Ніколас Бідл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніколас Бідл
англ. Nicholas Biddle
Народився 8 січня 1786(1786-01-08)[1][2][…]
Філадельфія, Пенсільванія, США
Помер 27 лютого 1844(1844-02-27)[1][2][…] (58 років)
Філадельфія, Пенсільванія, США
Поховання St. Peter's Churchyardd[4]
Країна  США[5]
Діяльність адвокат, фінансист, банкір, політик, письменник
Alma mater Принстонський університет
Знання мов англійська
Членство Американське філософське товариство
Посада член Палати представників Пенсильваніїd і член Сенату штату Пенсільваніяd
Партія Партія вігів
Батько Charles Biddled
Брати, сестри James Biddled, Thomas Biddled, John Biddled, Richard Biddled і Ann Biddle Hopkinsond
У шлюбі з Jane Craig Biddled
Діти Charles John Biddled, Craig Biddle[d], Edward C. Biddled[6] і Meta Craig Biddled
Автограф

Ніколас Бідл (англ. Nicholas Biddle; 8 січня 1786(17860108) — 27 лютого 1844) — президент (з 1822 року) Другого банку Сполучених Штатів.

На думку[7] Вільяма Енгдаля Ніколас Бідл, протидіючи президенту Джексону, організував загальнонаціональну рецесію Сполучених штатів 1834 долі (List of recessions in the United States[en]).

Походження й раннє життя[ред. | ред. код]

Ніколас Бідл народився в місті Філадельфії, штату Пенсільванія. Прадіди Бідла іммігрували в Пенсильванію й брали участь в передреволюційній колоніальній боротьбі.

Молодий Ніколас подавав великі сподівання в навчанні й був талановитим. Ніхто не сумнівався, що юнак міг стати добре освіченою людиною. Також фактом підтвердження його здатності до навчання став вступ в одну із престижних академій штату Пенсильванії в такому ранньому віці.

У зв'язку з його швидким хистом в процесі навчання й відмінної успішності в навчанні, він вступив в Університет штату Пенсільванії у віці 10 років.

Коли університет відмовився в присвоєнні наукового ступеня підліткові, Ніколас перейшов у Принстонський університет і успішно закінчив його в 1801 році, у віці 15 років.

Його старший брат Томас Бідл (англ. Thomas Biddle) був героєм війни 1812 року. Він був у добрих стосунках зі своїм молодшим братом. Про це свідчить також те, що Томас був би готовий умерти в дуелі, захищаючи честь свого брата Томаса.

Перш ніж він закінчив навчання з юриспруденції, йому офіційно запропонували роботу. Перебуваючи на посаді секретаря Джона Армстронга й міністра закордонних справ США у Франції в одній особі, він виїхав за кордон в 1804 році, і був у Парижі під час коронації Наполеона.

Після цього він брав участь у перевірці відносно держ. закупівлі штату Луїзіани. Завдяки цьому він придбав свій перший досвід у фінансових справах. Бідл багато подорожував Європою. По поверненню в Англію він служив як секретар при Джеймсі Монро. Пізніше він зайняв пост дипломатичного представника в Суді Сент-Джеймса (англ. the Court of St. James's). У місті Кембридж (англ. Cambridge) Бідл взяв участь у нараді із професорами Кембриджського університету для залучення їх в участі для порівняння сучасного грецького діалекту й древнього грецького діалекту, що використався давньогрецьким поетом Гомером. Дана дія привернула увагу Монро.

В 1807 році Томас Бідл вертається додому у Філадельфію. У того часу він починає практикуватися в написанні наукових статей на різні теми, але з юриспруденції. Він стає членом редакційної колегії журналу «Фоліо», що видавалася з 1806 року по 1823 рік. В 1811 році він одружується з Джейн Крейг Маргарет (англ. Jane Margaret Craig), яка народилася в 1792 році. У них було шестеро дітей. В 1812 році, після смерті головного редактора Джозева Денні (англ. Joseph Dennie), Бідл взяв на себе відповідальність за випуск журналу й переїхав жити на вулицю 7 (англ. 7th St) поблизу Спрус-стріт (англ. Spruce Street).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Encyclopædia Britannica
  2. а б в SNAC — 2010.
  3. а б в GeneaStar
  4. Find a Grave — 1996.
  5. LIBRIS — 2018.
  6. Geni.com — 2006.
  7. Зародження американської фінансової олігархії [Архівовано 16 лютого 2012 у Wayback Machine.] // Перший розділ нової книги Вільяма Енгдаля «Боги грошів», 15.02.2011

Посилання[ред. | ред. код]