Йоган ван дер Мей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоган ван дер Мей
Johan van der Mey
нід. Joan Melchior van der Mey
Йоган ван дер Мей
Народження 19 серпня 1878(1878-08-19)[1][2][…]
Смерть 6 червня 1949(1949-06-06) (70 років)
Країна Нідерланди Нідерланди
Діяльність архітектор
Праця в містах Амстердам, Гаага
Архітектурний стиль Амстердамська школа
Найважливіші споруди див. тут
Містобудівні проєкти Меркаторплейн (Амстердам)
Нагороди
CMNS: Йоган ван дер Мей у Вікісховищі

Йоган ван дер Мей (нід. Johan van der Mey, повне ім'я — Йоган (Ян) Мельхіор ван дер Мей / нід. Johan (Jan) Melchior van der Mey; *19 серпня 1878, Дельфсгавен, Нідерланди6 червня 1949, Гелле, Нідерланди) — нідерландський архітектор, один із засновників архітектурного руху, відомого як «Амстердамська школа».

З творчості[ред. | ред. код]

Від 1898 року Йоган ван дер Мей навчався в архітектора Едуарда Кейперса (небіж Пітера Кейперса), у майстерні якого працював з двома іншими основоположниками Амстердамської школиМішелем де Клерком і Пітом Крамером.

У 1906 році ван дер Мей здобув премію для перспективних молодих митців і був найнятий міською владою Амстердама як «радник з естетики». Цю посаду було запроваджено спеціально для здійснення злагодженої політики у галузі міської архітектури, адже роком раніше (1905) в Амстердамі вперше був прийнятий містобудівний кодекс. Саме перебуваючи на цій посаді Йоган ван дер Мей у 1912 році розробив дизайн фасаду Пальмової оранжереї в Амстердамському ботанічному саді (лат. Hortus Botanicus) Ортус Ботанікус).

У тому ж році ван дер Мей став основним архітектором великого кооперативного будинку, зведеного для 6 нідерландських судноплавних компаній «Схепвартгейс» («Будинок судноплавства», нід. Scheepvaarthuis). У проектуванні будівлі також брали участь його колеги де Клерк і Крамер, а також архітектор А.Д.М. ван Гендт (A.D.N. van Gendt), на якого була покладена інженерна сторона проекту, зокрема він займався розрахунками залізобетонних конструкцій будівлі.

Будинок судноплавства став вершиною у творчому доробку ван дер Мея. За проектами архітектора також були побудовані декілька мостів і житлових комплексів на півдні Амстердама і в районі площі Меркаторпляйн (нід. Mercatorplein). Крім того, ван дер Мей брав участь у проектуванні універсального магазину «Бейєнкорф» (нід. De Bijenkorf) у Гаазі (спільно з де Клерком і Крамером).

Галерея робіт[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. https://rkd.nl/explore/artists/337156
  2. Біографічний Портал Нідерландів — 2009.
  3. RKDartists
  4. http://arch-pavouk.cz/index.php/architekti/1437-mey-johan-melchior-van-der