Пейзаж з місячним сяйвом (Гверчіно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Пейзаж з місячним сяйвом»
італ. Paesaggio al chiaro d luna
Творець: Гверчіно
Час створення: 1616
Розміри: 55 × 71 см
Висота: 55 см
Ширина: 71 см
Матеріал: олійні фарби на полотні
Жанр: пейзаж
Зберігається: Національний музей Швеції
Музей: Національна галерея, Стокгольм, Швеція

«Пейзаж з місячним сяйвом» — картина художника Італії 17 століття Гверчіно (Нац. галерея, Стокгольм, Швеція.)

Пейзажі Гверчіно[ред. | ред. код]

Італійські художники не дуже полюбляли пейзажі і не дуже їх малювали. Людина, краса її обличчя, її тіла як божої побудови, як втілення божої мудрості полонила їх більше. І лише в портретах чи в релігійних композиціях, де було потрібне середовище, на тлі виникав пейзаж. А Караваджо взагалі відмовлявся від створення пейзажів в своїх картинах. І лише зрідка, як виняток, натяк на пейзаж з'являвся в його творах(«Відпочинок Святої Родини на шляху до Єгипту», галерея Доріа-Памфілі, Рим.)

Жнива, бл. 1617, Ченто, Пінакотека міста

В творчому доробку Гверчіно є декілька чистих пейзажів, що показник засвоєння пейжажної тематики і італійцями 17 століття в живопису бароко. Адже вони добре знали пейзажі майстрів Нідерландів 16 століття і голландських майстрів 17 століття. До того ж, деякі майстри Північної Європи роками працювали в Італії і роками малювали пейзажі (Пітер Брейгель,Клод Лоррен, Адам Ельсгаймер, Ніколя Пуссен,Адріан Блумарт).Пейзаж, наприклад, добре доповнює характеристику моделі в «Портреті Давида Йоріса» пензля Яна Скореля, в портретах Дюрера, Мемлінга.

У Гверчіно небагато пейзажів. Але вони зустрічаються як у його фресках («Збирання стебел коноплі», «Жнива») так і в станкових композиціях. Пейзаж займає головне місце і в картині «Концерт просто неба», Уффіці, Флоренція.

Пейзаж з місячним сяйвом[ред. | ред. код]

Палкий послідовник Караваджо, Гверчіно лише в пейзажах повністю відходив від заповітів і методів караваджизму. Здається, усю силу синіх фарб художник виплеснув на полотно, аби створити цю феєрію вечірнього неба. Стафажних постатей дуже мало. На присутність людей натякають лише човен та карета з панами, що поспішають до ночі доїхати до своїх осель. Після нагромадження людських тіл в релігійних композиціях Гверчіно, «Пейзаж з місчним сяйвом» дивує глибинами неба і красою природи, якій байдуже до людей і їх божевільного існування.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

{{|Мистецтво|Бароко}}

  1. а б http://collection.nationalmuseum.se/eMuseumPlus?service=ExternalInterface&module=collection&objectId=20163&viewType=detailView