Квінт Курцій Руф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Курцій Руф
Народився 1 століття
невідомо
Помер 1 століття[1]
Африка, преторіанська префектура Італіяd
Країна Стародавній Рим
Діяльність історик, письменник, політик
Знання мов латина[2][3]
Magnum opus Історія Александра Великого Македонськогоd

Квінт Ку́рцій Руф (лат. Quintus Curtius Rufus) — римський історик, який написав «Історію Александра Великого Македонського» (лат. Historiae Alexandri Magni Macedonis).

Historiae Alexandri Magni Macedonis[ред. | ред. код]

Про час життя Курція існують різні думки. Найімовірніше, він жив у 1 столітті нашої ери і написав свою працю в добу правління римського імператора Клавдія (41-54).

Historiae Alexandri Magni Macedonis — найповніший античний життєпис полководця, що дійшов до наших часів. Складається з десяти книг, з яких дві перші, кінець п'ятої та початок шостої втрачені, а в десятій існує пропуск.

У своєму викладі Квінт Курцій Руф прагне не стільки до історичної правди, скільки до блиску описів і характеристик. Склад його, взагалшом сильний, а в промовах витончений, нагадує Лівія, але носить на собі сліди впливу Сенеки з його поетично забарвленими і короткими реченнями.

Джерела у Квінта Курція були двох родів: мемуари Птолемея Лага та інших сподвижників Александра, творами яких розсудливо скористався Арріан; а з іншого боку — вигадки Онесікріта і Каллісфена, що знайшли шанувальника в авторі історичного роману Клітарха, з якого прямо або опосередковано (наприклад, через Тімагена) черпав матеріал Курцій.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]