Міхель Свертс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міхель Свертс
нід. Michael Sweerts
Автопортрет (Міхель Свертс), Ермітаж, Санкт-Петербург
При народженні Michael Sweerts
Народження 29 вересня 1618(1618-09-29)
Брюссель
Смерть 1 червня 1664(1664-06-01) (45 років)
  Гоа, Індія
Національність фламандець
Країна  Іспанські Нідерланди
Жанр портрет, побутовий жанр, релігійна і міфологічна картина
Діяльність художник, художник-гравер, рисувальник
Напрямок бароко, караваджизм
Роки творчості 1628—1665
Покровитель негоциант Йозеф Дейтц, Камілло Памфілі
Вплив Пітер ван Лар, римські карваджисти
Твори портрет, побутовий жанр, релігійна і міфологічна картина
Роботи в колекції Музей Бойманса - ван Бенінгена, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Музей Тіссен-Борнемісса, Музей Ґетті, Національна галерея мистецтв, Музей мистецтва Метрополітен[1], Музей витончених мистецтв, Страсбурзький музей образотворчого мистецтва, Ермітаж, Музей Франса Галса, Державна картинна галерея (Карлсруе), Мауріцгейс, Рейксмузей, Витончено-мистецькі музеї Сан-Франциско, Музей мистецтв Філадельфії, Музей мистецтв округу Лос-Анжелес, Музей Гронінгена, Капітолійські музеї, Національний музей у Варшаві, Баварські державні колекції картинd, Wadsworth Atheneum Museum of Artd, Allen Memorial Art Museumd, Вустерський музей мистецтв, Agnes Etherington Art Centred, Музей Фіцвільяма, Зібрання Воллеса, Детройтський інститут мистецтв, Музей Ґренобляd, Далласький музей мистецтв, Музей фюрера, Берлінська картинна галерея, Palazzo Martellid, Гарвардський художній музей, Художній музей Фогга[d], Музей Вальрафа-Ріхарца, Академія Святого Луки, Museum Goudad, Музей красних мистецтв, Leicester Museum & Art Galleryd, Палац Вайсенштайн, Реннський музей образотворчого мистецтва, Ашмолеан музей, Національна галерея старовинного мистецтва і Галерея Уффіці

CMNS: Міхель Свертс у Вікісховищі


Міхель Свертс (нід. Michael Sweerts, 29 вересня, 1618, Брюссель, Австрійські Нідерланди — 1664, Гоа, Португальська Індія) — фламандський (південнонідерландський) художник першої половини XVII століття.

Життєпис[ред. | ред. код]

Збережено надзвичайно мало свідоцтв про ранні роки митця. До останнього часу навіть рік його народження рахували за 1624-й. За новими розшуками він народився у вересні і хрещений за католицьким обрядом — 29 вересня 1618 року. Невідомо, хто був першим вчителем, логічно вважати, що художнє ремесло він почав опановувати в Брюсселі. Ймовірно, походив з ремісничого стану, бо дворянський титул отримав тільки в Римі від покровителя Камілло Памфілі, племінника папи римського Іннокентія X .

Італійський період[ред. | ред. код]

Санта Марія дель Пополо, Рим

У 1646—1651 роках зафіксоване проживання і праця митця в Римі, в приході католицької церкви Санта Марія дель Пополо. Поблизу, на вулиці Маргутта, мешкали прибульці з підіспанських Південних Нідерландів, переважно фламандські художники-католики. Відомо також, що Міхель Свертс приходив на засідання римської академії Св. Луки, хоча не рахувався серед її постійних членів.

Мав в Римі декілька могутніх впливів — і від римських караваджистів, і від прибульців з Голландії. Серед них був і Пітер ван Лар, впливи художніх творів якого відчутні і в творах фламандця Міхеля Свертса, й італійців Мікеланджело Черквоцці та Вівіано Кодацці.

Меланхолійний Свертс користувався популярністю в Римі і як художник, і як агент фламандських та голландських багатіїв, що робили освітню подорож у Рим. Серед його покровителів і замовників — брати негоцианти Дейтц з міста Амстердам, для яких художник виступав експертом по придбанню картин та коштовного шовку. Серед творів, виконаних в Римі — портрети Йозефа Дейтца та Антона де Бордес з слугою (останній на тлі римських руїн). Серед улюблених сюжетів художника «Вчинки Милосердя» та «Майстерні художників». Серію з семи картин на тему "Вчинки Милосердя " Міхель виконав і для братів Дейтц (Державний музей (Амстердам)).

На художника звернув увагу римський аристократ Калілло Памфілі, (племінник папи римського Іннокентія X), сам художник-аматор. Для нього Свертс робив як картини, так і театральні декорації. Камілло Памфілі сприяв отриманню художником титулу Кавальєре де Крісті і подарував коня. Цей титул також мали в Римі архітектори Лоренцо Берніні та Франческо Борроміні.

Автопортрети[ред. | ред. код]

«Автопортрет», Обердін, Огайо, США.

Підвищення соціального статусу спонукало митця до створення автопортретів. Серед перших — автопортрет в капелюху з страусовим пером (Уффіці, Флоренція) як свідоцтво нового стану і досягнутого матеріального статку. Нешляхетний за походженням Міхель Свертс демонстрував власну шляхетність і в автопортреті з палітрою і пензлями (Обердін, США), бо знав про серію «Іконографія Ван Дейка» з портретами уславлених митців, яку оприлюднили у місті Антверпен у 16361641 роках. В тогочасному жорстко розмежованому суспільстві це сприяло підвищенню статусу художника взагалі.

Як незвичний за композицією автопортрет розпізнають і портрет нудьгуючого молодика зі збірок фламандського живопису музею Ермітаж. Розсіяні по провінційним містам Західної Європи картини Міхеля Свертса прибули і в Прагу. Одну з перших партій картин для декорації власних палаців і наказала придбати російська імператриця Єлизавета Петрівна. Саме в цей момент закінчилося будівництво палацу для її фаворита Івана Шувалова. Імператриця і подарувала освіченому вельможі і фавориту картини, що прибули з Праги. Придбана випадково збірка мала нерівномірну вартість за мистецкими ознаками. Але мала і значущі зразки, серед яких були -

Повернення у Брюссель[ред. | ред. код]

Незважаючи на успіх у Римі, художник повернувся у Брюссель. Повернення пов'язують з посадою керівника художньої школи, яку запропонували митцю. З 1656 року він став членом гільдії Св. Луки міста. Побожного художника не влаштовувала посада і він покинув її, подарувавши черговий автопортрет у 1658 році на згадку брюссельській гільдії, а сам емігрував в Амстердам.

Місіонерство і смерть на чужині[ред. | ред. код]

Релігійно налаштований художник і раніше відрізнявся побожністю і ревним виконанням постів і обрядів. Посиленню релігійних настроїв сприяли невдоволення власною долею та знайомство з французькими місіонерами — лазаритами. Серед стимулів еміграції до човнобудівного Амстердаму — нагляд за побудовою вітрильника, бо художник зажадав стати католицьким місіонером. Човен 1661 року відбув у Марсель, а звідти разом з єпископом Франсуа Фалу та сьома священиками відбув до Сирії. Виснажений постами художник не зайшов спільної мови з католицькою місією, представники якої вважали старого і дратівливого митця — збожеволівшим. Важкий шлях через Тебріз до Ісфахану не покращив відносини і митця визнали непринадним для місіонерства через психічну нестабільність. Він таки дістався католицького поселення португальських єзуїтів у Гоа, Індія, де мешкав два роки. В Гоа він і помер 1664 року.

Митця забули більш ніж на двісті років.

Вибрані твори[ред. | ред. код]

« Малювальна школа», Музей Франса Галса, Гарлем (Нідерланди)
« Відпочинок після полювання на зайця», приватн. збірка

Графіка Міхеля Свертса[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Петров А. Н., «Савва Чевакинский», серия «Зодчие нашего города», Л, «Лениздат», 1983
  • Гос. Эрмитаж, «Западноэвропейская живопись», каталог № 2, Л, «Искусство», 1981, с. 68
  • Michael Sweerts: 1618—1664/ Guido Jansen a.o., eds. Amsterdam: Rijksmuseum, 2002

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Міхель Свертс

Див. також[ред. | ред. код]

  1. https://www.metmuseum.org/art/collection/search/438407