Сидоренко Іван Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сидоренко Іван Дмитрович
Народився 5 лютого 1931(1931-02-05)
Піски, Україна
Помер 23 грудня 2021(2021-12-23) (90 років)
Діяльність історик

Іван Дмитрович Сидоренко (5 лютого 1931, с. Піски, Бобровицького району Чернігівської області) — український кардіолог, викладач, краєзнавець.

Освіта[ред. | ред. код]

Навчався у Пісківській та Новобасанській СШ № 1.

Закінчив лікувальний факультет Київського медичного інституту імені О. О. Богомольця (тепер — Національний медичний університет).

Навчався в та аспірантурі. Кандидат медичних наук.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Завідував сільською дільничною лікарнею на Остерщині, де поєднував адміністративну роботу з лікарською практикою.

Працював практикуючим лікарем, в подальшому — на науково-педагогічній роботі в Національному медичному університеті ім. О. О. Богомольця, викладач клінічних дисциплін.

Творчість[ред. | ред. код]

Творчий доробок становить більше 100 наукових праць з актуальних проблем медицини, переважно кардіології. Учасник багатьох міжнародних, загальнодержавних, регіональних наукових конгресів, симпозіумів, конференцій та з'їздів.

Досліджує історію рідного краю[1] , публікує літературознавчі розвідки[2]. Друкується в періодичній пресі, колективних збірниках, альманахах, журналах.

Автор монографічного історичного дослідження з використанням архівних, а також архівних фотодокументів, присвяченого партизанському руху на Чернігівщині, а також драматичній подальшій долі учасників партизанських загонів, що боролися з фашизмом: Сидоренко І. Д. Розрубаймо цей вузол: Документальна повість / 100-річчю з дня народження Олександра Єлисейовича Кравця присвячую. — К.:Вид-во «Щек», 2019.

Автор краєзнавчо-історичних досліджень у двох книгах, - "Невсихаюча криниця", В-во "Щек", Київ-2022

Громадська робота[ред. | ред. код]

Учасник установчо-організаційних зборів земляків — вихідців з Чернігівської області, на яких було створено Чернігівське земляцтво у м. Києві.

Член наукового кардіологічного і терапевтичного товариства.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Іван Сидоренко. Мандрівка у середньовіччя / Не бував ти у наших краях!: історико-краєзнача книга / упорядник-редактор Дмитро Головко. — Київ: Видавництво «Рада», 2010, сторінки 24–38
  2. Іван Сидоренко. Сповідь перед розстрілом. Стор 135—147. // «Літературний Чернігів», № 4 (40), 2007

Джерело[ред. | ред. код]