Йорг Баберовскі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Йорг Баберовскі
нім. Jörg Baberowski
Народився 24 березня 1961(1961-03-24) (63 роки)
Радольфцелл ам Бодензее, Німеччина
Місце проживання Німеччина Німеччина
Країна Німеччина Німеччина
Національність Німеччина Німеччина
Діяльність історик, викладач університету
Alma mater Геттінгенський університет
Галузь історія
Заклад Гумбольдтський університет Берліна
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор
Науковий керівник Manfred Hildermeierd і Dietrich Beyraud
Партія Communist League of West Germanyd
Відомий завдяки: фахівець з історії сталінізму
Нагороди

CMNS: Йорг Баберовскі у Вікісховищі

Йорг Баберовскі (нім. Jörg Baberowski, нар. 24 березня 1961 року, Радольфцелл ам Бодензее) — німецький історик Східної Європи, фахівець з історії сталінізму. Професор Східноєвропейської історії в Гумбольдському університеті Берліна.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1982 році закінчив гімназію в Гольцміндені. З 1982 по 1988 рік студіював у Геттінгенському університеті історію та філософію. В 1988 році одержав стіпінь магістра з роботою про політичну юстицію в останні роки російського царизму.

Згодом Баберовські працював на посаді наукового співробітника у семінарі Східноєвропейської історії Франкфуртського університету. Тут зимою 1993 року він захистив докторську дисертацію на тему «Автократія та юстиція». З весни 1993 року працює в Тюбінгенському університеті в Інституті Східноєвропейської історії, де в червні 2000 року захищає габілітаційну дисертацію «У пошуках однозначності» про сталінізм на Кавказі (Auf der Suche nach Eindeutigkeit). На основі цієї дисертації публікує книжку «Ворог скрізь. Сталінізм на Кавказі» (Der Feind ist überall. Stalinismus im Kaukasus). Працював дослідником в архівах Азербайджану, Фінляндії та Росії.

З квітня 2001 Баберовскі одержав тимчасове місце професора Східноєвропейської історії Лейпцизького університету. З жовтня 2002 року він професор кафедри Східноєвропейської історії Інституту історичних досліджень при Гумбольдтському університеті Берліна, з 2004 року до лютого 2006 року паралельно був директором цього інституту.

Наукові праці[ред. | ред. код]

Праці в українському перекладі[ред. | ред. код]

  • Йорґ Баберовскі, Червоний терор. Історія сталінізму, Київ: К. І. С. 2007. — 248 с.

Посилання[ред. | ред. код]