Пакаль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пакаль
Народився 23 березня 603(0603-03-23)
Паленке, Palenqued, Чіапас, Мексика
Помер 28 серпня 683(0683-08-28) (80 років)
Паленке, Palenqued, Чіапас, Мексика
Поховання Temple of the Inscriptionsd
Діяльність Ахав (титул)
Посада Ajaw of Palenqued[1]
Батько K'an Mo' Hixd
Мати Іш-Сак-К'ук'
У шлюбі з Tz'akbu Ajawd
Діти К'ініч-Кан-Балам II і К'ініч-К'ан-Хой-Читам II
Див. також: Ханааб-Пакаль

Пакаль, Пакаль Великий, К'ініч Ханааб Пакаль I (мая 'K'inich Janaa [h] b Pakal — «Сяючий… Щит») (23 березня 603 — 28 серпня 683) — правитель Баакульського царства мая зі столицею в Лакам-Ха (Паленке) з липня 615 року по серпень 683 року.

Титул: священний Баакульський владика (K'UH-BAAK-la AJAW), Священний Матавільський владика (K'UH-MAT-la AJAW), західний кало'мте (OCH-K'IN KAL-ma-TE).

Біографія[ред. | ред. код]

К'ініч-Ханааб-Пакаль I — одинадцятий у відомій послідовності правителів Паленке.

Основні біографічні дані:

  • Народився: 9.8.9.13.0, 8 Ахав 13 Поп (23 березня 603 року).
  • Запанував: 9.9.2.4.8, 5 Ламат 1 Моль (29 липня 612 року).
  • Помер: 9.12.11.5.18, 6 Ец'наб 11 Йаш (28 серпня 683 року).
  • Роки правління: 612—683.

Сім'я[ред. | ред. код]

  • Дружина: Іш-Ц'акбу-Ахав
  • Батько: К'ан-Мо'-Хіш
  • Мати: Іш-Сак-К'ук'
  • Сини:
    • Кан-Балам II.
    • К'ан-Хой-чітам II.
    • Тіволі-Чан-Мат?[2].

Ім'я[ред. | ред. код]

Ім'я, під яким відомий цей правитель, — перше ім'я мая Класичного періоду (IVIX в. Н. Е..), Прочитане сучасними дослідниками[3]. Це тронне ім'я (в написах Паленке імена такого роду позначаються терміном K'UH-K'AL-HU'N-IL K'ABA, « священне вінчальне ім'я»). Правителі одержували їх після вступу на престол, вони, швидше за все, вказували на їх тотемних покровителів. В даному випадку таким є водяна лілія (jan naa [h] b), що має додатковий епітет pakal, «щит». У текстах, що повідомляють про міфологічні часи, згадується персонаж на ім'я Йаш Чітім Ханааб Пакаль, «Праотець Водяна Лілія — ​​Щит». Елемент K'INICH, «сонцеликий» або «Сонячний», досить часто зустрічається в іменах маянських правителів Класичного періоду. Особисте, отримане при народженні, ім'я К'ініч Ханааб Пакаля невідомо.

Походження та обставини воцаріння[ред. | ред. код]

Дані аналізу кісткових останків свідчать, що Ханааб Пакаль народився і провів дитинство в Лакам-Ха-Паленке. Однак, до попередньої династії правителів цього міста (Баакульских владик) він належав тільки по лінії матері, Сак К'ук '; його батько, К'ан Мо' Хіш носив титул «владики Чо'х» (поки ще недостатньо відоме державне утворення) і прав на паленкський престол не мав.

Дитинство Ханааб Пакаля довелося на вкрай несприятливий для його рідного міста час: двічі, в 599 (згідно з загальноприйнятою точкою зору) і в 611 році Лакам-Ха був узятий і спустошений військами наймогутнішої у той час держави мая — Канульського царства (з пізнішою столицею в Калакмулі) і його союзників, ослаблене Баакульське царство піддалося нападам з боку сусідніх міст; тексти повідомляють про загибель членів царської сім'ї.

Про попередника К'ініч Ханааб Пакаля Муваан Мате пізніші написи відгукуються негативно, звинувачуючи його в лукавстві по відношенню до головних міських богів. У зв'язку з цим Д.Беляев і А.Сафронов припускають, що Муваан Мат був ставлеником Канульських владик, а зведення на престол Ханааб Пакаля стало перемогою паленкської «патріотичної партії»[4].

У кожному разі, воцаріння дванадцятирічного підлітка, що належить до царського роду тільки по жіночій лінії, безсумнівно, стало наслідком загибелі інших претендентів на престол.

Початкові десятиліття правління[ред. | ред. код]

Про першої чверті століття правління К'ініч Ханааб Пакаля відомо мало. Згадка про участь у важливому державному обряді «встановлення каменю» на початку «двадцятиріччя» в 633 р. його матері Сак К'ук' свідчить на користь того, що вона була співправителькою сина, а в роки його дитинства — регентшею.

Про зовнішню політику Баакульського царства в цей час відомостей майже немає. Ймовірно, вона була не цілком вдала. Згідно з написами з Пьєдрас-Неграс (Йокіб) в листопаді 624 р. війська з Лакам-Ха і союзного йому Сак-Ц'і (впливову державу в Чіапасі, до сих пір не ідентифікована з археологічними пам'ятками) зазнали поразки від правителя цього міста К'ініч Йональ А'ка. На увагу Паленке — Лакам-Ха до областей на захід від міста, що перебували на периферії світу класичних мая, здається, вказує відбувся в 626 р. шлюб молодого царя з Іш Ц'акбу(ль) Ахав, царівною з міста Хуштов-К'ух, відомого також з текстів Ель-Тортугеро (за 65 км на захід від Паленке), отже, розташованого десь між цими містами.

Самостійне правління. Будівельна діяльність[ред. | ред. код]

Безсумнівно, самостійне правління К'ініч Ханааб Пакаля починається після смерті батьків (його мати померла в 640 р., батько — в 642 р.).

Згідно з цікавим спостереженням З.Грубі і М.Чайлда, приблизно з середини VII в. в мові паленкських написів з'являються граматичні ознаки, характерні для мов чонталь, носії яких жили на північ і північний захід від Паленке[5]. Це може бути наслідком того, що до того часу К'ініч Ханааб Пакаль вдалося досягти союзу з чонтальцами, і якась частина населення, котра говорила по-чонтальськи причому, досить впливова, щоб вплинути на мову царських написів, з'явилася в Паленке.

Ознакою посилення Баакульского царства в середині 650-х років є також зміна титулу правителя: в написі 654 року Ханааб Пакаль має вищий серед правителів мая титул «західного кало'мте». Крім того, правитель Паленке приймає титул «священного Матавільського владики». Матавіль (або Матвіль) — назва якоїсь прабатьківщини, тому за названим титулом могли ховатися певні політичні претензії, але він може вказувати і на територіальні придбання.

Стабілізація економічного і політичного становища Паленке дозволила К'ініч Ханааб Пакаль почати в столиці реалізацію масштабної будівельної програми. Його першою відомою спорудою є закінчений в березні 647 р. «Забутий Храм» («Templo Olvidado»), споруджений, ймовірно, як усипальниця батька. До весни 654 р. було завершено будівництво або перебудова цокольних споруд Палацу і парадного тронного залу в ньому («Корпус В»), восени того ж року — «Корпусу Е», в 661 — «Корпусу С», пізніше були споруджені палацові корпусу "A"і"D". У посмертних написах Ханааб Пакаля називають «„володарем п'яти пірамід“».

Ймовірно, саме в цей час в Паленке відбулися удосконалення будівельної техніки, що дозволили розширити розмір перекриваємого кам'яною покрівлею простору і створити витонченний та гармонійний місцевий архітектурний стиль. Ступінь особистого долі правителя в будівництві визначити, звичайно, неможливо, однак, очевидно, що царський палац і храми-усипальниці членів царської сім'ї будувалися відповідно до його смакам, з чого випливає, що К'ініч Ханааб Пакаль мав бездоганний художній смак.

Палац у Паленке. Фото Ю.Полюховича

Війни К'ініч Ханааб Пакаля[ред. | ред. код]

Наприкінці 650-х років К'ініч Ханааб Пакаль виявляється учасником великого військового конфлікту, в якому йому протистояв союз держав, розташованих на схід від Паленке: К'іна (Пьєдрас-Неграс), Піпа (Помона або Ель-Ареналь), Вак'ааб (Санта-Єлена-Баланкан), Хо-Пет (на середній Усумасинте). Цю коаліцію підтримувало також Канульське царство. У серпні 659 р. Ханааб Пакаль здобув велику перемогу над ворогами, внаслідок якої був полонений (і по всій видимості страчений в Паленке) правитель Санта-Єлена Ну'н Ухоль Чаак. На цьому, втім, війна не закінчилася. В 662 р. Ханааб Пакаль знову захопив важливих полонених, наведених в Паленке, в цілому ж військові дії завершилися не раніше 664 р. розділом сфер впливу між Паленке і Пьєдрас-Неграс: в залежність від Баакульського владики потрапили Піпа і Вак'ааб, а на верхній Усумасинте зберегли свій вплив Йокібскі владики.

Ще одну перемогу, мала якесь особливе значення, Ханааб Пакаль здобув в 675 р.

Про його військові успіхи говорять також написи і рельєфи з Палацу («простінок F» у «корпусі D») і напис на фрагменті з акведуку, проте, неясно, коли вони мали місце, і хто був противниками Паленке.

Кінець правління[ред. | ред. код]

Останнє десятиліття царювання К'ініч Ханааб Пакаля також мало освітлено джерелами. В 672 р. померла його дружина, Іш Ц'акбу(ль) Ахав, над могилою якої, ймовірно, і був споруджений спеціальний храм — «Піраміда Червоної Цариці» («Reina Roja» або «Храм XIII»). Втім, традиція матримоніальних союзів з Хуштов-К'ух була продовжена шлюбом молодшого з царських синів, Тіволі Чан Мата, з царівною Іш Кинувши Мат з цього міста, укладеними не пізніше 677 р.

До 670-х років, цілком ймовірно, належить будівництво усипальниці самого царя — не має аналогій за задумом і масштабом храму Болон Йет Наах, «Чертога Дев'яти звершень», нині відомого як «Храм Написів» («Templo de las Inscripciones»). Як показало обстеження царських останків, в старості Ханааб Пакаль хворів остеопорозом і ревматизмом хребта, через що змушений був вести малорухливий спосіб життя. Помер владика, проживши 80 років і 5 місяців, 28 серпня 683 р., і був похований в заздалегідь приготовленій гробниці в піраміді «Храму Написів» разом з незліченними скарбами і шістьма принесеними в жертву молодими людьми.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.mesoweb.com/palenque/resources/rulers/PalenqueRulers-05.pdf
  2. "Правителі Паленке. Посібник для початківців ", Джоел Скідмор. К'ініч-Ханааб-Пакаль I, К'ініч-Кан-Балам II і К'ініч-К'ан-Хой-чітам II. переклад: Максим Стюфляев, 2010 <! — Заголовок доданий ботом ->
  3. Kelley, David H. Kakupacal and the Itzas // estudios de Cultura Maya. Vol.7. México,1968. P.255-257 (255—268)
  4. Бєляєв Д. Д., Сафронов А. В. Війни царств Бакаль і Йокіб в VII—VIII ст.: реконструкція основних етапів конфлікту. 2005 / / www.mesoamerica.ru / indians / maya
  5. Hruby, Zachary X. and Mark B. Child. Chontal Linguistic Influence in Ancient Maya Writing / / Wichmann, S. (Ed.) The Linguistic of Maya Writing. Salt Lake Sity, 2004. P.21-23.

Література[ред. | ред. код]

  • Grube, Nikolai, Martin, Simon and Marc Zender. Palenque and Its Neighbors // Notebook for the XXVIth Maya Hieroglyphic Forum at Texas, Austin, 2002
  • Guenter, Stanley. The Tomb of K'inich Janaab Pakal: The Temple of the Inscriptions at Palenque. 2007 // Mesoweb: [1] [Архівовано 30 січня 2012 у Wayback Machine.].
  • Martin, Simon and Nikolai Grube. Chronicle of the Maya Kings and Queens: Deciphering the Dynasties of the Ancient Maya. London, 2000
  • Mathews, Peter, and Linda Schele. Lords of Palenque: The Glyphic Evidence // First Palenque Round Table. Pebble Beach, 1974.Pp.63-75.
  • Ruz Lhuillier, Alberto. El Templo de las Inscripciones. México, 1973
  • Schele, Linda, and David Freidel. A Forest of Kings: The Untold Story of the Ancient Maya. New York, 1990
  • Schele, Linda, and Peter Mathews. The Code of Kings: The Language of Seven Sacred Maya Temples and Tombs. New York, 1998
  • Skidmore, Joel. The Rulers of Palenque: A Beginner's Guide. Second edition. 2007 // Mesoweb: [2] [Архівовано 3 червня 2011 у Wayback Machine.].
  • Skidmore, Joel. Advanced Age Confirmed for Pakal of Palenque// Mesoweb: [3] [Архівовано 28 листопада 2011 у Wayback Machine.].
  • Stuart David, Stuart George. Palenque. Eternal City of the Maya. — London: Thames&Hudson, 2008.
  • Tiesler, Vera & Andrea Cucina, Janaab' Pakal de Palenque: Vida y muerte de un gobernante maya. México, 2004
  • Беляев Д. Д., Сафронов А. В. Войны царств Бакаль и Йокиб в VII—VIII вв.: реконструкция основных этапов конфликта. 2005// www.mesoamerica.ru/indians/maya/yokib_bakal.html.
  • Полюхович, Ю., Талах, В. Путешествие в страну Ханааб Пакаля // Вокруг света: 2003, № 8. С.4-15.