Патрік Траутон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Патрик Травтон
англ. Patrick Troughton
Ім'я при народженні Патрик-Джордж Травтон
Народився 25 березня 1920(1920-03-25)
Лондон, Англія
Помер 28 березня 1987(1987-03-28) (67 років)
Колумбус, Джорджія, США
  • інфаркт міокарда
  • Поховання Bushy Parkd
    Громадянство  Велика Британія
     Сполучене Королівство
    Діяльність актор театру, кіноактор, актор, телеактор
    Alma mater Mill Hill Schoold[1] і Alcester Grammar Schoold
    Роки діяльності 1945-1987
    Діти David Troughtond і Michael Troughtond
    Провідні ролі Роль Другого Доктора
    у серіалі Доктор Хто
    IMDb nm0873743

    CMNS: Патрик Травтон у Вікісховищі

    Патрик-Джордж Травтон/Тротон (англ. Patrick George Troughton) (вимовляється як ['traʊtən]) (25 березня 1920 — 28 березня 1987) був англійським актором, найбільше відомим завдяки ролі Другого Доктора у серіалі Доктор Хто

    Біографія[ред. | ред. код]

    Ранні роки[ред. | ред. код]

    Патрик Травтон народився 25 березня 1920 року у Лондоні в сім'ї Алека Травтона та Дороті Оффорд. Він відвідував середню школу у Мілл-Гілл, а потім вчився у посольській школі акторства. Після її завершення він отримав роботу в театрі на Лонг-Айленді. Коли почалася Друга світова війна, Траутон повертався до Британії на бельгійському кораблі. Але корабель натрапив на міну, і актор врятувався у шлюпці. 1940 року він вступив до ВМФ Великої Британії, дослужився до чину Капітана і керував гарматним кораблем у Північному морі.

    Особисте життя[ред. | ред. код]

    Патрик Травтон був одружений тричі. Він мав двох доньок, чотирьох синів, а також пасербицю та пасинка. Двоє з його синів стали акторами. Акторами також стали і двоє його онуків — Сем Траутон зіграв у фільмі Чужий проти Хижака і в серіалі Робін Гуд, а Гаррі Меллінг уславився роллю Дадлі Дурслі у фільмах про Гаррі Поттера.

    Смерть[ред. | ред. код]

    27 Березня 1987 року Травтона було запрошено на науково-фантастичне шоу у Колумбусі. Його лікар забороняв йому летіти туди, адже актор страждав на серцеву недостатність. Але Траутон сказав, що чудово почувається, і прийняв запрошення. Фатальний серцевий напад стався одразу після сніданку 28 березня, о 7:25.

    Кар'єра[ред. | ред. код]

    Початок[ред. | ред. код]

    Після війни Травтон повернувся до театру, а 1947 року дебютував на телебаченні. Перша роль у кіно припала на 1948 рік — він зіграв у фільмах Гамлет і Острів скарбів. Потім, аж 1953 року, йому дісталася роль Робіна Гуда в однойменному фільмі. Іншими його ролями, вартими уваги, є ролі у фільмах «Апостол Павло» (1960) і «Ясон та Аргонавти» (1963).

    Доктор Хто[ред. | ред. код]

    1966 року продюсер популярного серіалу Доктор Хто вирішив замінити виконавця головної ролі Вільяма Гартнелла. Подальша успішність серіалу залежала від того, чи сприймуть глядачі нового актора, адже усі вважали, що Гартнелл є єдиним «справжнім» Доктором. Пізніше продюсер заявив, що Гартнелл схвалив його рішення, сказавши, що «в Англії є лише одна людина, здатна зіграти Доктора, і це — Патрик Травтон». Травтона було обрано перш за все через різноманітність виконуваних ним ролей. Доктор Травтона був доброзичливішим, аніж Доктор Гартнелла, хоча спочатку Патрік хотів зробити зі свого героя «жорсткого капітана» у піратському одязі. Прикро, але велику кількість серій, в яких знімався Травтон, було втрачено.

    1969 року Траутон відчув себе виснаженим для ролі Доктора і вирішив залишити серіал. Його наступником став Джон Пертві.

    Патрік Траутон протягом свого життя ще тричі повертався до ролі Доктора. Вперше — в епізоді «Три Доктори» (1973), вдруге — в епізоді «П'ять Докторів» (1983), втретє — в епізоді «Два Доктори» (1985).

    Актор дуже рідко давав інтерв'ю, коли грав Доктора. Він вважав, що ця роль затаврує його на все життя, і глядачі не сприйматимуть його в інших ролях.

    Після «Доктора Хто»[ред. | ред. код]

    Після того, як Травтон залишив серіал «Доктор Хто», він ще неодноразово з'являвся на екрані. Отак, 1970 року він зіграв у фільмі Шрами Дракули, 1976 — у фільмі Омен, 1977 року — у фільмі Синдбад та око тигра. А наприкінці життя він знявся у двох серіалах — ситкомі «Двоє з нас» та дитячому науково-фантастичному серіалі «Лицарі Бога».

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Patrick Troughton — 1987. — Iss. 5530. — P. 26. — ISSN 0038-9099

    Посилання[ред. | ред. код]