Канон Пахельбеля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Канон Пахельбеля (PWC 37, T. 337, PC 358), також відомий як «Канон в ре мажор» (Canon and Gigue in D major for three Violins and Basso Continuo) — найбільш відомий твір німецького композитора епохи бароко Йогана Пахельбеля. Первісно він був написано для трьох скрипок і генерал-басу.

Точна дата створення невідома, за однією з теорій[1] «Канон» був створений у 1694; вперше опублікований у 1919. «Канон» Пахельбеля використовує комбінацію суворої поліфонічної форми (канон) та варіаційну форму, де три голоси об'єднуються в канон, і четвертий, генерал-бас, грає незалежну роль.

Вплив на музику[ред. | ред. код]

  • Акордова послідовність з «Канона в ре мажор» була використана Олександром Александровим у пісні 1936 року «Жить стало лучше», в якій вгадується мотив його майбутнього твору  — Гімну СРСР.
  • Мотив «Канона в ре мажор» прослідковується у шлягері Go West диско-гурту Village People (1979)[2]. Ця пісня більш відома у інтерпретації поп-дуету Pet Shop Boys. Чи запозичений мотив безпосередньо з канону, чи з гімну СРСР — невідомо.
  • Канон Пахельбеля звучить в виконанні головних героїв повнометражного аніме-фільму «Evangelion: Death and Rebirth».
  • Ця мелодія також звучала у чотирнадцятій серії аніме «Kanon», у четвертій серії аніме «Kino's Journey», в п'ятій серії «Danshi Koukousei no Nichijou», а також у фільмі Люка Бессона «Леді».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Schulze, Hans-Joachim. Johann Christoph Bach (1671–1721) «Organist and Schul Collega in Ohrdruf», Johann Sebastian Bachs erster Lehrer, in Bach Jahrbuch 71 (1985): 70 and footnote 79.
  2. Факты о песне Go West. Архів оригіналу за 15 травня 2015. Процитовано 31 серпня 2015. 

Посилання[ред. | ред. код]