]
Брати, сестри Гелен Майо
Herbert Mayod
У шлюбі з Dorothea McConneld[7]
Діти Patricia Elton Mayod[6][7]
Gael Elton Mayod[7]
Родичі Ursula McConneld

CMNS: Елтон Мейо у Вікісховищі

Джо́рдж Е́лтон Мейо́ (англ. George Elton Mayo, 18801949) — американський психолог та соціолог, дослідник проблем організаційної поведінки та управління в виробничих організаціях, один з основоположників американської індустріальної соціології і доктрини «людських стосунків». Керував рядом дослідницьких проектів та експериментів, в тому числі і Хоторнським. Заснував рух «за розвиток людських стосунків» та є одним з основоположників школи людських стосунків.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 26 грудня 1880 року в Аделаїді (Південна Австралія) і був другою дитиною в сім'ї шанованих колоністів. Очікувалося, що він піде по стопах свого діда і вибере професію лікаря. Але він не виявив себе в університеті і був посланий до Великої Британії. Там, в Шотландії, він продовжив вивчати медицину і психопатологію. Великий вплив на формування його поглядів справили ідеї Дюркгейма і Фрейда. Потім Мейо повернувся до Австралії, щоб працювати в Аделаїді. Вже тоді він публікував матеріали, присвячені менеджменту, але там його погляди на управління були непопулярні. Мейо відновив своє навчання в університеті і спеціалізувався на вивченні етики та логіки. Крім того, його називали самим блискучим студентом філософа сера Вільяма Мітчелла. Академічна кар'єра Елтона Мейо в Австралії була успішною.

У 1911—1921 Мейо викладач логіки, психології та етики, а потім професор філософії та психології в Квінслендськом університеті (Брісбейн, Австралія). Незабаром він поїхав у відрядження до Великої Британії, але за усною угодою залишився в США, де працював над низкою проектів. Коли його університет відмовився відновити відрядження, він залишився в США без коштів. Тоді протягом шести місяців він отримував фінансову підтримку від Джона Д. Рокфеллера, і в 1923 вступив до Школи фінансів і комерції при Пенсильванському університеті.

У 1926 Мейо отримав посаду ад'юнкт-професора і керівника відділення виробничих досліджень Гарвардського університету.

Значний внесок у розвиток соціології управління та індустріальної соціології внесли знамениті хоторнскі експерименти Мейо в компанії «Вестерн Електрик» поблизу Чикаго (1927—1932 рр.) «Хоторнський експеримент». Вивчаючи вплив різних факторів (умови і організація праці, заробітна плата, міжособистісні відносини, стиль керівництва та ін) на підвищення продуктивності праці на промисловому підприємстві, Мейо довів особливу роль людського і групового фактора. Узагальнення емпіричних даних привело його до створення соціальної філософії менеджменту.

У 1947 переїхав до Великої Британії, де продовжив наукову діяльність.

Помер Елтон Мейо в Гілдфорд (Велика Британія) 1 вересня 1949.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]