Пророк Єремія (Мікеланджело)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Пророк Єремія»
італ. Geremia
Творець: Мікеланджело Буонарроті
Час створення: бл. 1512
Розміри: 390 x 380 см
Висота: 390 см
Ширина: 380 см
Матеріал: фарба для фрескиd
Техніка: техніка фрески
Жанр: сакральне мистецтво
Зберігається: Ватикан
Музей: Сикстинська капела
CMNS: «Пророк Єремія» у Вікісховищі

«Пророк Єремія» (італ. Geremia) — фреска Мікеланджело Буонарроті на стелі Сикстинської капели (Ватикан), створена ним протягом 15081512 років. Фреска зображає одного із чотирьох великих старозавітних пророків — Єремію.

Опис[ред. | ред. код]

Про зображених пророків та сивіл Вазарі писав: «усі в різноманітних позах, їхні драпіровки прегарні, а одяг різноманітний. Вони виконані з фантазією і прекрасним розумінням. Хто вдумається в їхні почуття, тому вони здадуться божественними». Самого Єремію він описав так:

(…) склав навхрест ноги, тримає рукою бороду, спершись ліктем у коліно і, поклавши другу руку на груди, схиляє він голову і цим виявляє меланхолію, роздум і гіркі думки про свій народ.[1]

Фреска з пророком є першою зліва від вівтаря. Його ангели-помічники теж зображені у роздумах — ангел над правим плечем пророка теж сумно дивиться вниз, як і пророк. Ангел над лівим плечем дивиться в сторону.

Англійський художник та критик Роджер Фрай використав цю постать як приклад для ілюстрації своїх «емоційних елементів дизайну» (англ. emotional elements of design)[2][а].

Примітки[ред. | ред. код]

а. ^ Коли такі формальні елементи як маса та простір можуть створювати емоції

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Вазарі, 1970, с. 333.
  2. Fry, 1920, с. 23.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]