Мадонна Конестабіле

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Мадонна Конестабіле»
італ. Madonna Connestabile
Творець: Рафаель Санті
Час створення: 1507—1508
Розміри: 17,5 × 18 см
Висота: 17,5 см
Ширина: 18 см
Матеріал: темпера на полотні, перенесена з дерева
Жанр: сакральне мистецтво
Зберігається: Санкт-Петербург, Росія
Музей: Ермітаж
CMNS: «Мадонна Конестабіле»
у Вікісховищі

«Мадонна Конестабіле» (чи «Мадона з немовлям») — мініатюрне і, ймовірно, незакінчене зображення Діви Марії і немовляти Христа пензля 20-річного Рафаеля. В цій картині Рафаель вперше звертається до образу Мадонни, який надалі стане однією із головних тем його творчості.

Вважається останньою роботою, створеною Рафаелем в Умбрії, до переїзду у Флоренцію (художник, швидше за все, залишив її незавершеною у зв'язку з переїздом).

Картина належала сім'ї графа Конестабіле з Перуджу, коли в 1871 році була придбана російським імператором Олександром II. Він подарував картину своїй дружині Марії Олександрівні. Відтоді вона виставляється в зібранні Ермітажу в Санкт-Петербурзі.

Ермітажні роботи старих майстрів сильно постраждали при переведенні з дошки на полотно — звичайна практика в багатьох музеях XIX століття. Однак цей процес приносив і свої відкриття. Нині картина зображує Мадонну за читанням книги — ймовірно, Священного Писання. В 1881, коли картина переводилася на полотно, було виявлено, що спочатку вона тримала в руках не книгу, а гранат — символ пролитої крові і Христової жертви.

Під час ермітажних розпродажів радянського часу картину разом із «Мадонною Альбою» вивезли в Європу, однак, попри скромність запитуваної ціни, покупця на «сумнівну» роботу знайти так і не змогли.[3] Завдяки цьому «Мадонна Конестабіле» залишилася єдиним полотном Рафаеля в російських зборах[4].

До переведення на полотно одне ціле з картиною становила пишна рама з гротесками, створена в один час з полотном, ймовірно, по малюнку самого Рафаеля.[5] «Мадонна Конестабіле» і зараз виставляється в цій рамі — поруч з такими шедеврами Відродження, як «Мадонна Бенуа» і «Мадонна Літта» Леонардо да Вінчі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/digital-collection/01.%2BPaintings/29672
  2. а б https://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/digital-collection/01.+Paintings/29672/
  3. Юлія Кантор. Реальність і соцреалізм: Ермітаж у 1917—1941 роках [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.] (рос.)
  4. Якщо не брати до уваги «Святе сімейство», яке Кроза свого часу купив у герцога Ангулемського за безцінь, оскільки його брутально переписав французький ремісник.
  5. Мадонна з немовлям (Мадонна Конестабіле)[недоступне посилання з квітня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]