Йоганн Церклас Тіллі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоганн Церклас Тіллі
нім. Johan t'Serclaes von Tilly
Народився лютий 1559[2]
Tilly[d], Брабант, Габсбурзькі Нідерланди
Помер 30 квітня 1632(1632-04-30)[1][2][…] (73 роки)
Інгольштадт, Верхня Баварія, Баварія[1]
·правець
Поховання Баварія
Діяльність офіцер, воєначальник
Галузь військова справа[4]
Знання мов латина[4], нідерландська[4], німецька[4] і французька[4]
Учасник Вісімдесятирічна війна, Тридцятирічна війна, Битва на річці Лех (1632) і Битва на Білій Горі
Роки активності з 15 квітня 1632
Титул граф
Військове звання генералісимус і генерал[4]
Рід t´Serclaes familyd

Йоганн Церклас, граф Тіллі (нім. Johann t'Serclaes von Tilly; лютий 1559 — 30 квітня 1632) — фельдмаршал Священної Римської імперії, іспанський граф, німецький полководець, командувач військ Католицької Ліги в Тридцятирічній війні, здобув ряд перемог над протестантами.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Іспанських Нідерландах в 1559, походив зі знатного шляхетного роду з-під Брюсселя. Виховання отримав в єзуїтській школі.

Військову кар'єру Тіллі почав у віці 15-ти років під час війни проти повсталих Нідерландів. Як простий солдат виявив велику хоробрість. Воював у австрійських військах в Угорщині і Туреччині.

У 1610 Тіллі поступив на службу до герцога Максиміліана Баварського і провів реорганізацію баварських військ. Він розумів ненадійність найманих загонів. За його планом все доросле населення Баварії закликалося до зброї: дворянство — в кавалерію, селяни і городяни — в піхоту. Всі повинні було навчатися військовій справі. Завдяки цьому армія Католицької ліги, фельдмаршалом якої на початку тридцятирічної війни був призначений Тіллі, вважалася непереможною.

У Тіллі в протестантів була репутація «лютого» і «страшного».

Після вибуху Тридцятирічної війни Тіллі очолив війська Католицької ліги, яка разом з імперськими частинами розбила війська протестантів у битві на Білій горі у 1620 році.

Тіллі був переможений Ернстом Мансфельдом 27 квітня 1622 році під Віслохом. Через 10 днів, 6 травня, він спільно з Гонзало де Кордоба розбив протестантські сили Мансфельда та Георга Фрідріха фон Баден-Дурлаха під Вімпфеном (біля Гейдельберга). Наступного місяця, 20 червня, Тіллі та Кордоба здобули стратегічну перемогу над Христіаном Брауншвейзьким під Хохстом. Після 11-тижневої облоги, Йоганн Тіллі захопив Гейдельберг 19 вересня. Христіан Брауншвейзький вирядив нове військо, але зазнав чергової поразки від Тіллі у битві при Штадтлоні 6 серпня 1623 року. Це закінчило пфальцську фазу Тридцятирічної війни.

Після вступу у війну Крістіана IV Данського, в 1625 році Тіллі разом з Валленштейном очолили бойові дії проти данців.

Після відставки Валленштейна в 1630 році Тіллі перейняв командування над імперською армією, але не зумів подолати шведського короля Густава II Адольфа.

20 травня 1631 року війська Тіллі і князя Паппергейма розграбували і вирізали взятий штурмом Магдебург.

В битві під Брейтенфельдом війська Тіллі були розбиті шведськими військами Густава Адольфа. Роком пізніше, під час битви на річці Лех Тіллі було смертельно поранено[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #117384224 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б в Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. а б SNAC — 2010.
  4. а б в г д е Czech National Authority Database
  5. Олексєєв В. М. Тридцятирічна війна. Л., 1961 (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]

  •  Spahn, Martin (1913 (англ.)). Johannes Tserclæs, Count of Tilly. Catholic Encyclopedia (New York: Robert Appleton Company).  {{cite encyclopedia}}: Cite має пусті невідомі параметри: |HIDE_PARAMETER4=|HIDE_PARAMETER5=|HIDE_PARAMETER8=|HIDE_PARAMETER7=|HIDE_PARAMETER6=|HIDE_PARAMETER1= (довідка)

 Hugh Chisholm, ред. (1911). Tilly, Johann Tzerclaes, Count of. // Encyclopædia Britannica (11th ed.). Т. V. (Cambridge University Press).  (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]