Мадонна у славі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мадонна у славі з серафимами
Botticelli
Творець: Сандро Боттічеллі
Час створення: 1469-1470
Розміри: 120 × 65 см
Висота: 120 см
Ширина: 65 см
Матеріал: темпера і paneld
Техніка: темпера
Жанр: сакральне мистецтво
Зберігається: Флоренція
Музей: Галерея Уффіці
CMNS: Мадонна у славі з серафимами у Вікісховищі

«Мадонна у славі з серафимами» — це картина темпера розміром (120x65 см), намальована Сандро Боттічеллі, починаючи з 1469 і 1470, зберігається в Галереї Уффіці в Флоренції.

Історія[ред. | ред. код]

Спочатку картина була офіційно зареєстрована в інвентарі Галереї Уффіці протягом 17841825 як робота анонімного автора.

Згодом різні вчені-мистецтвознавці підтвердили авторство Сандро Боттічеллі, картина була виконана протягом 14691470 років.

Опис[ред. | ред. код]

Спираючись на приклад Філіппо Ліппі і Андреа дель Верроккйо, художник дає оновлену інтерпретацію образу Мадонни. Він подовжує пропорції фігури, підкреслює тонкі руки.

На голові Марії зображується прозора вуаль — деталь, яку він запозичує у Філіппо Ліппі і буде часто це повторювати. Вільно спадає її одяг, несхожий на костюм міщанки, що характерно для картин його вчителя, що несуть в собі життєві асоціації. З головою, похиленою, наче квітка, Богоматір виглядає дуже зворушливою і крихкою, майже безтілесною, хоча драпірована тканина пластично облягає її тіло.

Херувими, що утворюють ореол навколо голови Мадонни, — є символічним мотивом прославлення — ще більше підкреслюють смирення представленого Сандро Боттічеллі образу.

Біографія[ред. | ред. код]

Сандро Боттічеллі (італ. Sandro Botticelli; 1 березня 1445 — 17 травня 1510) — італійський живописець флорентійської школи. Справжнє ім'я — Алесандро ді Маріано ді Ванні Філіпепі (Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi);

Посилання[ред. | ред. код]