КОМПАС

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
КОМПАС
Тип САПР
Розробник ЗАТ «АСКОН»
Стабільний випуск V18
Версії V21
Операційна система Windows
Доступні мови російська, англійська, українська
Ліцензія пропрієтарна
Вебсайт kompas.ascon.ru

CMNS: КОМПАС у Вікісховищі

«КО́МПАС» (КОМПлекс Автоматизованих Систем конструкторсько-технологічного проєктування) — система автоматизованого проєктування та підготовки до виробництва російської фірми «Аскон».

Система КОМПАС-3D — інтерактивний графічний редактор з сучасним інтерфейсом, оснащений інструментальними засобами, які дозволяють створювати твердотілі об'єкти з використанням набору елементарних параметричних тіл (паралелепіпед, циліндр та ін.), а саме просторові твердотілі та каркасні моделі об'єктів (деталей, вузлів, виробів, будівель тощо) при виконанні проєктно-конструкторських, технологічних та дизайнерських робіт у машинобудуванні, приладобудуванні, будівництві, архітектурі.

КОМПАС-3D Viewer  — безкоштовна програма для перегляду та друку документів КОМПАСа.

Підтримує такі типи файлів: CDW, DWG, DXF та ін.

Бібліотеки для системи КОМПАС[ред. | ред. код]

Бібліотека анімації[ред. | ред. код]

Бібліотека анімації є стандартним застосунком для КОМПАС-3D. Вона працює з версіями КОМПАС-3D V8 і вище. Додаткових модулів (окрім самого КОМПАС-3D) для роботи додатку не потрібно. Бібліотека призначена для імітації руху (анімації) виробів, розроблених у системі тривимірного твердотілого моделювання КОМПАС-3D.

Бібліотека дозволяє

  • Імітувати рухи складових частин виробу в процесі реальної роботи (можуть використовуватися сполучення деталей, що накладаються користувачем у процесі проєктування 3D-збірки). Для цих цілей
  • Бібліотека дозволяє задавати як переміщення компонентів, так і їх обертальний рух.
  • Автоматично перевіряти можливі колізії (зіткнення деталей) у процесі руху для виявлення помилок у проєктуванні.
  • Наочно імітувати процес «розбирання-збірки» виробу для застосування в інтерактивному електронному технічному

керівництві.

  • Створювати діаграму послідовних положень механізму — «кінограму» (набір послідовних кадрів у форматі *.frw — фрагмент КОМПАС-Графік).
  • Записувати відеоролик руху у форматі *.avi. Відтворення можливе як на поточному кроці анімації, так і в цілому.

Анімація складається з послідовних кроків (рис.20.1). На кожному кроці можна задавати різні види руху деталей і параметри руху (швидкість, частота обертання, час). Сценарій процесу анімації зберігається в текстовому файлі стандартного XML-формату.

Бібліотека анімації не тільки значно підвищує якість проєктування виробів в цілому, його наочність і зручність, але також підсилює конкурентоспроможність підприємства на етапах виконання конкурсних проектів.

Бібліотека фотореалістики[ред. | ред. код]

Бібліотека призначена для створення фотореалістичного зображення тривимірної моделі деталі або збірки, спроєктованої в КОМПАС-3D. Бібліотека фотореалістики дає можливості для створення 244 ефектних зображень виробу і використання їх у презентаціях і рекламній документації. Для зручності роботи в бібліотеці реалізований режим інтерактивного рендерингу, що дозволяє здійснювати попереднє зображення моделі з текстурами, призначеними в сцені.

Матеріали:

  • Вибір матеріалів з широкого списку вбудованої бібліотеки (різні види металів, дерева, каменя, пластика та багато інших).
  • Налаштування властивостей матеріалу, як-от колір поверхні, що показує здатність, дзеркальність, прозорість, шорсткість і текстуру.
  • Можливе призначення матеріалів збіркам, деталям, операціям і поверхням.
  • Реалізований попередній перегляд матеріалів, сцени і джерел світла для зменшення часу отримання фотореалістичного зображення.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]