Жінка готує яєчню

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жінка готує яєчню
ісп. Vieja friendo huevos.
Творець: Дієго Веласкес
Час створення: 1618
Розміри: 105 × 119 см
Висота: 100,50 см
Ширина: 119,50 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: побутовий жанр і натюрморт
Зберігається: Единбург, Шотландія
Музей: Національна галерея Шотландії
CMNS: Жінка готує яєчню у Вікісховищі

«Жінка готує яєчню» (ісп. Vieja friendo huevos) — картина ранішнього періоду творчості іспанського художника Дієго Веласкеса (1599—1660).

Велична манера[ред. | ред. код]

В Римі, офіційній столиці папи римського, склалася так звана Велична манера в живопису. Цей живопис був абсолютно пов'язаний з історичним і міфологічним жанром. А втілення сюжетів обумовлювало античні чи біблійні теми в ідеальному оточенні, з ідеальними фігурами, штучно очищеними від побутовості. Герої були величні, вічно молоді, повні здоров'я і бадьорості, рухались чи стояли в величних позах і з величними жестами. Приклади Величної манери дали у 17 столітті художники П'єтро да Кортона, Аннібале Карраччі, Гвідо Рені, Гверчіно. Велична манера славила католицьких святих, папу римського, давньоримських імператорів і сучасних володарів. В середній період творчості до Величної манери прибігав і Веласкес, особливо в батальних картинах (Здача міста Бреда іспанцям тощо). Але це поодинокі зразки. А ранішній період творчості Веласкеса взагалі стоїть особняком, винятком. Бо Велакес взагалі малював побутові картини, неприйнятні для Величної манери. В цих творах Дієго Веласкес надзвичайно пов'язаний з національною художньою традицією, що йшла від Котана, Сурбарана, частково від Хосе де Рібера. Але і тут він сказав своє особисте слово.

Жінка готує яєчню[ред. | ред. код]

Можливо, це найкращий твір ранішнього періоду творчості Веласкеса. Він якось позбавлений недоліків інших картин цього періоду — невивіреної композиції, занадто чорних і непрозорих тіней, анекдотичних чи літературних посилань, натяків.

Немолода жінка зручно сидить біля жаровні і готує яєчню. В її руках ложка і ще одне яйце, яке вона готується додати у страву. На мить її відволік підліток з неміцним вином, яке іспанці пили за їжею. На передньому плані відмінних якостей натюрморт із кухонного приладдя. Небагата за кольорами картина чудово вибудована і справді благородна за співвідношенням фарб.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]