Книжкова палата України імені Івана Федорова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Книжкова палата України імені Івана Федорова
Книжкова палата України імені Івана Федорова
На честь Іван Федорович
Тип бібліотека
Засновано 24 січня 1919
Сфера Видавнича справа в Україні
Країна  Україна
Розташування Київ, просп. Леоніда Каденюка, 27
директор М. І. Сенченко
Вебсайт: ukrbook.net

Книжко́ва пала́та Украї́ни і́мені Іва́на Фе́дорова — державна наукова установа у сфері видавничої справи та інформаційної діяльності.

Історія[ред. | ред. код]

Започаткована 24 січня 1919 року згідно з Законом про утворення Головної Книжної Палати в м. Києві, який підписано Головою Ради Народних Міністрів УНР В. Винниченком за поданням Міністра Народної Освіти проф. І. Огієнка.
27.VI 1922 постановою РНК УСРР організовано Українську книжкову палату у м. Харкові. 1989 палату переведено до Києва.

Функції[ред. | ред. код]

Книжкова палата України здійснює:

Фонди[ред. | ред. код]

На Книжкову палату України покладено функції з комплектування і збереження повного і недоторканного фонду Державного архіву друку — головного сховища всіх видів видань, випущених в Україні.

Фонди друкованої продукції і бази даних Книжкової палати України перебувають під охороною держави та є її власністю.

Книжкова палата України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, одержує безоплатні та платні обов'язкові примірники всіх видань, випуск яких здійснюється суб'єктами видавничої справи в Україні, і надає узагальнену інформацію про це через засоби масової інформації та надсилає її в управління преси та інформації обласних державних адміністрацій.

Державний архів друку[ред. | ред. код]

Державний архів друку― головне сховище, підрозділ Книжкової палати України імені Івана Федорова.

Час заснування архіву — 1917 року — як архівно-бібліотечний відділ. З 24 січня 1919 року — часу заснування Книжкової палати — архівно-бібліотечний відділ входить до підрозділів Книжкової палати України.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 жовтня 2008 року № 1345-р повний і недоторканий фонд всіх видів випущених видань Державного архіву друку Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова» внесено до Державного реєстру наукових об'єктів, що становлять національне надбання.

Щорічно до архіву надходить понад 155 тис. од. друкованої продукції, інформацію про які відображено в державних бібліографічних покажчиках («Літописах…»).

Станом на 1 січня 2017 року фонд Державного архіву друку містить майже 14,5 млн одиниць зберігання. Станом на 24 червня 2009 року фонд Державного архіву друку містив 13 429 969 одиниць зберігання. У тому числі: книги й брошури — 921 476, газети — 10 162 367, журнали, бюлетені — 291 246, нотні видання — 18 874, образотворчі видання — 84 659, картографічні видання — 2326, текстові аркушеві видання — 1 949 021.[джерело?]

Підпорядкування[ред. | ред. код]

Книжкова палата України підпорядковується центральному органу виконавчої влади, який забезпечує проведення державної політики з питань масової інформації та видавничої справи.

Друковані видання палати[ред. | ред. код]

Бібліографічні покажчики:

Науково-практичний журнал:

Видавничо-бібліографічний покажчик книг і брошур:

Статистичні збірники:

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]