Міура Кентаро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міура Кентаро
三浦 建太郎
Народився 11 липня 1966(1966-07-11)[1][2][3]
Тіба, Префектура Тіба, Японія
Помер 6 травня 2021(2021-05-06)[4][5][6] (54 роки)
·дисекція аорти[7][6]
Громадянство Японія Японія
Діяльність манґака
Сфера роботи комікс[8], манґа[8] і літературний твір у жанрі фентезі[8]
Alma mater Університет Ніхон
Мова творів японська
Роки активності 19762021
Напрямок манґа
Magnum opus Berserk
Премії приз від Comi Manga School (1988)
Osamu Tezuka Cultural Prize (2002)

Міура Кентаро (яп. 三浦 建太郎) — японський манґака, найвідомішим твором якого є популярна сейнен-манґа «Berserk».

Біографія[ред. | ред. код]

Кентаро Міура народився в японському місті Тіба 11 липня 1966 року.

У 1976, коли він ще вчився в початковій школі і йому було тільки десять років, Міура почав працювати над мангою. Його перша робота «Miuranger» була опублікована для однокласників в шкільному виданні. З часом «Miuranger» був завершений в 40 томах. Рік потому, Міура почав працювати над мангою «Шлях Меча» (яп. 剣への道).

До 1979 року і в середній школі Міура почав використовувати в роботі растри і професійні методи малювання.

У 1982 він поступив на художні курси в середній школі, де разом зі своїми однокласниками публікував свої роботи в шкільних виданнях, тоді ж, в журналі для фанів був випущений його перший доджінші.

У 1985 році Міура подає заявку на складання вступного іспиту в Університет Ніхон на художній факультет. Як вступна робота він представив свою нову манґу «Futanabi» і був прийнятий. Пізніше за цю роботу Міура був номінований журналом «Shonen» як найкращий автор-початківець. У тому ж році в «Shonen» виходить чергова його робота — «Noa». Проте в результаті розбіжностей з одним з редакторів, журнал перестає друкувати роботи Міури. Цей час можна охарактеризувати як спад в кар'єрі манґаки.

У 1988 році Міура випускає свою нову роботу, нині відому як «Берсерк: Прототип». У ній він вперше знайомить читача з фентезійним світом манґи «Berserk» і її головним героєм. За цю роботу мангака отримує приз від Comi Manga School.

Закінчивши курс, в 1989 Міура випустив нову роботу «Король вовків» (яп. 王狼), створену за сценарієм Йосіюкі Окамури, автора «Hokuto no Ken» (укр. Кулак Полярної зірки). «Король вовків» був виданий в щомісячному журналі «Japanese Animal House», в 5-му та 7-му випусках за 1989 рік. Також був випущений окремий том «Короля вовків».

З 2-го до 6-го випуску «Animal House» в 1990 вийшло продовження «Вовчого короля». Воно називалося "Легенда про короля вовків" (яп. 王狼伝) и також було засновано на сценарії Окамури. «Легенда про короля вовків» виходить окремим томом в той же самий рік, але що важливіше — виходить перший том Берсерку, який, проте, залишився практично непоміченим. Іншою роботою, що об'єднала зусилля Міури і Окамури в 1992, була манґа «Японія», що виходила в «Animal House» з 1 по 8 випуск, і пізніше випущена окремим томом. У 1992 році в «Young Animal» почала виходити арка «Золоте Століття», яка принесла «Берсерку» і його авторові довгождану популярність. У тому ж році Міура вирішує присвятити себе виключно Берсерку.

У 1997 році виходить аніме-серіал «Berserk» (яп. 剣風伝奇ベルセルク) створений студією OLM при співпраці з Міурою. Серіал налічував 25 серій і був показаний в Японії на Nihon TV, в нічний час.

У 1999 році Міура брав участь в створенні гри по мотивах власної манґи для приставки Sega Dreamcast, яка вийшла в 2000 році. У США вона відома як «Sword of the Berserk: Guts’ Rage» (укр. Меч Берсерка: Лють Гатса).

У 2002 за мангу «Berserk» Кентаро Міура отримав друге місце на фестивалі Osamu Tezuka Cultural Prize (перший приз отримав Такехіко Інує за мангу «Блукач»), що принесло йому 1 мільйон єн.

Смерть[ред. | ред. код]

Кентаро Міура помер від диссекції аорти 6 травня 2021 року. На даний момент, манґа «Berserk» налічує в собі 41 томів, але так і залишилась незакінченою.

Роботи[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]