Колумбан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Святий Колумбан)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колумбан
Columban
Народився 543[1][2]
Ленстер, Міде[1]
Помер 23 листопада 615[1][2]
Боббіо, Лангобардське королівство[1]
Поховання Bobbio Abbeyd
Країна Ірландія
Діяльність чернець, місіонер, письменник
Вчителі Comgalld
Відомі учні Bladulfod
Знання мов середньовічна латина
Посада абат[2]
Конфесія Кельтська церква[3][4]

Колумба́н (лат. Columbanus, ірл. Columban, 540, Ленстер — 23 листопада 615, Боббіо) — ірландський монах, просвітник, місіонер у Західній Європі. Заснував цілу низку монастирів у Франкському й Італійському королівствах. Його ім'я в перекладі з гельської означає Білий голуб.

Життєпис[ред. | ред. код]

Колумбан народився на півдні Ленстеру в Ірландії того самого року, коли помер святий Бенедикт. Колумбан мав приємну зовнішність і був добре освічений з дитинства. Через свою зовнішність Колумбан зазнавав багато спокус від місцевих безсоромних жінок. Борючись зі спокусами, одного разу він зустрів черницю, яка розповіла йому, що дванадцять років перед тим пішла в монастир, щоб перемогти спокуси. Колумбан послухався поради жінки і присвятив себе чернечому життю, незважаючи на спротив родини.

Ушанування пам'яті[ред. | ред. код]

Його імені співзвучне прізвище славетного мореплавця Колумба.

Відомий лінгвіст професор Костянтин Тищенко дійшов висновку, що назви Коливань, Колиндяни принесені місіонерами кельтської церкви і вшановують святого Колумбана.

Англіканський єпископат запропонував проголосити Колумбана покровителем мотоциклістів через його численні подорожі Європою за його життя. Цей патронат був затверджений Ватиканом у 2002 році.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Encyclopædia Britannica
  2. а б в г Mirabile: Digital Archives for Medieval CultureSISMEL – Edizioni del Galluzzo.
  3. англіканство
  4. протестантизм — 1517.
  5. The patron of bikers: an early medieval monk named Columban--Aleteia. Aleteia — Catholic Spirituality, Lifestyle, World News, and Culture (англ.). 23 листопада 2017. Процитовано 9 грудня 2023.