Метте-Маріт, кронпринцеса Норвегії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Метте-Маріт
Mette-Marit
Метте-Маріт
Метте-Маріт
Прапор
Прапор
кронпринцеса Норвегії
Попередник: Соня Гаральдсен
 
Ім'я при народженні: бук. Mette-Marit Tjessem Høiby
Народження: 19 серпня 1973(1973-08-19) (50 років)
Крістіансанн, Вест-Аґдер, Норвегія
Країна: Норвегія
Релігія: християнство
Освіта: Школа східних і африканських досліджень Лондонського університетуd (2003), Норвезька бізнес школа BI (2012), University of Agderd, Kristiansand Cathedral Schoold, Bjørknes Private Schoold, Університет Осло (2002) і Wangaratta High Schoold
Рід: норвезькі Глюксбургиd
Батько: Свен Хейбі
Мати: Маріт Тьєссем
Шлюб: Гокон Норвезький
Діти: Маріус, Інгрід, Магнус
Нагороди:

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Її Королівська Високість кронпринцеса Норвегії Метте-Маріт, уроджена Метте-Маріт Т'єссем Гьойбі, (норв. Mette-Marit Tjessem Høiby, р. 19 серпня 1973 року) — дружина кронпринца Норвегії Гокона, спадкоємця норвезького престолу.

Життєпис[ред. | ред. код]

Із чоловіком у 2010

Дитинство Метте-Маріт проходило у Сетесдалені. У підлітковому віці займалася волейболом, танцями, співала у дівочому хорі, була скаутом. Коли Метте-Маріт виповнилося одинадцять, її батьки розлучилися, і вона у подальшому жила з матір’ю[1].

У 1999 році на концерті під час фестивалю Quart у Крістіансанді познайомилася з наслідним принцем. 1 грудня 2000 року пара заручилася. 25 серпня 2001 року кронпринц Норвегії Гокон та Метте-Маріт одружилися.

Після вивчення проблеми ВІЛ/СНІД і декількох міжнародніх поїздок, у тому числі й до України, норвезька кронпринцеса Метте-Маріт була призначена спеціальним представником Об'єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД — ЮНЕЙДС. [2]

Королівський Герб

Діти[ред. | ред. код]

До свого шлюбу з принцом-наступником, а саме 13 січня 1997 року, Метте-Маріт народила сина Маріуса Борга Гьойбі. Він тепер є пасинком принца-наступника Гокона і старшим зведеним братом принцеси Інгрід Александри і принца Сверре Магнуса. ЗМІ здійняли ажіотаж навколо Маріуса, і кронпринцеса в досить відвертій незвичайній манері попросила ЗМІ поважати приватне життя її старшого сина. Англійською до нього звертаються Містер, оскільки він не отримав королівського або дворянського титулу, бо він не є сином принца-наступника.

21 січня 2004 Метте-Маріт народила дочку, принцесу Інгрід Олександру, яка стала другою в лінії престолонаслідування норвезького трону після свого батька, принца Гокона.

3 грудня 2005 Метте-Маріт народила свою третю дитину, принца Сверре Магнуса. Він є третім в черзі на норвезький престол (після батька і старшої сестри).

Нагороди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Crown Princess Mette-Marit | Biography, Norway, Son, & Facts | Britannica. www.britannica.com (англ.). Процитовано 5 червня 2023. 
  2. Кронпринцеса Метте-Маріт призначена спеціальним представником ЮНЕЙДС. Архів оригіналу за 28 вересня 2007. Процитовано 4 липня 2009.