Мельхіор де Гондекутер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мельхіор де Гондекутер
нід. Melchior d'Hondecoeter
«Портрет Мельхіора де Гондекутера». Автор: Арнольд Гаубракен.
Народився 1636(1636)
Утрехт
Помер 3 квітня 1695
Амстердам
Громадянство Республіка Об'єднаних провінцій
Діяльність художник
Знання мов нідерландська[1]
Роки активності 1654[2]1695[2]
Жанр анімалістика
Magnum opus The Floating Featherd, Geese and Ducksd і Chickens and Ducksd
Рід де Гондекутер
Батько Гісберт де Гондекутер
У шлюбі з Сюзанна Традел
Діти 1 син та 1 донька

Мельхіор де Гондекутер (нід. Melchior de Hondecoeter, 1636 — 3 квітня 1695) — нідерландський художник-анімаліст. Мав прізвисько «Пташиний Рафаель».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини художника. Народився в Утрехті у 1636 році. Був сином художника Гісберта де Гондекутера. Спочатку навчався малюванню у батька. Після смерті останнього 1653 року — у дядька Яна Батиста Венікса.

1659 року переїздить до Гааги. У жовтні того ж року він стає членом місцевої гільдії художників, а з 1662  — її головою. У 1663 році перебирається до Амстердаму, де одружується того ж року. Мав сина та доньку Ізабель.

У 1668 році набуває громадянства міста Амстердаму. Тут отримує численні замовлення від штатгальтера Вільгельма Оранського, голландської знаті, багатих бюргерів. Втім наприкінці життя втратив популярність, його відтіснили від замовлень інші художники. Помер художник у злиднях 1695 року.

Творчість[ред. | ред. код]

Один з провідних представників голландського анімалістичного жанру. Зазнав впливу майстрів фламандського натюрморту XVII століття. З його доробку натепер відомо про 50 картин.

«Птахи біля балюстради». 1670 рік

Уславився своїми «пташиними дворами» — великоформатними картинами, що зображали в мирному сусідстві або у суперництві всілякі види домашніх, диких або екзотично-декоративних птахів («Птахи в парку», «Домашні птахи»). Художник також малював натюрморти з битою дичиною («Мисливські трофеї», 1682 рік).

Найкращі твори Гондекутера часто мають алегорично-моралізуючий підтекст, відрізняються бароковою примхливістю композиційних рішень, ошатною декоративністю колориту.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • M. Rikken, 'Melchior d'Hondecoeter — Bird Painter', in: W. de Rooij, B. Meyer-Krahmer, Intolerance, Düsseldorf: Feymedia, 2010: p. 9-32.

Посилання[ред. | ред. код]