Смерть забирає селянина-дроворуба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франсуа Мілле ,« Смерть забирає селянина-дроворуба », 1859 рік, 77 × 100 cm
англ. Death and the woodcutter
Творець: Франсуа Мілле
Час створення: 1859
Розміри: 77 × 100 cm
Висота: 77,5 см
Ширина: 98,5 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: алегорія[d] і побутовий жанр
Зберігається: Данія,Копенгаген
Музей: Нова Карлсбергська гліпкотека
CMNS: [[commons:Category:La Mort et le Bûcheron by Jean-François Millet|Франсуа Мілле ,« Смерть забирає селянина-дроворуба », 1859 рік, 77 × 100 cm]] у Вікісховищі

«Смерть забира́є селяни́на-дровору́ба» — незвичний за темою твір, створений французьким художником XIX століття Франсуа Мілле.

Передумови створення[ред. | ред. код]

Як всі молоді художники, Мілле починав з пошуків і робив спроби у різних жанрах. Він починав як портретист. Знайомства з творами колег наблизили його до створення пейзажів і поодиноких зразків натюрмортів. Але головною темою, що захопила митця надовго, стала тема важкого життя селянства у Франції XIX століття. На тлі ціх тем вирізняється незвичністю картина «Смерть забирає селянина-дроворуба». Митець звернувся до байки Лафонтена.

Пошуки вдалої композиції[ред. | ред. код]

Мілле тривалий час шукав композицію. В музеї Лувр зберігають два малюнки Франсуа Мілле з першими пошуками композиції. Ще один малюнок потрапив у Ермітаж у 1929 році. Композиція останнього і лягла в основу як офорту, що також створив художник, так і картини на цю ж тему (Нова Карлсбергська гліптотека, Копенгаген).

Надзвичайно вдалим був саме офорт «Смерть забирає селянина-дроворуба», що високою мистецькою вартістю нагадав шедевр німецького майстра XVI століття Ганса Гольбейна з серії «Танок смерті» і філософським забарвленням витримував порівняння з офортами Рембрандта. До того ж, на відміну від картини, через більший наклад він знайомив з вдалою композицією художника широке коло прихильників мистецтв.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Western European Drawing. The Hermitage. — Aurora Art Publishers, Leningrad, 1981
  • Сто офортов XVI–XIX веков из собрания гос. Эрмитажа (каталог выставки). Л-М, 1964 (рос.)

Див. також[ред. | ред. код]