Реформи і порядок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Реформи і порядок
логотип
Заснована / зареєстрована 11 жовтня 1997
Штаб-квартира Київ
Політична ідеологія лібералізм, правоцентризм
Союзники, блоки ВО «Батьківщина»
Очільник партії Сергій Соболєв
Кольори синій, помаранчевий
Кількість членів 0


Вебсторінка
Політика України
Політичні партії
Вибори

«Рефо́рми і поря́док», також відома за абревіатурою ПРП — політична партія України, яка проіснувала з 24 жовтня 1997 року по 15 червня 2013 року. Очільник партії на момент її ліквідації у 2013 році був голова опозиційного уряду Сергій Соболєв. У 2013 році «ПРП» об'єдналася з ВО «Батьківщина».

Вибори[ред. | ред. код]

На парламентських виборах 1998 року за партію «Реформи і порядок» проголосувало 879,861 виборців. За підсумками виборів ПРП посіла 10 місце серед тридцяти партій і не пройшла за партійними списками. Проте 6 кандидатів від партії потрапили до Верховної Ради за мажоритарними округами, зокрема Віктор Пинзеник, Сергій Терьохін, Ігор Осташ, Олександр Жир[1].

У 2002 році партія «Реформи і порядок» приєднується до створення коаліції демократичних сил. 9 січня 2002 року партія «Реформи і Порядок» разом із Народним Рухом України, Українським Народним Рухом, Конгресом Українських націоналістів та іншими демократичними партіями (разом — 10 партій) підписала Угоду про створення виборчого блоку Віктора Ющенка «Наша Україна». На парламентських виборах у березні 2002 року блок «Наша Україна» посів перше місце, отримавши 23,57 % голосів виборців та створив найбільшу фракцію у Верховній Раді 4-го скликання. У фракції «Наша Україна» ПРП сформувала найбільшу партійну групу, до складу якої увійшло 28 народних депутатів.

У 2004 році партія взяла активну участь у президентській виборчій кампанії 2004 року, підтримавши кандидата у Президенти України Віктора Ющенка. Лідери та представники партії брали активну участь у подіях Помаранчевої революції.

Після інаугурації нового Президента України Віктора Ющенка партія активно долучилася до процесу формування нового українського уряду. 4 лютого Президент своїми указами призначив членами Кабінету Міністрів України чотирьох представників партії «Наша Україна». Лідер партії Віктор Пинзеник був перепризначений на посаду міністра фінансів і у наступному складі уряді.

На парламентських виборах 2006 року партія бере участь у блоці з політичною партією «Пора». До першої п'ятірки списку увійшли Віталій Кличко, Віктор Пинзеник, Владислав Каськів (лідер «Пори»), Тарас Стецьків і Євген Золотарьов («Пора»). За результатами голосування виборчий блок набрав 373 478 голосів (1,47 %) і не потрапив до Парламенту, не подолавши 3-х відсотковий бар'єр.

Вихід з блоку «Наша Україна»[ред. | ред. код]

Після обрання Віктора Ющенка президентом, стала формуватись пропрезидентська сила, яка взяла собі назву «Наша Україна», привласнивши таким чином цей бренд. Тоді ж, бренд «Наша Україна» був запатентований племінником В. Ющенка — Ярославом Ющенком.

Після цього партія була змушена повернутись до своєї первинної назви «Реформи і порядок». Це спричинило вихід членів ПРП з блоку «Наша Україна», і 8 вересня 2005 року у Верховній Раді було оголошено про створення нового партійного депутатського об'єднання, яке отримало назву "Фракція політичної партії «Реформи і порядок». До складу фракції увійшло 15 народних депутатів.

Об'єднання з БЮТ[ред. | ред. код]

2 грудня 2006 року, на своєму з'їзді, ПРП ухвалила рішення про входження до «Блоку Юлії Тимошенко». Представники партії були включені до складу політради БЮТ.

За результатами позачергових парламентських виборів, у вересні 2007 року, до Верховної Ради України потрапило 10 представників ПРП. Голова партії Віктор Пинзеник знову увійшов до уряду Юлії Тимошенко, обійнявши посаду міністра фінансів.

Партія «Реформи і порядок» була частиною міжнародної співдружності правоцентристських сил. Співпрацювала з Консервативною партією (Велика Британія), Християнсько-демократичним союзом (Німеччина), Союзом правих сил (Росія), Народною партією за свободу і демократію (Нідерланди), Партією реформ (Естонія).

Партія «Реформи і порядок» мала свої представництва у всіх областях України та Автономній Республіці Крим.

19 січня 2012 року партія «Реформи і порядок» з партією Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» оголосили намір об'єднати зусилля на наступних виборах до Верховної Ради — єдиний список кандидатів, а після виборів об'єдналися на базі партії «Батьківщина»[2]. Голова партії Сергій Соболєв є народним депутатом фракції «Батьківщина».[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вибори '98: документи, статистичні дані, аналіз / За ред. Ю. Шайгородського. Центр соціально- психологічних досліджень та політичного менеджменту. Харків: Форт, 1998. 636 с.+ дод.
  2. «Батьківщина» нарешті поглине свого виборчого сателіта
  3. Народний депутат України IX скликання. ВР. Процитовано 29 серпня 2019.