Руді Феллер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Руді Феллер
Руді Феллер
Руді Феллер
Руді Феллер у 2014 році
Особисті дані
Повне ім'я Рудольф Феллер
(нім. Rudolf Völler)
Народження 13 квітня 1960(1960-04-13) (64 роки)
  Ганау, Гессен, ФРН
Зріст 180 см
Вага 71 кг
Прізвисько Tante Käthe (укр. Тітка Катря)
Громадянство  Німеччина
Позиція нападник
Юнацькі клуби
1968-1975
1975-1977
Німеччина «Ганау»
Німеччина «Кікерс» (Оффенбах)
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1976–1980 Німеччина «Кікерс» (Оффенбах) 74 (19)
1980–1982 Німеччина «Мюнхен 1860» 70 (46)
1982–1987 Німеччина «Вердер» 137 (97)
1987–1992 Італія «Рома» 142 (45)
1992–1994 Франція «Марсель» 58 (24)
1994–1996 Німеччина «Баєр 04» 62 (26)
Національна збірна
Роки Збірна І (г)
1982–1994 Німеччина Німеччина 90 (47)
Тренерська діяльність**
Роки Команда Посада
2000 Німеччина «Баєр 04»
2000–2004 Німеччина Німеччина
2004 Італія «Рома»
2005 Німеччина «Баєр 04»
Звання, нагороди
Нагороди

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

** Тільки на посаді головного тренера.

Ру́ді (Рудо́льф) Фе́ллер (нім. Rudolf Völler, *13 квітня 1960, Ганау, Гессен, Німеччина) — німецький футболіст і тренер.

Один з найкращих німецьких форвардів в історії, лідер атак збірної Німеччини протягом 1980-х років. Учасник трьох чемпіонатів світу і трьох чемпіонатів Європи. Віце-чемпіон світу 1986 року і чемпіон світу 1990 року.

Як тренер відомий насамперед роботою зі збірною Німеччини протягом 2000–2004 років, зокрема на «срібному» для команди чемпіонаті світу 2002.

Клубна кар'єра[ред. | ред. код]

Народився 13 квітня 1960 року в місті Ганау. Починав займатися футболом у дитячій команді місцевого однойменного клубу, а 1975 року продовжив навчання у клубній структурі «Кікерс» (Оффенбах). Вже з наступного року почав залучатися до складу його основної команди, за яку провів три сезони у другому німецькому дивізіоні.

Феллер (ліворуч) у формі «Баєр 04» і Джанфранко Дзола («Парма») після гри команд у півфіналі Кубка УЄФА 1994/95

1980 року перейшов до лав клубу «Мюнхен 1860», з яким у першому сезоні не зміг утриматися в Бундеслізі, а наступного сезону, граючи у більш звичній для себе Другій Бундеслізі, продемонстрував непересічну результативність, забивши 37 голів у 37 іграх першості, чим зацікавив представників амбітніших команд.

Найпредметнішим був інтерес з боку «Вердера», до складу якого Феллер приєднався 1982 року. У складі бременської команди відразу отримав місце основного нападника і у першому ж сезоні з 23 забитими м'ячами став найкращим бомбардиром Бундесліги. В подальшому залишався основною рушійною силою атак бременського клубу, утім титулів у його складі за п'ять проведених сезонів так і не здобув. Середня результативність за цей період кар'єри Феллера у чемпіонаті склала 0,71 голу за матч.

1987 року уклав контракт з італійською «Ромою», у складі якого провів наступні п'ять років своєї кар'єри також у статусі лідера атак. Допоміг римлянам стати володарями Кубка Італії у розіграші 1990/91 років. Зокрема реалізував два пенальті у двоматчевому фіналі змагання (перемога «Роми» 4:2 над «Сампдорією»).

Згодом протягом 1992—1994 років захищав кольори французького «Марселя». У цьому клубі 1993 року здобув перемоги у чемпіонаті Франції та Лізі чемпіонів УЄФА.

Завершив професійну ігрову кар'єру на батьківщині, у клубі «Баєр 04», за команду якого досвідчений нападник виступав протягом 1994—1996 років.

Виступи за збірну[ред. | ред. код]

Євро-1984[ред. | ред. код]

Восени 1982 року нападника «Вердера» тренерський штаб Юппа Дерваля уперше викликав до лав національної збірної ФРН. Дебют 22-річного на той час гравця відбувся 17 листопада у грі відбору на Євро-1984 проти Північної Ірландії (поразка 0:1). А вже у своїй третій грі за збірну, матчі того ж турніру проти збірної Албанії, Феллер відкрив лік забитим за збірну голам. Згодом по ходу відбору він забив ще по два голи у ворота австрійців і турків, чим забезпечив собі місце у заявці на фінальну частину континентальної першості.

На полях Франції, де проходило Євро-1984, взяв участь у всіх трьох іграх групового етапу і забезпечив перемогу над Румунією (2:1), забивши обидва голи західних німців. Проте ця перемога була для них єдиною і до стадії плей-оф вони не вийшли.

ЧС-1986[ред. | ред. код]

Відтоді Феллер надовго забезпечив собі місце у складі німецької національної команди і, попри лише два забиті м'ячі у відборі на ЧМ-1986, поїхав з нею до Мексики, де проходила фінальна частина мундіалю.

На мексиканських полях став найкращим бомбардиром команди, забивши три голи у шести матчах. Допоміг збірній ФРН сягнути фіналу, в якому на 81-ій хвилині зрівняв рахунок гри (2:2), однак за три хвилини гравці ФРН пропустили третій гол від Аргентини, яка й стала чемпіоном світу-1986.

Євро-1988[ред. | ред. код]

У відборі на Євро-1988 збірна ФРН участі не брала, оскільки саме її країну було обрано місцем проведення фінальної частинии змагання.

Безпосередньо на чемпіонаті Європи Феллер знову був основним нападником збірної, однак відзначився лише у третій грі групового етапу, забивши відразу два м'ячі у ворота збірної Іспанії. Утім саме ці голи принесли господарям турніру перемогу 2:0 у вирішальному двобої і вивели їх до стадії плей-оф. На цій стадії у півфіналі західним німцям протистояли майбутні переможці Євро, збірна Нідерландів, якій вони поступилися 1:2.

ЧС-1990[ред. | ред. код]

Феллер (праворуч) святкує перемогу у фіналі ЧС-1990 з Лотаром Маттеусом

Наступним великим турніром для Феллера став чемпіонат світу 1990 року, куди збірна ФРН впевнено кваліфікувалася не без його допомоги (три голи у п'яти іграх відбору). Безпосередньо на полях Італії, де проходив тогорічний мундіаль, Руді Феллер відзначився трьома голами на груповому етапі, зробивши свій внесок у розгром югославів (4:1, один гол) і еміратців (5:1, два голи).

На стадії плей-оф Феллер голами не відзначався, натомість запам'ятався скандальним інцидентом з нідерландцем Франком Райкардом у матчі 1/8 фіналу. Після одного з епізодів гри Феллер підійшов до головного арбітра матчу і вказав на своє волосся, показуючи судді на те місце, куди плюнув Франк Райкард. В інтерв'ю журналу «Більд», Феллер розповів: «Після того як Райкард грубо зіграв проти мене, я щось крикнув йому, але не називав його «чорною мавпою»! А ось «фашист» у відповідь я почув. Я намагався поговорити з Франком, але він не хоче вступати в діалог зі мною. На полі я часто підвищую голос, як на своїх партнерів, так і на суперників, але не дозволяю собі грубощів, адже я — професіонал». Райкард дав інтерв'ю італійській газеті «Газетта делло Спорт», в якому сказав, що Феллер обізвав його «чорною мавпою», оскільки Райкард — уродженець Суринаму.

Загалом, за винятком чвертьфінальної гри, взяв участь в усіх іграх західних німців на чемпіонаті світу-1990, включаючи фінал, в якому вони взяли реванш за поразку чотирирічної давнини і мінімально здолали Аргентину (1:0), здобувши свій третій титул найсильнішої футбольної збірної світу.

Євро-1992[ред. | ред. код]

За два роки, на Євро-1992, Феллер вже поїхав у статусі капітана об'єданої збірної Німеччини. Попри цей статус його участь у турнірі обмежилася першою грою групового етапу, в якій німці зіграли унічию 1:1 зі збірною СНД. Згодом команда Феллера сягнула фіналу, в якому неочікувано поступилася данцям 0:2 і стала лише віце-чемпіоном Європи.

ЧС-1994[ред. | ред. код]

Останнім, шостим, великим турніром у складі збірної для Феллера став чемпіонат світу 1994 року у США. На його груповому етапі тренерський штаб команди робив ставку на молодших за віком нападників, а Феллер взяв участь лише у ключовій гри етапу проти іспанців. Але вже у стадії плей-оф саме за досвідченим форвардом було закріплене місце в «основі» бундес-тім. Він сповна відплатив за довіру тренерів, фактично принісши своїм «дублем» команді перемогу у грі 1/8 фіналу проти Бельгії (3:2). А чвертьфінальна гра проти Болгарії (поразка 1:2) стала для Руді Феллера останньою у футболці збірної.

На момент закінчення кар'єри у збірній він був автором 47 голів у 90 матчах команди, поступаючись на той час у рейтингу найрезультативніших нападників в історії збірної Німеччини лише Герду Мюллеру (68 голів).

Кар'єра тренера[ред. | ред. код]

Завершивши виступи на футбольному полі, залишився у клубі «Баєр 04», де обійняв позицію спортивного директора.

Після провального для збірної Німеччини Євро-2000, на якому вона не подолала груповий етап, посівше останнє місце у своїй групі, Німецький футбольний союз прийняв відставку очільника національної команди Еріха Ріббека. Стати його наступником було запропоновано Феллеру, який на той момент не мав ані тренерського досвіду, ані відповідної ліцензії. Легендарний нападник прийняв пропозицію і 2 липня 2000 року був офіційно призначений головним тренером німецької збірної. Передбачалося, що він працюватиме з нею лише протягом року, однак згодом з огляду на позитивні результати команди його співпрацю з футбольним союзом було подовжено.

Руді Феллер у червні 2004 року

Першим завданням для Феллера-тренера була кваліфікація збірної Німеччини на чемпіонат світу 2002. По ходу відбіркового турніру команда видала декілька провальних ігор, зокрема двічі зігравши унічию з фінами, а також зазнавши принизливої домашньої поразки від англійців (1:5). Попри це врешті-решт збірна під проводом тренера-новачка із завданням виходу на чемпіонат світу впоралася, але, що найголовніше, відбулося її оновлення. У центрі поля Феллер зробив ставку на гравця свого «Баєра» Міхаеля Баллака, а згодом уперше запросив до збірної натуралізованого поляка, молодого форварда «Кайзерслаутерна» Мірослава Клозе, якому почав віддавати перевагу на вістрі атаки над досвідченим Олівером Біргоффом, і якому судилося обійти за результативністю у збірній самого Феллера, а ще згодом стати найкращим бомбардиром в історії бундес-тім.

Причому Клозе дуже швидко почав виправдовувати довіру тренера — вже на чемпіонаті світу 2002 він став найкращим бомбардиром збірної Німеччини, хоча й забив усі свої п'ять голів на груповому етапі, а у плей-оф здебільшого забивав Баллак, чиї голи виявилися єдиними і, відповідно, переможними в іграх чвертьфіналу і півфіналу. Загальний результат збірної, вихід у фінал змагання, був визнаний успішним, і Феллер продовжив працювати з командою.

Очолювані ним діючі віце-чемпіони світу впевнено подолали відбір на Євро-2004, проте їх виступ безпосередньо на континентальній першості був провальним — дві нічиї і поразка у вирішальній грі групового етапу від збірної Чехії не дозволили їм навіть вийти до плей-оф. Після такого резултату Феллер залашив тренерський штаб національної команди.

Ще починаючи тренувати збірну, восени 2000 року, він деякий час очолював тренерський штаб клубу «Баєр 04». Тож після відставки зі збірної вирішив продовжити тренерську роботу на клубному рівні. 31 серпня 2004 року його було призначено очільником тренерського штабу італійської «Роми», проте вже менш ніж за місяць німець залишив Італію через незадовільні результати — «вовки» під його керівництвом здобули лише одну перемогу при чотирьох поразках у шести матчах.

Деякий час відпочивши від тренерської роботи, восени 2005 року Руді прийняв пропозицію знову очолити команду «Баєр 04». Проте й тут його команда продемонструвала невпевнену гру, і вже після п'яти ігор (дві перемоги, нічия і дві поразки) він вирішив залишити тренерську роботу. Натомість він зосередився на адміністративній роботі, адже ще з 18 січня 2005 року знову обіймав посаду спортивного директора «Баєра»[1].

Статистика[ред. | ред. код]

Статистика клубних виступів[ред. | ред. код]

Сезон Команда Чемпіонат Національні
кубки
Єврокубки Усього
Ліга Ігри Голи Ігри Голи Ігри Голи Ігри Голи
1977-78 Німеччина
«Кікерс» (Офенбах)
Д-2 5 1 5 1
1978-79 Д-2 31 11 КН 1 2 32 13
1979-80 Д-2 38 7 КН 5 2 43 9
Усього за «Кікерс» 74 19 6 4 0 0 80 23
1980-81 Німеччина
«Мюнхен 1860»
Д-1 33 9 КН 2 1 35 10
1981-82 Д-2 37 37 КН 2 2 39 39
Усього за «Мюнхен 1860» 70 46 4 3 0 0 74 49
1982-83 Німеччина
«Вердер» (Бремен)
Д-1 31 23 КН 1 2 КУ 4 5 36 30
1983-84 Д-1 31 18 КН 4 1 КУ 4 0 39 19
1984-85 Д-1 32 25 КН 4 1 КУ 2 0 38 26
1985-86 Д-1 13 9 КН 1 1 КУ 1 0 15 10
1986-87 Д-1 30 22 КН 1 0 КУ 1 0 32 22
Усього за «Вердер» 137 97 11 5 12 5 149 102
1987-88 Італія
«Рома» (Рим)
Д-1 21 3 КІ 7 2 28 5
1988-89 Д-1 29 10 КІ 7 3 КУ 6 2 42 15
1989-90 Д-1 32 14 КІ 6 2 38 16
1990-91 Д-1 30 11 КІ 10 4 КУ 12 10 52 25
1991-92 Д-1 30 7 КІ 2 0 КК 4 0 37 7
СК 1 0
Усього за «Рому» 142 45 33 11 22 12 197 68
1992-93 Франція
«Олімпік» (Марсель)
Д-1 33 18 КФ 3 2 ЛЧ 8 2 44 22
1993-94 Д-1 25 6 КФ 4 0 29 6
Усього за «Олімпік» 58 24 7 2 8 2 73 28
1994-95 Німеччина
«Баєр» (Леверкузен)
Д-1 30 16 КН 1 0 КУ 3 0 34 16
1995-96 Д-1 32 10 КН 5 2 КУ 2 2 39 14
Усього за «Баєр» 62 26 6 2 5 2 73 30
Загалом Д-1 432 201 67 27 47 21 657 305
Д-2 111 56

Статистика виступів за збірну[ред. | ред. код]

 Статистика матчів і голів за збірну — Німеччина Німеччина
Дата Місто Господарі Результат Гості Турнір Голи Примітки
17-11-1982 Белфаст Північна Ірландія Північна Ірландія 1 – 0 Німеччина Німеччина Відбір до ЧЄ 1984 -
23-2-1983 Лісабон Португалія Португалія 1 – 0 Німеччина Німеччина товариський матч -
30-3-1983 Тирана Албанія Албанія 1 – 2 Німеччина Німеччина Відбір до ЧЄ 1984 1
23-4-1983 Ізмір Туреччина Туреччина 0 – 3 Німеччина Німеччина Відбір до ЧЄ 1984 -
27-4-1983 Відень Австрія Австрія 0 – 0 Німеччина Німеччина Відбір до ЧЄ 1984 -
7-6-1983 Люксембург Німеччина Німеччина 4 – 2 Югославія Югославія товариський матч -
7-9-1983 Будапешт Угорщина Угорщина 1 – 1 Німеччина Німеччина товариський матч 1
5-10-1983 Гельзенкірхен Німеччина Німеччина 3 – 0 Австрія Австрія Відбір до ЧЄ 1984 2
26-10-1983 Берлін Німеччина Німеччина 5 – 1 Туреччина Туреччина Відбір до ЧЄ 1984 2
20-11-1983 Саарбрюккен Німеччина Німеччина 2 – 1 Албанія Албанія Відбір до ЧЄ 1984 -
15-2-1984 Варна Німеччина Німеччина 3 – 2 Болгарія Болгарія товариський матч 1
29-2-1984 Брюссель Бельгія Бельгія 0 – 1 Німеччина Німеччина товариський матч 1
28-3-1984 Ганновер Німеччина Німеччина 2 – 1 СРСР СРСР товариський матч 1
18-4-1984 Страсбург Німеччина Німеччина 0 – 1 Франція Франція товариський матч -
22-5-1984 Цюрих Італія Італія 0 – 1 Німеччина Німеччина товариський матч -
14-6-1984 Страсбург Німеччина Німеччина 0 – 0 Португалія Португалія ЧЄ 1984 - 1-й етап -
17-6-1984 Ланс Німеччина Німеччина 2 – 1 Румунія Румунія ЧЄ 1984 - 1-й етап 2
20-6-1984 Париж Іспанія Іспанія 1 – 0 Німеччина Німеччина ЧЄ 1984 - 1-й етап -
12-9-1984 Дюссельдорф Німеччина Німеччина 1 – 3 Аргентина Аргентина товариський матч -
17-10-1984 Кельн Німеччина Німеччина 2 – 0 Швеція Швеція Відбір до ЧС 1986 -
16-12-1984 Та-Калі Мальта Мальта 2 – 3 Німеччина Німеччина Відбір до ЧС 1986 -
29-1-1985 Гамбург Німеччина Німеччина 0 – 1 Угорщина Угорщина товариський матч -
24-2-1985 Лісабон Португалія Португалія 1 – 2 Німеччина Німеччина Відбір до ЧС 1986 1
27-3-1985 Саарбрюккен Німеччина Німеччина 6 – 0 Мальта Мальта Відбір до ЧС 1986 -
17-4-1985 Аугсбург Німеччина Німеччина 4 – 1 Болгарія Болгарія товариський матч 2
30-4-1985 Прага Чехословаччина Чехословаччина 1 – 5 Німеччина Німеччина Відбір до ЧС 1986 -
15-6-1985 Мехіко Мексика Мексика 2 – 0 Німеччина Німеччина товариський матч -
26-8-1985 Москва СРСР СРСР 1 – 0 Німеччина Німеччина товариський матч -
25-9-1985 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 2 Німеччина Німеччина Відбір до ЧС 1986 1
11-5-1986 Бохум Німеччина Німеччина 1 – 1 Югославія Югославія товариський матч 1
14-5-1986 Дортмунд Німеччина Німеччина 3 – 1 Нідерланди Нідерланди товариський матч 2
4-6-1986 Керетаро Уругвай Уругвай 1 – 1 Німеччина Німеччина ЧС 1986 - 1-й етап -
6-6-1986 Керетаро Німеччина Німеччина 2 – 1 Шотландія Шотландія ЧС 1986 - 1-й етап 1
13-6-1986 Керетаро Данія Данія 2 – 0 Німеччина Німеччина ЧС 1986 - 1-й етап -
17-6-1986 Монтеррей Німеччина Німеччина 1 – 0 Марокко Марокко ЧС 1986 - 1/8 фіналу -
25-6-1986 Гвадалахара Німеччина Німеччина 2 – 0 Франція Франція ЧС 1986 - півфінал 1
29-6-1986 Мехіко Аргентина Аргентина 3 – 2 Німеччина Німеччина ЧС 1986 - Фінал 1 віце-чемпіони світу
24-9-1986 Копенгаген Данія Данія 0 – 2 Німеччина Німеччина товариський матч -
29-10-1986 Відень Австрія Австрія 1 – 4 Німеччина Німеччина товариський матч 1
25-3-1987 Тель-Авів Ізраїль Ізраїль 0 – 2 Німеччина Німеччина товариський матч -
18-4-1987 Кельн Німеччина Німеччина 0 – 0 Італія Італія товариський матч -
12-8-1987 Берлін Німеччина Німеччина 2 – 1 Франція Франція товариський матч 2
9-9-1987 Дюссельдорф Німеччина Німеччина 3 – 1 Англія Англія товариський матч -
23-9-1987 Гамбург Німеччина Німеччина 1 – 0 Данія Данія товариський матч 1
14-10-1987 Гельзенкірхен Німеччина Німеччина 1 – 1 Швеція Швеція товариський матч -
31-3-1988 Берлін Німеччина Німеччина 1 – 1 Швеція Швеція товариський матч 1
2-4-1988 Берлін Німеччина Німеччина 1 – 0 Аргентина Аргентина товариський матч -
27-4-1988 Кайзерслаутерн Німеччина Німеччина 1 – 0 Швейцарія Швейцарія товариський матч -
4-6-1988 Бремен Німеччина Німеччина 1 – 1 Югославія Югославія товариський матч -
10-6-1988 Дюссельдорф Німеччина Німеччина 1 – 1 Італія Італія ЧЄ 1988 - 1-й етап -
14-6-1988 Гельзенкірхен Німеччина Німеччина 2 – 0 Данія Данія ЧЄ 1988 - 1-й етап -
17-6-1988 Мюнхен Німеччина Німеччина 2 – 0 Іспанія Іспанія ЧЄ 1988 - 1-й етап 2
21-6-1988 Гамбург Німеччина Німеччина 1 – 2 Нідерланди Нідерланди ЧЄ 1988 - півфінал -
31-8-1988 Гельсінкі Фінляндія Фінляндія 0 – 4 Німеччина Німеччина Відбір до ЧС 1990 2
19-10-1988 Мюнхен Німеччина Німеччина 0 – 0 Нідерланди Нідерланди Відбір до ЧС 1990 -
22-3-1989 Софія (місто) Болгарія Болгарія 1 – 2 Німеччина Німеччина товариський матч 1
26-4-1989 Роттердам Нідерланди Нідерланди 1 – 1 Німеччина Німеччина Відбір до ЧС 1990 -
31-5-1989 Кардіфф Уельс Уельс 0 – 0 Німеччина Німеччина Відбір до ЧС 1990 - кап.
4-10-1989 Дортмунд Німеччина Німеччина 6 – 1 Фінляндія Фінляндія Відбір до ЧС 1990 1
25-4-1990 Штутгарт Німеччина Німеччина 3 – 3 Уругвай Уругвай товариський матч 1
26-5-1990 Дюссельдорф Німеччина Німеччина 1 – 0 Чехословаччина Чехословаччина товариський матч -
30-5-1990 Гельзенкірхен Німеччина Німеччина 1 – 0 Данія Данія товариський матч 1
10-6-1990 Мілан Югославія Югославія 1 – 4 Німеччина Німеччина ЧС 1990 - 1-й етап 1
15-6-1990 Мілан Німеччина Німеччина 5 – 1 ОАЕ ОАЕ ЧС 1990 - 1-й етап 2
19-6-1990 Мілан Колумбія Колумбія 1 – 1 Німеччина Німеччина ЧС 1990 - 1-й етап -
24-6-1990 Мілан Німеччина Німеччина 2 – 1 Нідерланди Нідерланди ЧС 1990 - 1/8 фіналу -
4-7-1990 Турин Німеччина Німеччина 1 – 1 д.ч.
(4 - 3 п.п.)
Англія Англія ЧС 1990 - півфінал -
8-7-1990 Рим Німеччина Німеччина 1 – 0 Аргентина Аргентина ЧС 1990 - Фінал - чемпіони світу
29-8-1990 Лісабон Португалія Португалія 1 – 1 Німеччина Німеччина товариський матч -
10-10-1990 Стокгольм Швеція Швеція 1 – 3 Німеччина Німеччина товариський матч 1
31-10-1990 Люксембург Люксембург Люксембург 2 – 3 Німеччина Німеччина Відбір до ЧЄ 1992 1
19-12-1990 Штутгарт Німеччина Німеччина 4 – 0 Швейцарія Швейцарія товариський матч 1
27-3-1991 Франкфурт-на-Майні Німеччина Німеччина 2 – 1 СРСР СРСР товариський матч -
1-5-1991 Ганновер Німеччина Німеччина 1 – 0 Бельгія Бельгія Відбір до ЧЄ 1992 -
5-6-1991 Кардіфф Уельс Уельс 1 – 0 Німеччина Німеччина Відбір до ЧЄ 1992 -
16-10-1991 Нюрнберг Німеччина Німеччина 4 – 1 Уельс Уельс Відбір до ЧЄ 1992 1
20-11-1991 Брюссель Бельгія Бельгія 0 – 1 Німеччина Німеччина Відбір до ЧЄ 1992 1
18-12-1991 Леверкузен Німеччина Німеччина 4 – 0 Люксембург Люксембург Відбір до ЧЄ 1992 -
25-3-1992 Турин Італія Італія 1 – 0 Німеччина Німеччина товариський матч -
22-4-1992 Прага Чехословаччина Чехословаччина 1 – 1 Німеччина Німеччина товариський матч - кап.
30-5-1992 Гельзенкірхен Німеччина Німеччина 1 – 0 Туреччина Туреччина товариський матч 1 кап.
2-6-1992 Бремен Німеччина Німеччина 1 – 1 Північна Ірландія Північна Ірландія товариський матч - кап.
12-6-1992 Норрчепінг СНД СНД 1 – 1 Німеччина Німеччина ЧЄ 1992 - 1-й етап - кап.
14-10-1992 Дрезден Німеччина Німеччина 1 – 1 Мексика Мексика товариський матч 1
29-5-1994 Ганновер Німеччина Німеччина 0 – 2 Ірландія Ірландія товариський матч -
8-6-1994 Торонто Канада Канада 0 – 2 Німеччина Німеччина товариський матч 1
21-6-1994 Чикаго Іспанія Іспанія 1 – 1 Німеччина Німеччина ЧС 1994 - 1-й етап -
2-7-1994 Чикаго Німеччина Німеччина 3 – 2 Бельгія Бельгія ЧС 1994 - 1/8 фіналу 2
10-7-1994 Нью-Йорк Болгарія Болгарія 2 – 1 Німеччина Німеччина ЧС 1994 - чвертьфінал -
Усього Матчів (13 місце) 90 Голів (4 місце) 47

Тренерська статистика[ред. | ред. код]

Команда З По Статистика
І В Н П В % Дов.
Німеччина 2 липня 2000 24 червня 2004 53 29 11 13 54,72 [2]
«Баєр 04» 21 жовтня 2000 11 листопада 2000 7 5 2 0 71,43 [3]
«Рома» 31 серпня 2004 27 вересня 2004 6 1 1 4 16,67 [4]
«Баєр 04» 16 вересня 2005 9 жовтня 2005 5 2 1 2 40,00 [3]
Усього


71 37 15 19 52,11

Титули і досягнення[ред. | ред. код]

Як гравець[ред. | ред. код]

Збірна Німеччини
«Рома»
«Марсель»

Як тренер[ред. | ред. код]

Збірна Німеччини

Індивідуальні[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Профіль на сайті Баєр 04 (англ.)
  2. Nationaltrainer. DFB. Архів оригіналу за 3 січня 2012. Процитовано 22 січня 2014. (нім.)
  3. а б Bayer 04 Leverkusen. kicker. Архів оригіналу за 17 січня 2014. Процитовано 22 січня 2014. (нім.)
  4. AS Roma » Dates & results 2004/2005. World Football. Процитовано 22 січня 2014. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]