Кайл Маклаклен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кайл Маклаклен
англ. Kyle MacLachlan
Ім'я при народженні Kyle McLachlan
Народився 22 лютого 1959(1959-02-22) (65 років)
Якіма, Вашингтон, США
Громадянство США США
Діяльність актор
Alma mater Вашингтонський університет і Eisenhower High Schoold
Роки діяльності з 1984
У шлюбі з Desiree Gruberd
Діти Callum Lyon MacLachland[1]
Батьки Kent Alan MacLachland[1]
Catherine MacLachland[1]
IMDb ID 1492
Автограф
Нагороди та премії

CMNS: [[commons:Category:Kyle MacLachlan|Кайл Маклаклен
англ. Kyle MacLachlan]]
у Вікісховищі

Кайл Меріт Маклаклен (або Маклоклен[2], або Маклахлан[3]англ. Kyle Merritt MacLachlan, [məˈɡlɒklən]; 22 лютого 1959, Якіма, Вашингтон, США) — американський актор, найбільш відомий за роллю спеціального агента ФБР Дейла Купера з телесеріалу «Твін Пікс». Знявся у понад тридцяти картинах.

Біографія[ред. | ред. код]

Кайл Маклаклен народився 22 лютого 1959 року у місті Якіма в штаті Вашингтон,[4] де він здобув початкову освіту. Мати була діячем місцевого освітнього округу, батько працював адвокатом та біржовим маклером. У сім'ї Кайла було ще дві дитини. З боку предків Кайл має шотландські, корнуельські та німецькі етнічні корені. За його власними словами, він один з нащадків Йоганна Себастьяна Баха по материнській лінії. Навчався грі на органі, але в 18 років за рекомендацією матері обрав професію актора. У 1977 році Кайл вступив до університету Вашингтона в Сієтлі. Після закінчення університету він став бакалавром витончених мистецтв. Також в освіту Кайла Маклаклен входили курси акторської майстерності. Пізніше це дозволило йому грати в театрі тіней.

У 1982 році Кайл Маклаклен взяв участь в Орегонському шекспірівському фестивалі в Ашланді. Кайлу Маклаклену здалося, що на цьому фестивалі його ніхто не помітив. Він повернувся в Сієтл, щоб поступити на штатну роботу в «порожні» простору театру. Однак як виявилося, на фестивалі його помітив кінорежисер Девід Лінч, пізніше ставший гучно відомим у світі кіно. Це знайомство вплинуло на кар'єру Маклакена в кіно і на все його подальше життя, всі перші роботи в кіно так чи інакше пов'язані з кінорежисером Девідом Лінчем. Картина «Дюна» стала першою кінематографічної роботою Кайла Маклаклена в кіно. Маклаклен отримав головну роль в цьому фільмі, поставленому за романом Френка Герберта. Він грав юного Пола Атрейдіса. Хоча фільм і дотепер отримує від критиків різнозначні оцінки, Маклаклен не викликав у письменника будь-яких претензій. Маклаклен добре впорався з поставленим завданням. На той момент йому було всього 24 роки.

У 1986 році Кайл Маклаклен знявся у головній ролі в сюрреалістичному трилері Девіда Лінча «Синій оксамит». Після цього фільму Маклаклен став зіркою першої величини. Це дозволило йому самому обирати собі ролі. У 1987 році Кайл Маклаклен зіграв у фільмі режисера Джека Шолдера «Прихований ворог», своєрідною варіації фільму Рідлі Скотта «Чужий». У продовженні фільму — «Прихований ворог 2» актор погодився з'явитися тільки на кілька хвилин.

У 1990 році актор погоджується зіграти в телесеріалі «Твін Пікс», який відкрив усьому світу його не як красеня, якими славиться Голлівуд, а Кайла Маклаклена — справжнього актора. «Твін Пікс», який по всьому світу пройшов з великим успіхом, зміг розкрити всю майстерність і талант Маклаклена. Він став пізнаваний і дуже знаменитий. Серіал сильно вплинув і на його особисте життя, подарувавши йому любов двох жінок. Образ «ідеального чоловіка» і відповідального агента ФБР більше припав до смаку Кайлу.

У 1991 році актор знімається в музично-біографічному фільмі «Дорз». Фільм був оцінений критиками як досить посередній. Кайл Маклаклен зіграв Рея Манзарека. У 1992 році вийшов повнометражний фільм «Твін Пікс: Вогонь, іди зі мною», у якому Маклаклен з'являвся тільки в епізодах. Критики оцінили роботу Кайла у фільмі як не найкращу. Поступово Кайл Маклаклен хотів позбутися свого кліше «ненормальної людини», яке йому присвоїв Девід Лінч. Мабуть тому Кайл Маклаклен посварився з Девідом Лінчем, але ненадовго. У 1992 році виходить перша режисерська проба Кайла Маклаклен. Він зняв один з епізодів серіалу «Байки зі склепу».

У 1993 році Кайл Маклаклен знову знімається в ролі «ненормальної людини» у фільмі «Процес». Сам фільм знятий за романом Франца Кафки, сценарій допомагав писати його «вчитель» Девід Лінч. Створюючи цей фільм, Кайл займався не тільки зйомками в ньому, але і збором грошей, вибором акторів та іншого персоналу. Роль Маклаклена в цьому фільмі була двояка. Він не лише грав одного з головних героїв — Йозефа К, але ще був одним з продюсерів екранізації роману. Однак при виході фільму на екрани наполіг, щоб його ім'я як продюсера не значилося. Акторові важливіше було, щоб критики і публіка сприйняли гру Маклаклена як актора. Фільм «Процес» критики не оцінили. Хоча явного відторгнення не було. Після цього фільму Кайл Маклаклен на кілька років відійшов від зйомок у «великому кіно».

У 1994 Кайл знявся в сімейному фільмі «Флінстони», де грає комічного лиходія Кліффа Вандеркейва. У 1995 Кайл Маклаклен знявся в епатажному фільмі Пола Верховена «Шоугерлз», за який одержав премію «Золота малина» у номінації «найгірший актор». У 1996 році він повернувся в «велике кіно», знову обрав тематику з фантастичним ухилом — «Ефект спускового гачка». Кайл Маклаклен зіграв супер-героя.

У 1997 по 2000 Кайл Маклаклен знімається в кількох серіалах і короткометражних фільмах. Чимало часу він витрачає на зйомки у відомому серіалі «Секс і Місто», граючи «ідеального чоловіка» Шарлотти. У 2000 році з'являється його нова робота у фільмі «Код часу». Перший в історії кіно повнометражний фільм, знятий чотирма камерами в режимі реального часу без єдиної монтажної склейки. Екран розділений на чотири частини, в кожній з яких розвивається своя дію, хоча сюжет для всіх один — Лос-Анджелес. У тому ж році виходять ще деякі малозначні роботи за участю актора.

У 2002 році на екранах знову з'являється Маклаклен, як один з головних акторів у фільмі «Знайти Алісу». Сам фільм розповідає про незвичайну дівчину Міранду, у виконанні Крістіни Річчі. За заявами критиків фільм знятий в найкращих традиціях Девіда Лінча. Кайл Маклаклен знову грає «людину з дивацтвами». У 2004 році виходить фільм «Майже натурал», де Кайл Маклаклен виконує роль Духа Кері Гранта. Картина розповідає про різне сприйняття почуттів, про гомосексуалів Англії, про їх життя і звичаї. У 2006 році Кайл знявся в декількох епізодах різних серіалів, а також взяв участь в озвучуванні мультфільму «Звільніть Джиммі», де його голосом заговорив персонаж на ім'я Маріус.

Починаючи з 2007 року Маклаклен знімається в серіалі «Відчайдушні домогосподарки». У 2008 році озвучив Супермена в анімаційному серіалі «Ліга справедливості: Новий бар'єр».

Особисте[ред. | ред. код]

Особисте життя актора Кайла не має такої кількості скандалів і пліток, як життя інших голлівудських зірок першої величини. Першим романом Кайла Маклаклен вважають зв'язок з актрисою Лорою Дерн. Вони познайомилися на зйомках фільму «Синій оксамит». У 1991 — 1992 роках у Кайла Маклаклен був роман з актрисою Ларою Флінн Бойл, яка грала Донну Гайворд в серіалі «Твін Пікс».

Найгучнішими і тривалими були відносини зі знаменитою моделлю Ліндою Євангеліста. Коли вони зустрілися вперше, він перебував у зеніті слави завдяки серіалу «Твін Пікс», який йшов по американському і європейському телебаченню. Вони зустрічалися понад 7 років. Після того, як у Лінди трапився викидень, їх відносини практично зникли. Незабаром Кайл Маклаклен дізнався про її роман з Фаб'єном Бартезом, воротарем збірної Франції з футболу. Червень 1999 знаменує початок роману з Дизай Грубер, публіцистом у світі моди. 20 квітня 2002 вони одружилися. Зараз вони живуть на Манхеттені в квартирі Кайла.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1984 ф Дюна Dune Пол Атрід
1986 ф Синій оксамит Blue Velvet Джеффрі Бомонт
1987 ф Прихований ворог The Hidden Ллойд Галлахер
1990 ф Не кажіть їй, що це я[en] Don't Tell Her It's Me Траут
1991 ф Дорз The Doors Рей Манзарек
1992 ф Твін Пікс: Вогню, іди зі мною Twin Peaks: Fire Walk With Me Дейл Купер
1992 ф День у місті ангелів[en] Where The Day Takes You Тед
1993 ф Процес[en] The Trial Йозеф К.
1994 тф Проти стіни Against the Wall Майкл Сміт
1994 ф Флінстоуни The Flintstones Кліфф Вандеркейв
1994 тф Розвелл Roswell Джессі Марсель
1995 ф Шоугерлз Showgirls Зак Кері
1996 ф Ефект спускового гачка The Trigger Effect Метью Кей
1996 ф Час скажених псів Mad Dog Time Джейк Паркер
1997 тф Віндзорський протокол Windsor Protocol Шон Діллон
1997 ф Побачення на одну ніч One night stand Вернон
2000 ф Обмін тілами Xchange Фіск/Тоффлер 2
2000 ф Гамлет Hamlet Клавдій
2001 ф Парфум Perfume менеджер
2002 ф Міранда Miranda Нейлор
2003 ф Нортфорк Northfork містер Хоуп
2004 тф Бібліотекар: У пошуках списа долі The Librarian: Quest for the Spear Едвард Вайлд
2005 тф Таємничий острів Mysterious Island Сайрус Сміт
2008 мф Ліга справедливості: Новий бар'єр Justice League: The New Frontier Супермен (озвучення)
2009 ф Останній танцюрист Мао Mao's Last Dancer Чарльз Фостер
2009 ф Запах успіху The Smell of Success Джиммі Сент-Джеймс
2013 ф Мир, любов та непорозуміння Peace, Love & Misunderstanding Марк
2015 мф Думками навиворіт Inside Out містер Андерсон (озвучення)
2018 ф Будинок з годинником у стінах The House with a Clock in Its Walls Айзек Ізард
2019 ф Птах високого польоту High Flying Bird Девід Сетон
2020 ф Тесла Tesla Томас Едісон
2020 ф Капоне Capone доктор Карлок
2022 ф Confess, Fletch Рональд Горан
2023 ф Miranda's Victim Ерл Воррен
2024 мф Думками навиворіт 2 Inside Out 2 містер Андерсон (озвучення)

Серіали[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
19901991 с Твін Пікс Twin Peaks Дейл Купер (30 епізодів)
1990 с Суботнього вечора в прямому ефірі Saturday Night Live у ролі самого себе (Епізод: "Kyle MacLachlan / Sinead O'Connor")
1991 с Байки зі склепу Tales from the Crypt Ерл Реймонд Дігс (Епізод: "Carrion Death")
20002002 с Секс і Місто Sex and the City Трей МакДугал (23 епізоди)
2004 с Закон і порядок: Спеціальний корпус Law & Order: Special Victims Unit доктор Бретт Мортон (Епізод: "Conscience")
20062012 с Відчайдушні домогосподарки Desperate Housewives Орсон Ходж (85 епізодів)
20102014 с Як я познайомився з вашою мамою How I Met Your Mother Джордж ван Смут (7 епізодів)
2011 с Закон і порядок: Спеціальний корпус Law & Order: Special Victims Unit Ендрю Рейнс (Епізод: "Blood Brothers")
20112018 с Портландія Portlandia мер (24 епізоди)
20132014 с Гарна дружина The Good Wife Джош Перотті (4 епізоди)
2014 с Believe Роман Скурас (12 епізодів)
20142015 с Агенти Щ.И.Т. Agents of S.H.I.E.L.D. Келвін «Забо» Джонсон (13 епізодів)
2016 мс Таємниці Ґравіті Фолз Gravity Falls водій автобусу (Епізод: "Weirdmageddon 3: Take Back The Falls")
2017 с Твін Пікс: Повернення Twin Peaks: The Return Дейл Купер (18 епізодів)
2018 мс Американський тато! American Dad! Дел (Епізод: "Paranoid Frandroid")
20192020 с Carol's Second Act доктор Фрост (18 епізодів)
2020 с Atlantic Crossing Франклін Делано Рузвельт (8 епізодів)
2022 с Joe vs. Carole Говард Баскін (8 епізодів)
2022 с Як я зустріла вашого батька How I Met Your Father Джордж ван Смут (2 епізоди)
2023 с Щасливчик Генк Lucky Hank Дікі Поуп (2 епізоди)
2023 мс Футурама Futurama Маджордомо (Епізод: "Parasites Regained")
2024 с Фолаут Fallout Генк Маклін (2 епізоди)

Відеоігри[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
2001 вг Grand Theft Auto III Grand Theft Auto III Дональд Лав

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Geni.com — 2006.
  2. В озвученні серіалу «Твін Пікс» на телеканалі «1+1» прізвище актора називається як Маклоклен.
  3. Маклахлан — прізвище канадської співачки Сари Маклахлан
  4. The Extract: Interview with Kyle Maclachlan of Pursued by Bear Wines. YouTube. 31 жовтня 2015. Архів оригіналу за 11 грудня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]