Казімеж Новак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Казімєж Новак)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Казімеж Новак
Казімеж Новак
Народився 11 січня 1897(1897-01-11)
Стрий
Помер 13 жовтня 1937(1937-10-13) (40 років)
Познань Польща
·Пневмонія
Громадянство Польща Польща
Діяльність журналіст, мандрівник-дослідник, фотограф, письменник
Відомий завдяки Мандрівник
Знання мов польська
Сайт kazimierznowak.pl

Казімеж Новак (пол. Kazimierz Nowak, 11 січня 1897, Стрий (нині Львівська область) — 13 жовтня 1937, Познань, Польща) — польський мандрівник, кореспондент і фотограф, піонер польського репортажу. Перша людина у світі, яка самостійно двічі перетнула Африку з півночі на південь і у зворотному напрямку (40 тисяч км на велосипеді, пішки, на конях, каное і потягом 19311936).

Біографія[ред. | ред. код]

Ще в дитинстві Казімеж Новак мріяв про Африку. Він працював репортером в познанській пресі, і однією із цілей подорожі по Африці було бажання зберегти сім'ю завдяки гонорарам за доповіді, які були опубліковані в польській пресі (у тому числі в «Światowid», «Na Szerokim Świecie», «Naokoło świata», «Ilustracja Polska» і «Przewodnik Katolicki»), а також французькій, італійській і британській. У своїх листах і фотографіях з поїздки по Африці, на додаток до особистого досвіду, захоплювався унікальною культурою, багатством природи і духовного життя африканського континенту. Він виступав, зокрема, проти колоніалізму. Після повернення, в листопаді 1936 року намагався працювати у Франції як фотокореспондент, але безрезультатно. Повернувшись в Польщу в грудні 1936 року читав лекції про Африку, які були добре ілюстровані слайдами. Він помер менш ніж через рік після повернення з поїздки через пневмонію як результат виснаження організму малярією.

Маршрут подорожі Африкою[ред. | ред. код]

Мандрівник і його велосипед в африканській пустелі
У горах Рувензорі (прикордоння Уганди та Конго).

Назви міст, держав і збережені, як такі, що використовувалися під час його подорожі:

Дорога на південь: Старт: листопад 1931 - Триполі, Бенгазі, Тобрук (Лівія) → Каїр (Єгипет) → Хартум, Малакаль (Англо-Єгипетський Судан) → Бельгійське КонгоЛубумбаші (Північна Родезія) → Південна РодезіяПреторія, Мис Голковий, мета: квітень 1934 (Південно-Африканський Союз)

Дорога на північ: Старт: квітень 1934 - Мис Голковий, Кейптаун (Південно-Африканський Союз), Віндгук (Південно-Західна Африка) → АнголаКіншаса, Браззавіль (Бельгійське Конго) → Форт-Ламі (Французька Екваторіальна Африка) → Французька Західна АфрикаАлжир (місто), мета: листопад 1936 (Алжир)

Бібліографія[ред. | ред. код]

Поки випущено дві публікації та одну книгу для дітей, присвячені Казімежу Новаку.

Підготовлений у 1962 році був виданий його донькою Елізабет Новак-Глішевською альбом пол. "Przez Czarny Ląd" («По Чорному Континенту») (К. Новак, Е. Глішевська, «По Чорному Континенту», Варшава, 1962). Елізабет Новак-Глішевська також працювала над виданням листування Казімежа Новака у його книзі пол. "Na przełaj przez Afrykę" («Короткий шлях через Африку»). Але їй не вдалося це здійснити.

Його звіти зібрав Лукаш Вежбіцкий в книзі пол. "Rowerem i pieszo przez Czarny Ląd" («На велосипеді і пішки через Чорний континент»), що була видана в 2000 році.

У 2008 році була опублікована книга Лукаша Вежбицького під назвою пол. "Afryka Kazika" («Африка Казімежа»), в якому пригоди Казімеж Новака представлені у вигляді оповідань для дітей, ґрунтуючись на змісті коміксів і настільної гри.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

25 листопада 2006 року на залізничному вокзалі в Познані на честь Казімежа Новака була відкрита меморіальна дошка.

Казімеж Новак є покровителем середньої школи № 5 в Познані.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • З. Ханас, В. Олексин. Без вас сумують гори. — Стрий : ТзОВ «Видавничий Дім "Укрпол"», 2011. — 260 с. — ISBN 978-966-89-55-40-2.

Посилання[ред. | ред. код]