Кійко Орест Антонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Орест Антонович Кійко
Народився 15 травня 1965(1965-05-15) (58 років)
місто Львів Львівської області
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українець
Діяльність доцент
Alma mater Національний лісотехнічний університет України
Галузь Технологія деревооброблення, Кластерний аналіз
Заклад Національний лісотехнічний університет України
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор наук
Науковий керівник кафедра технології меблів та виробів з деревини з деревини НЛТУ України
Особ. сторінка tmvd.nltu.edu.ua/staff/?uid=orest-kiyko

Орест Антонович Кійко (15 травня 1965, місто Львів), завідувач кафедри технології меблів та виробів з деревини ННІ деревооброблювальних технологій і дизайну (раніше - технологічного факультету) Національного лісотехнічного університету України, доктор технічних наук, професор.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 15 травня 1965 року в м. Львові. У 1979 році закінчив з відзнакою Львівський лісотехнічний інститут (тепер — Національний лісотехнічний університет України) за спеціальністю «Технології деревообробки», отримавши кваліфікацію інженера-технолога .

Кандидатську дисертацію на тему «Підвищення ефективності шліфування деревини бука жорстко-пружними абразивними інструментами» захистив у 1995 році.

У 2008 р. захистив докторську дисертацію на тему «Науково-технічні основи процесу калібрування-шліфування деревинностружкових плит жорстким абразивним інструментом».

Вчене звання доцента присвоєно у 1997 році, професора — у жовтні 2010 року.

У 1994–1996 — працював науковим співробітником Львівського лісотехнічного університету, м. Львів.

Викладацьку діяльність почав у 1996  на посаді асистент кафедри технології виробів з деревини львівського лісотехнічного університету, м. Львів.

З 2001 по даний час — завідувач кафедри технології меблів та виробів з деревини Національного лісотехнічного університету України

Наукова та педагогічна діяльність[ред. | ред. код]

Основна педагогічна діяльність пов'язана із підготовкою фахівців за напрямами «Деревооброблювальні технології». Викладає дисципліни: «Технологія виробів з деревини», «Наукові дослідження в деревообробці», «Технологія корпусних меблевих виробів», «Кластерний підхід і кластерний аналіз у лісовому секторі», «Статистичні методи підвищення якості продукції деревооброблення»

Є співавтором розроблення навчальних планів і програм для підготовки бакалаврів та магістрів за напрямом "Деревооброблювальні технології. Бере участь у роботі державних комісій з атестації та акредитації.

Основними напрямами наукової діяльності Кійка О. А. є вдосконалення процесу шліфування деревини і деревинних матеріалів абразивними інструментами, кластерний аналіз у лісовому секторі. Наукова діяльність тісно пов'язана із виробництвом.

Член спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій за спеціальністю «Технологія деревообробки, виготовлення меблів та виробів з деревини».

Під його керівництвом захищені дві кандидатські дисертації.

Основні праці[ред. | ред. код]

За період науково-педагогічної діяльності вчений опублікував понад 180 наукових праць у вітчизняних і зарубіжних виданнях.

Серед них:

Нагороди[ред. | ред. код]

За вагомий внесок у підготовку фахівців професор Кійко О. А. нагороджений Почесними грамотами Національного лісотехнічного університету України, Почесними грамотами міських голів м. Києва й м. Львова та іншими відзнаками.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Національний лісотехнічний університет України / [редкол.: Ю. Ю. Туниця (голова) та ін. ; керівник проекту Ю. Корнійчук]. - Київ : 2014. - 247 с. : фот. кольор. - ISBN 978-966-97440-0-5