Йоганн Франц Енке

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоганн Франц Енке
Johann Franz Encke
Народився 23 вересня 1791(1791-09-23)
Гамбург
Помер 26 серпня 1865(1865-08-26) (73 роки)
Шпандау, Берлін
Поховання Q61449460?[1]
Країна  Королівство Пруссія
Національність німець
Діяльність астроном, викладач університету, математик
Alma mater Геттінгенський університет
Галузь астрономія
Заклад Берлінська обсерваторія
Науковий керівник Карл Фрідріх Гаус[2]
Аспіранти, докторанти Карл Християн Брунс[3]
Генріх Луї д'Аррест
Август Ефраїм Крамер
Леопольд Кронекер
Franz Woepcked
Joseph Raatzd[4]
Членство Лондонське королівське товариство
Леопольдина
Шведська королівська академія наук
Петербурзька академія наук
Американська академія мистецтв і наук
Російська академія наук
Прусська академія наук
Національна академія наук Італіїd
Баварська академія наук
Нагороди

CMNS: Йоганн Франц Енке у Вікісховищі

Йоганн Франц Енке (нім. Johann Franz Encke; 1791–1865) — німецький астроном.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 23 вересня 1791 року в Гамбурзі. Навчався в Геттінгенському університеті у Карла Гауса. З 1816 — астроном в обсерваторії в Готі. З 1825 по 1862 — директор Берлінської обсерваторії й редактор «Berliner astronomisches Jahrbuch».

Першу популярність Енке принесли його роботи з визначення сонячного паралакса, відстані від Землі до Сонця, розмірів Сонячної системи. В основі методу визначення сонячного паралакса лежала ідея Е. Галлея спостережень проходження Венери над диском Сонця в різних місцях земної кулі. Здійснені в різних країнах спостереження проходжень 1761 й 1769 року дали цінний матеріал, загальну обробку якого зробив Енке і отримавши значення паралакса 8,5", що мало відрізняється від значення, прийнятого нині (8,790").

Важливе значення мали дослідження Енке, присвячені кометі, що отримала згодом його ім'я. 1819 року він встановив, що комети, відкриті П'єром Мешеном (1786), В.Гершелем (1795) і Ж.Понсом (1818), є одною періодичною кометою, яка рухається еліптичною орбітою з періодом обертання 3,3 року. Комета Енке — одна з найцікавіших комет, оскільки має найкоротший періодом обертання й малу перигелійну відстань. Енке досліджував рух цієї комети за період з 1786 до 1858 року, враховуючи збурення від шести планет, відкрив вікове прискорення в русі комети й вікове зменшення її ексцентриситету. Встановив, що аномалії в русі комети викликані дією негравітаційних сил. Вперше вивів аналітичні вирази для визначення вікової дії цих сил у середньодобовому русі, середньої аномалії й куті ексцентриситету. Вперше визначив чисельне значення коефіцієнта вікового прискорення комети k=60". Розробив новий, менш трудомісткий метод обчислення збурень у прямокутних координатах комети, який названо його ім'ям і який застосовується й досі.

Розробив метод поліпшення орбіт. Ініціатор запровадження, поряд з поправками до елементів орбіти, поправок до мас великих планет, що дозволило йому неодноразово уточнювати значення мас Меркурія й Юпітера.

Помер Енке в Шпандау 26 серпня 1865.

Відзнаки і пам'ять[ред. | ред. код]

На честь ученого названо:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Колчинский И. Г., Корсунь А. А., Родригес М. Р. (1977). Энке Иоганн Франц. Астрономы. Биографический справочник (на сайте Астронет). отв. редактор Богородский А. Ф. (вид. 2-ге, 416 с.). Киев: Наукова думка.(рос.)
  • Профиль Иоганна Франца Энке на офиційному сайті РАН
  • Энке, Иоганн Франц // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб.: 1890–1907