Люсі Мод Монтгомері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Люсі Мод Монтгомері
англ. Lucy Maud Montgomery
Народилася 30 листопада 1874(1874-11-30)
Нью-Лондон, Острів Принца Едварда, Канада
Померла 24 квітня 1942 (67 років)
Торонто, Канада
Країна  Канада[1]
Діяльність письменниця, письменниця-романістка, дитяча письменниця, поетка, авторка щоденника, біограф, авторка оповідань, журналістка, вчителька
Галузь поезія
Alma mater Prince of Wales Colleged (1894)[2] і університет Делгаузі (1896)[2]
Знання мов англійська[3][4][5]
Роки активності 1890–1940
Жанр дитяча література
Magnum opus Енн із Зелених Дахів[6], Енн із Ейвонлі[6], Енн із Острова Принца Едварда, Emily of New Moond, Джейн з Пагорба Ліхтарів, Рілла з Інглсайду, Енн із Інглсайду, Енн у Домі Мрії, Діти з Долини Райдуг, Emily's Questd, Emily Climbsd, The Story Girld, The Golden Roadd, Pat of Silver Bushd, Mistress Patd і The Blue Castled
Нагороди
офіцер Ордену Британської імперії
IMDb ID 0599844
Сайт lmmontgomery.ca

Люсі-Мод Монтгомері (англ. Lucy Maud Montgomery; 30 листопада 187424 квітня 1942) — канадська письменниця і поетеса, авторка 23 романів, 530 оповідань і більш ніж 500 віршів; її надруковані щоденники нараховують понад 5000 сторінок. Найбільш відомий її твір про рудоволосу дівчинку з нелегкою долею «Енн із Зелених Дахів» (1908), став бестселером і тільки за перші 5 років був перевиданий 32 рази. Вважається, що саме він надихнув Астрід Ліндґрен на написання низки книжок «Пеппі Довгапанчоха».

В 1935 році письменниці надано почесне звання офіцеру Ордена Британської імперії. Її твори були визнані культурною спадщиною Канади.

Біографія[ред. | ред. код]

Люсі Монтгомері походить з Острова Принца Едварда. Друзі звали її просто Мод — з англ. Maud. Її мати померла від туберкульозу, коли дівчинці ще не було двох років. Після смерті матері Люсі-Мод Монтгомері проживала з дідусем та бабусею в містечку Кавендіш (англ. Cavendish). Закінчивши народну школу, вчилася в Коледжі Принца Вельського (англ. Prince of Wales College) у Шарлоттауні, а відтак в Університеті Далхаузі (англ. Dalhousie University) в Галіфаксі, Нова Шотландія.

Після закінчення університету працює вчителькою, займається журналістикою. У 1908 році публікує свою першу і найвідомішу книжку «Енн із Зелених Дахів» (англ. Anne of Green Gables) — роман про пригоди дівчинки Енн Ширлі (англ. Anne Shirley), яка залишилася без батьків і яку згодом удочерила селянська родина, що мешкала на хуторі «Зелені Дахи». Доля дівчинки Енн багато в чому збігається із долею самої Монтгомері. Прототипом для створення персонажу була американська натурниця та акторка Несбіт Евелін, фотокартку якої Люсі-Мод Монтгомері повісила на стіну у своїй кімнаті.

Після смерті дідуся та бабусі, письменниця одружується із пресвітеріанським проповідником Ювеном Макдональдом (англ. Ewan Macdonald) і вони виховують трьох синів.

Романи Люсі Мод Монтгомері[ред. | ред. код]

«Енн» і туристична індустрія[ред. | ред. код]

Популярність авторки та персонажів її книг активно використовується туристичною індустрією канадської провінції Острів Принца Едварда. У туристичні маршрути включено відтворений хутір-музей Green Gables, «населений» персонажами роману. У театрах йдуть мюзикли за книгами Монтгомері. Туристам радять відвідати шоколадний магазин, де «колись купувала цукерки сама Люсі Мод» тощо.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]