Епата Меркерсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
С.Епата Меркерсон
S. Epatha Merkerson
Ім'я при народженні Шарон C. Епата Меркерсон
Дата народження 28 листопада 1952(1952-11-28) (71 рік)
Місце народження Сагіно, Мічиган, США
Громадянство США США
Релігія атеїзм
Alma mater Університет Вейна, Cooley High Schoold (1970), Eastern Michigan Universityd, Індіанський університет в Блумінгтоніd і Wayne State University College of Fine, Performing, and Communication Artsd
Професія кіноактор
Кар'єра 1980 — даний час
Нагороди
IMDb ID 0580924
CMNS: Епата Меркерсон у Вікісховищі

Шарон Епата Меркерсон (англ. S. Epatha Merkerson, нар. 28 листопада 1952, Сагіно, Мічиган) — американська акторка театру, кіно й телебачення, лавреатка премій «Золотий глобус», «Еммі» і премії «Гільдії кіноакторів США» а також номінантка на дві премії «Тоні». На телебаченні Меркерсон відома насамперед своєю роллю лейтенантки Аніти Ван Бурен в телесеріалі Закон і порядок, де вона знімалася з 1993 по 2010 рік. Її героїня в серіалі є найбільш довгоживучим персонажем прайм-тайм серіалу в історії телебачення[1].

Кар'єра[ред. | ред. код]

У кіно Меркерсон знялася в таких фільмах як «Термінатор 2: Судний день», «Сходи Якова», «Радіо» та інших.

Вона зіграла у кількох десятках проектів на театральній сцені. У 1992 році Шарон отримала престижну премію Obie за виступ в офф-бродвейській постановці «I'm Not Stupid», і вдруге отримала премію у 2006 році за виступ у п'єсі «Birdie Blue».

За свою кар'єру вона отримала три премії «NAACP» і ще вісім разів була номінована на неї. Меркерсон отримала премії «Золотий глобус», «Еммі», «Премію Гільдії кіноакторів США» і нагороду «Незалежний дух» за роль у фільмі «Лакаванна Блюз» 2006 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Exclusive: S. Epatha Merkerson exits 'Law & Order'|Ausiello|EW.com. Архів оригіналу за 4 квітня 2010. Процитовано 26 березня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]