Зара Тіндолл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Зара Філліпс)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зара Тіндолл
Zara Anne Elizabeth Tindall
англ. Zara Tindall
Загальна інформація
Громадянство  Велика Британія[1]
Місце проживання Лондон
Gatcombe Parkd
Народження 15 травня 1981(1981-05-15) (42 роки)
м. Лондон, Англія
Зріст 168 см
Вага 64 кг
Alma mater Університет Ексетераd, Школа Ґордонстоун і Port Regis Schoold
Батько Марк Філліпс[2][3]
Мати Анна[2][3]
Діти Mia Tindalld[2], Lena Tindalld[2][4] і Lucas Tindalld[5]
Спорт
Країна Велика Британія Велика Британія
Вид спорту Кінний спорт
Дисципліна Триборство
Участь і здобутки
CMNS: Зара Тіндолл у Вікісховищі
Нагороди
Член ордена Британської імперії
Представник Велика Британія Велика Британія
Кінний спорт
Літні Олімпійські ігри
Срібло 2012 Лондон Командне триборство
Всесвітні кінні ігри
Золото 2006 Аахен Індивід. триборство
Срібло 2006 Аахен Командне триборство
Чемпіонат Європи з кінного триборства
Золото 2007 Рим Командне триборство
Золото 2005 Бленгейм Індивід. триборство
Золото 2005 Бленгейм Командне триборство

За́ра А́нна Елі́забет Філліпс (англ. Phillips), у шлюбі Тіндолл (англ. Zara Anne Elizabeth Tindall); нар. 15 травня 1981, Лондон, Англія) — британська вершниця. Найстарша онука британської королеви Єлизавети II та герцога Единбурзького Філіпа, донька принцеси Анни та її чоловіка, капітана Марка Філліпса.

Найбільш відома як британська вершниця, що спеціалізується на змаганнях з триборства. Срібна призерка Олімпійських ігор 2012 року у Лондоні, триразова переможниця чемпіонатів Європи з триборства, переможниця та срібна призерка Всесвітніх кінних ігор. Кавалер Ордена Британської імперії (2007).

Ранні роки[ред. | ред. код]

Герб Зари Філліпс

Зара Філліпс, найстарша онука британської королеви Єлизавети II та герцога Единбурзького Філіпа, народилася у лікарні Святої Марії у Паддінгтоні (Лондон). На момент народження була на шостому місці у порядку престолонаслідування. Після народження у 2012 році племінниці Айли Філліпс перемістилася аж на чотирнадцяту позицію.

Батько Зари Марк Філліпс, на відміну від її матері, яка є Королівською принцесою, не мав до шлюбу жодного дворянського титулу та був потомственим військовослужбовцем. Однак саме на основі його герба засновано герб доньки.

Зара має старшого брата Пітера Філліпса та двох зведених сестер: Фелісіті Тонкін (народилася у 1985 році від зв'язку батька з коханкою Гізер Тонкін[6]) і Стефані Філліпс, народжену в 1997 році у новому шлюбі батька з Сенді Пфлюгер.

Майбутня олімпійська чемпіонка у дитинстві закінчила привілейовану Школу Ґордонстоун у Шотландії. Під час навчання вона представляла свій навчальний заклад на змаганнях з хокею на траві, легкої атлетики та гімнастики[7]. По завершенню школи навчалася у Ексетерському університеті за напрямком фізіотерапії коней.

Філліпс досить часто засмучувала королівську родину своїми діями. Вона не виявляла жодної краплі поваги до королівського кодексу поведінки, демонструвала ворожість до жорсткої дисципліни та завжди була «білою вороною» у сім'ї. Після закінчення коледжу Філліпс почала влаштовувати ще більше провокацій та публічних скандалів, аби протиставити себе родині. Так, вона влаштовувала демонстрації пірсингу на день народження матері, влаштовувала у її резиденції гучні вечірки, які спонсорувала компанія з виготовлення сексуальної нижньої білизни, та робила ще безліч речей, які вважалися неприпустимими для онуки Єлизавети II[8].

Кар'єра вершниці[ред. | ред. код]

Зара Філліпс та Toytown. 2009 рік

Незважаючи на те, що у дитинстві Зара займалася багатьма різними видами спорту, сумнівів з приводу того, що саме вона обере, майже не виникало. Її батьки були доволі відомими особистостями у світі кінного спорту. Принцеса Анна свого часу ставала переможницею Чемпіонату Європи з кінного триборства, брала участь у Олімпійських іграх 1976 у Монреалі, очолювала Міжнародну федерацію кінного спорту. Чоловік Анни, Марк Філліпс, двічі брав участь у кінних змаганнях на Олімпійських іграх: у 1972 році він здобув «золото» мюнхенської Олімпіади у командному заліку, а у 1988 році в Сеулі британцям з Філліпсом у складі не вистачило зовсім трохи, аби піднятися на верхню сходинку п'єдесталу пошани. У підсумку — срібна медаль у командних змаганнях з триборства.

У 1999 році, за підтримки батька та мачухи Зара Філліпс придбала 7-річного мерина на ім'я Toytown, з яким були пов'язані усі її найбільші успіхи найближчих років. У 2002 році Філліпс посіла друге місце у індивідуальному заліку Чемпіонату Європи з триборства серед молоді, а вже наступного року підписала спонсорський договір з компанією Cantor Index — одним з лідерів світового фінансового ринку.

Кропітка робота вершниці та коня на тренуваннях, підкріплена фінансовою підтримкою, доволі швидко дала про себе знати. У 2005 році Філліпс та Toytown стали абсолютними переможцями Чемпіонату Європи з триборства 2005 у Бленгеймі, здобувши «золото» як у індивідуальному, так і в командному заліку. Читачі The Sunday Times визнали вершницю найкращою спортсменкою року в Британії, за що їй було вручено відповідну пам'ятну нагороду. Всесвітні кінні ігри 2006 у Аахені лише підтвердили, що цей успіх був зовсім не випадковим. І якщо у командній першості збірна Великої Британії задовільнилася лише срібними нагородами, то Філліпс рівних у особистому заліку знову не було. Того ж року її було визнано «Персоною року у спорті» за версією BBC.

На жаль, продовжити переможну ходу і на континентальній першості 2007 року не вдалося через проблеми на етапі конкуру — лише шостий індивідуальний показник у підсумку. Втім, британська збірна у командних змаганнях своє досягнення дворічною давнини підтвердила, тож без золотої медалі Філліпс не залишилася[9].

У 2008 році Британська олімпійська асоціація оголосила, що Зара Філліпс буде брати участь у літніх Олімпійських іграх 2008 в Пекіні у складі збірної команди Великої Британії[10], однак травма Toytown на одному з тренувань стала причиною того, що вершниця від участі у Іграх відмовилася[11]. Слід зазначити, що Олімпіаду 2004 року в Афінах Філліпс пропустила через таку саму травму коня.

25 жовтня 2008 року Філліпс впала з коня на ім'я Tsunami II на 15-й перешкоді в змаганнях з кросу у французькому По. Вердикт лікарів був не обнадійливим — перелом ключиці. Кінь, перекинувшись через живопліт, зламав собі шию, через що його довелося приспати[12]. Цей випадок ненадовго вибив вершницю з обійми еліти світового триборства. Відновлюючись фізично та морально, Філліпс пропустила останні місяці 2008 року та деяку частину 2009 року, вперше з'явившись після травми на офіційних змаганнях лише 7 березня 2009 року.

11 червня 2012 року Зару Філліпс представили як члена збірної Британії з триборства на Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні[13]. Напередодні початку Ігор вона верхи на Toytown взяла участь у естафеті Олімпійського вогню, як останній «бігун» п'ятого дня. У змаганнях вона брала участь з новим конем на ім'я High Kingdom та здобула срібну нагороду турніру у командному заліку[14].

Спортивні результати[15][ред. | ред. код]

Рік Змагання Місто Кінь МО МК
2012 Літні Олімпійські ігри 2012 Лондон High Kingdom 8 2
2007 Чемпіонат Європи з триборства 2007 Пратоні дель Віваро Toytown 6 1
2006 Всесвітні кінні ігри 2006 Аахен Toytown 1 2
2005 Чемпіонат Європи з триборства 2005 Бленгейм Toytown 1 1

Суспільна діяльність[ред. | ред. код]

Філліпс підтримує чимало благодійних ініціатив та суспільних заходів. У 2003 році вона та її мати взяли участь у церемонії надання імен двом кораблям у Саутгемптоні. З їх легкої руки свої назви отримали круїзні лайнери Oceana та Adonia.

Філліпс часто відвідує різноманітні благочинні заходи задля допомоги тим, хто її потребує. У 2005 році вона продала на аукціоні сукню, яку вдягала на прем'єру фільму Фаворит, щоб зібрати кошти для допомоги постраждалим від цунамі. З 1998 до 2005 року Філліпс займала посаду президентки Клубу16-24, головною ціллю якого було привернути увагу молодих людей до перегонів. Також вона була тісно пов'язана з організацією, що займається дослідженнями у сфері покращення якості життя людей з травмами спинного мозку, та центром лікування раку у дітей.

Не оминає увагою Філліпс і заходи, призначені для дітей з особливими потребами, людей з інвалідністю та важкохворих. Вона продовжила справу своєї родини з патронажу госпіталю для хворих дітей, а у 2006 році взяла участь у заходах в рамках спеціальному благодійного дня в підтримку Cantor Fitzgerald, співробітники якого загинули під час теракту 11 вересня 2001 року. У 2007 році Філліпс стала покровителькою Фонду травмованих вершників Майка Девіса[16].

У 2009 році Філліпс взяла участь у турнірі з покеру серед знаменитостей, що відбувся у Монако. Ціллю турніру був збір коштів для допомоги гуманітарній місії у суданському Дарфурі. А у жовтні 2010 року Філліпс знову була присутня на турнірі з зіркового покеру, цього разу у Лондоні, який проводився для допомоги британському центру дослідження раку, головною патронкою якого є саме вона.

Зара Філліпс стала першою з членів королівської родини, що з'явилася у рекламі. У 2007 році вона знялася у рекламі Land Rover[17].

Одруження[ред. | ред. код]

21 грудня 2010 року в Букінгемському палаці було оголошено про заручини Зари Філліпс з регбістом Майком Тіндоллом, який виступав за клуб «Глостер» та національну збірну Англії. Пара познайомилася на змаганнях з регбі у Австралії в 2003 році завдяки принцу Гаррі. Зара отримала від Майка обручку з платини та діамантів.

Весілля відбулося 30 липня 2011 року в церкві Канонгейт в Единбурзі[18][19]. Наречена була вбрана у сукню від Стюарта Парвіна та діадему, що належала її прабабці Алісі фон Баттенберг, принцесі Грецькій та Данській. Це було перше королівське весілля у Шотландії за останні майже 20 років. Як гостей було запрошено велику кількість зірок регбі та кінного спорту.

Дизайн одягу[ред. | ред. код]

У 2009 році Зара Філліпс оголосила, що починає розробку власної лінії одягу для верхової їзди спільно з компанією Musto[20]. Модельний ряд отримав назву ZP176, символізуючи собою номер, який було надано Філліпс під час першого виступу у складі національної команди своєї країни. Офіційно лінію було запущено у липні 2010 року[21].

Родовід[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.nytimes.com/2014/06/06/sports/rugby/after-settling-down-danny-cipriani-is-back-with-england.html
  2. а б в г Lundy D. R. The Peerage
  3. а б Kindred Britain
  4. Zara and Mike Tindall reveal new daughter's name
  5. Zara Tindall: Queen's granddaughter gives birth to boyBBC, 2021.
  6. [Редвуд та Ніккі відвідують батьків (англ.). Архів оригіналу за 2 листопада 2012. Процитовано 1 вересня 2012. Редвуд та Ніккі відвідують батьків (англ.)]
  7. Зара Філліпс. Портрет на askmen.com (англ.). Архів оригіналу за 29 грудня 2010. Процитовано 1 вересня 2012.
  8. Чи скоро весілля? (рос.). Архів оригіналу за 6 липня 2011. Процитовано 31 серпня 2012.
  9. [Британія зберігає титул у кінному триборстві (англ.). Архів оригіналу за 27 вересня 2011. Процитовано 1 вересня 2012. Британія зберігає титул у кінному триборстві (англ.)]
  10. [Філліпс очолює збірну Британії з триборства (англ.). Архів оригіналу за 25 січня 2011. Процитовано 1 вересня 2012. Філліпс очолює збірну Британії з триборства (англ.)]
  11. [Філліпс вибуває зі складу збірної Британії (англ.). Архів оригіналу за 24 грудня 2010. Процитовано 1 вересня 2012. Філліпс вибуває зі складу збірної Британії (англ.)]
  12. [Вершниця Філліпс ламає ключицю (англ.). Архів оригіналу за 10 лютого 2013. Процитовано 1 вересня 2012. Вершниця Філліпс ламає ключицю (англ.)]
  13. [Зара Філліпс буде змагатися на Олімпіаді 2012 (англ.). Архів оригіналу за 30 серпня 2012. Процитовано 1 вересня 2012. Зара Філліпс буде змагатися на Олімпіаді 2012 (англ.)]
  14. [Онука королеви Єлизавети завоювала медаль на Олімпіаді. Фото (укр.). Архів оригіналу за 28 липня 2018. Процитовано 1 вересня 2012. Онука королеви Єлизавети завоювала медаль на Олімпіаді. Фото (укр.)]
  15. Вказані лише результати провідних світових кінних змагань серед дорослих.
  16. Зара Філліпс підтримала Фонд травмованих вершників Майка Девіса (англ.). Архів оригіналу за 27 вересня 2011. Процитовано 25 вересня 2019.
  17. [Людина тижня: Зара Філліпс (рос.). Архів оригіналу за 18 листопада 2011. Процитовано 31 серпня 2012. Людина тижня: Зара Філліпс (рос.)]
  18. Друге королівське весілля у Великій Британії. Архів оригіналу за 12 серпня 2011. Процитовано 31 серпня 2012.
  19. [Онука королеви Єлизавети вийшла заміж. Фотозвіт (рос.). Архів оригіналу за 10 грудня 2012. Процитовано 31 серпня 2012. Онука королеви Єлизавети вийшла заміж. Фотозвіт (рос.)]
  20. Зара Філліпс займається розробкою кінно-спортивного одяну для Musto (англ.). Архів оригіналу за 16 липня 2012. Процитовано 1 вересня 2012.
  21. Співпраця Зари Філліпс та Musto. Відеоролик (англ.). Архів оригіналу за 7 жовтня 2011. Процитовано 1 вересня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]