Кирим Ґерай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кирим Ґерай
Могила Кирим Герая на цвинтарі Ханського палацу
Народився 1717
Помер березень 1769
Бахчисарай
Рід Ґераї
Батько Девлет II Ґерай
Підданство Османська імперія
Походження кримський татарин
Конфесія суніт
Кримський хан
21 жовтня 1758вересень 1764
Попередник Халім Ґерай
Наступник Селім III Ґерай
19 жовтня 1768березень 1769
Попередник Максуд Ґерай
Наступник Девлет IV Ґерай

Кирим Ґерай (крим. Qırım Geray, قريم كراى‎; 1717–березень 1769[1]) — кримський хан у 17581764 та 17681769 рр. з династії Ґераїв. Син Девлета II Ґерая. За Арслана Ґерая був нуреддином і ханським намісником в Буджаку.

Біографія[ред. | ред. код]

Почав вести самостійну зовнішню політику задовго до воцаріння, направивши посольство до прусського короля. Усвідомлюючи загрозу з боку Російської імперії, намагався знайти союзників для організації спільної оборони. Незабаром залишив Крим і поселився в Османській імперії, де не припиняв політичної діяльності, підтримуючи єдисанських ногайців, незадоволених правлячим ханом. Прибувши в Єдисан особисто, зібрав навколо себе велике військо, маючи намір виступити на Кримське ханство. Враховуючи силу і популярність Кирима Ґерая, султан ухвалив рішення надати йому ханське звання.

Зайнявши престол, Кирим Ґерай почав створення зовнішньополітичного альянсу для протистояння російській експансії. Переговори з Пруссією закінчилися безрезультатно. Кирим Ґерай намагався привернути на свою сторону Польщу, надавши підтримку супротивникам зведення на престол російського ставленика Понятовського. Доводив султанові згубність османського нейтралітету в східноєвропейських справах та ефемерність миру з Росією. Однак султан побоювався, що активність Кирима Ґерая приведе до війни з сусідами і тому відправив його у відставку.

Через 4 роки султан знов посадив його на престол, щоб той організував оборону краю в турецько-російській війні. Однак Кирим Ґерай раптово помер, імовірно, у наслідок умисного отруєння. Проте беї відмовилися почати слідство.

У внутрішній політиці Кирим Ґерай зробив величезний внесок у розвиток економічного і культурного життя країни. Заохочував розвиток сільського господарства. Обсяги виробництва хліба були збільшені настільки, що хан поставив питання про облаштування спеціального порту на Дніпрі для вивозу зерна. У пошуках шляхів до економічної незалежності ханства наказав провести геологічні розвідки в Кримських і Кавказьких горах з метою пошуку корисних копалини і дорогоцінних металів. Як спроба покращити фінансове становище ханства, Кирим Гераєм була здійснена грошова реформа, яка втім була нівельована його наступниками.

Бешлик Кирима Герая 1172 (1758/1759)

Час правління Кирима Ґерая став епохою розквіту кримськотатарського мистецтва — у цей час розвивався стиль так званого «кримського рококо». Для прикраси Ханського палацу були запрошені найкращі художники і архітектори свого часу. У столиці з'явилися нові фонтани і будівлі. Найвідоміші архітектурні пам'ятники епохи Кирима Ґерая: «Фонтан Сліз», Дюрбе Діляри-Бікеч, Ешиль-Джамі. Хан живо цікавився європейською, зокрема, французькою культурою і суспільною думкою.

Пам'ять[ред. | ред. код]

У селі Строгонівка є вулиця Кирим Герая

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ukraine. worldstatesmen.org. Архів оригіналу за 11 Вересня 2016. Процитовано 3 серпня 2016.

Література[ред. | ред. код]

Гайворонский Алексей. Созвездие Гераев. — Симферополь, 2003

Посилання[ред. | ред. код]