Батальйон поліції «Полтава»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Батальйон поліції «Полтава»
Нарукавний знак батальйону
На службі квітень 2014 — квітень 2023
Країна Україна Україна
Належність  МВС
Вид Національна поліція
Тип легка піхота
Роль штурмові дії, Спецпідрозділ з охорони громадського порядку
Чисельність 500
Війни/битви

Війна на сході України

Розформовано квітень 2023[1]
Командування
Поточний
командувач
підполковник поліції Юрій Анучін

Медіафайли на Вікісховищі

Батальйон поліції «Полтава» — батальйон патрульної служби поліції особливого призначення (БПСМОП), створений наприкінці квітня 2014 року у структурі УМВС України в Полтавській області.

Історія[ред. | ред. код]

У травні 2014 року УМВС України у Полтавській області сформувало три стройових підрозділи патрульної служби міліції особливого призначення: батальйон «Каскад», роту «Полтава» і роту «Кременчук». В середині червня батальйон «Каскад» і роту «Полтава» об'єднали в один підрозділ, який було названо — БПСМОП «Полтава», штатна чисельність — 300 осіб, командир — Олександр Федоренко[2].

Щоб бути допущеними до несення служби з охорони громадського порядку, спецпризначенці батальйону «Полтава» пройшли 52-х годинний курс спрощеного навчання у полтавському Центрі професійної підготовки. . Начальник відділу зв'язків з громадськістю Полтавського УМВС, полковник міліції Юрій Сулаєв зазначив, що співробітники батальйону були забезпечені необхідною амуніцією: зброєю, бронежилетами, касками, двома комплектами чорної форми і комплектом камуфляжної. Частина амуніції зберігалася на складах, що привело до недорозуміння[3][4].

5 вересня 2014 року Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков видав наказ, за яким БПСМОП «Полтава» і рота патрульної служби міліції особливого призначення (РПСМОП) «Мирний», що на той час формувалася у Полтаві, були об'єднані у батальйон «Полтавщина»[5]. Командиром нового батальйону був призначений координатор РПСМОП «Мирний» Ілля Кива, який отримав звання майора міліції[6]. Начальник ГУМВС Полтавської області Іван Корсун підтвердив наказ Арсена Авакова[7]. Ілля Кива керує полтавським осередком Правого сектора, а також є регіональним політичним керівником «Правого сектору» на Сході України (Полтавська, Харківська, Донецька, та Луганська області)[8][9].

8 вересня 2014 року представники полтавської громади та окремі бійці колишнього БПСМОП «Полтава» організували мітинг поблизу ГУМВС Полтавської області, на якому виразили своє невдоволення призначенням Іллі Ківи на нову посаду[10][11].

Участь в російсько-українській війні 2014 року[ред. | ред. код]

18 липня оперативна група батальйону «Полтава» вирушила у перше службове відрядження в зону бойових дій на сході України[12].

20 серпня друга оперативна група батальйону «Полтава» прибула для несення служби в район проведення антитерористичної операції в Донецькій області під Горлівку. Звідти полтавців перевели в селище Комунар поблизу Макіївки для посилення 25-ї бригади. З 24 серпня по 4 вересня позиції спецпризначенців батальйону кожний день обстрілювалися з важкої артилерії; в ході ведення бойових дій двох полтавців було поранено. 4 вересня 29 спецпризначенців виїхали без наказу в Артемівськ, 24 бійця залишилися в Комунарі[13][14].

Бойовий шлях батальйону «Полтава» в 2022-2023 роках[ред. | ред. код]

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну батальйон «Полтава» був задіяний у обороні міста Полтава. Бійці батальйону несли службу на блокпостах, патрулювали вулиці міста, охороняли важливі об'єкти. У березні 2022 року батальйон «Полтава» брав участь у боях за місто Суми. У квітні 2022 року батальйон «Полтава» був передислокований на Донецький напрямок. Бійці батальйону брали участь у боях за міста Слов'янськ, Краматорськ, Лисичанськ.

В 2023 році батальйон «Полтава» продовжує нести службу на Донецькому напрямку. Бійці батальйону брали участь у боях за міста Бахмут, Соледар, Авдіївка.

14 квітня 2023 року, після 9 років служби, батальйон «Полтава» був розформований. Рішення про розформування було прийняте керівництвом Національної поліції України в рамках реформування відомства. Після розформування майже 70% складу бійців розформованого батальйону були переведені на службу в Об'єднану штурмову бригаду Нацполіції «Лють» в складі якої продовжили виконувати завдання із захисту Батьківщини.[15]

Структура[ред. | ред. код]

Втрати[ред. | ред. код]

  • Кузьменко Віталій Михайлович, рядовий міліції, загинув 9 листопада 2014 року.
  • Матійчук Олександр Сергійович, молодший сержант міліції, загинув 9 листопада 2014 року.
  • Володимир Володін, інспектор-снайпер взводу № 2 роти № 1 батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Полтава» Головного управління Національної поліції в Полтавській області, загинув 26 лютого 2022 року в Полтаві, на шляху до вогневої точки оборони.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ДОБРОВОЛЬЧИЙ БАТАЛЬЙОН «ПОЛТАВА» ПРОТИ СВОГО РОЗФОРМУВАННЯ І ХОЧЕ ПОСКАРЖИТИСЬ ПРЕЗИДЕНТУ
  2. Спецпідорозділи «Каскад» та «Полтаву» об'єднали в один батальйон. Архів оригіналу за 2 листопада 2014. Процитовано 23 вересня 2014.
  3. Бійці спецпідрозділу «Полтава» вважають свого командира «засланим козачком». Архів оригіналу за 10 вересня 2014. Процитовано 9 вересня 2014.
  4. Юрій Сулаєв: Все необхідне, для виконання завдань спецпризначенцями батальйону «Полтава», зберігається на складах
  5. МВС повідомляє про створення нового батальйону особливого призначення. Архів оригіналу за 14 лютого 2015. Процитовано 9 вересня 2014.
  6. Корсун порівняв новостворений батальйон «Полтавщина» із штрафбатом. Архів оригіналу за 11 вересня 2014. Процитовано 9 вересня 2014.
  7. Начальник УМВД Полтавщины Иван Корсун прокомментировал скандальное назначение Ильи Кивы [Архівовано 10 вересня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  8. УНІАН: Ярош формує новий підрозділ «Правого сектору» на Сході України. Архів оригіналу за 14 лютого 2015. Процитовано 9 вересня 2014.
  9. Керівником силового блоку «Правого сектора»-Схід було призначено провідника Соціал-Національної Асамблеї Андрія Білецького. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 9 вересня 2014.
  10. Ілля Кива став командиром об'єднаного батальйону «Полтавщина». Архів оригіналу за 10 вересня 2014. Процитовано 9 вересня 2014.
  11. Призначення командира об'єднаного батальйону «Полтавщина» спровокувало скандал (оновлено). Архів оригіналу за 10 вересня 2014. Процитовано 9 вересня 2014.
  12. Часть батальона «Полтава» отправляется в зону проведения АТО. Архів оригіналу за 3 вересня 2014. Процитовано 27 серпня 2014.
  13. 29 бойцов батальона «Полтава» вышли из-под обстрела «Градов», чтобы выжить [Архівовано 10 вересня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  14. Замкомандира батальона «Полтава» считает, что часть бойцов нарушили присягу [Архівовано 9 вересня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  15. 70% складу бійців розформованого батальйону «Полтава» воюють у складі бригади «Лють»

Посилання[ред. | ред. код]