Софроницький Володимир Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Володимирович Софроницький
Народився 25 квітня (8 травня) 1901(1901-05-08)
Санкт-Петербург
Помер 29 серпня 1961(1961-08-29) (60 років)
Москва
·злоякісна пухлина
Поховання Новодівичий цвинтар
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність піаніст, музичний педагог
Alma mater Санкт-Петербурзька державна консерваторія імені Миколи Римського-Корсакова
Заклад Московська державна консерваторія імені Петра Чайковського
Жанр класична музика
Нагороди
орден Леніна орден «Знак Пошани»
заслужений діяч мистецтв РРФСР Сталінська премія
Сайт sofronitsky.ru

Володи́мир Володи́мирович Софрони́цький (рос. Софроницкий Владимир Владимирович; 25 квітня (8 травня) 1901(19010508), Санкт-Петербург — 29 серпня 1961, Москва) — піаніст, професор Ленінградської1936 г.) і Московської1942 г.) консерваторій, заслужений діяч мистецтв РРФСР (1942), лауреат Державної премія СРСР (1943 р.).

Володимир Софроницкий народився в родині вченого-фізика. Його мати походила з козацького роду, була внучатою племінницею відомого українського живописця та іконописця Володимира Боровиковського.

З 1910 року учився в Олександра Михаловського у Варшаві, в 19141921 — у Л. В. Ніколаєва в Петроградську Консерваторії. Виступав із сольними концертами з 1919. З перших кроків вразив слухачів винятковим самобутнім дарунком, інтуїтивною мудрістю, красою звуку. Прославився інтерпретацією творів композиторів-романтиків, а також О. М. Скрябіна, на дочці якого був одружений. Ім'я Софроницкого присвоєне одній із музичних шкіл Москви

Софроницкий відомий також як автор паліндромонів. У числі його творів: «Не пошл Шопен», «А Лист — сила!», «Хил, худ он, но дух лих», «Давид, иди в ад!», «Он в аду давно», «Репу поп упер», «Лёша на полке клопа нашёл», «Он пел о Киле великолепно», «Аргентина манит негра», «Велика Анна аки лев», «Но невидим архангел, мороз узором лег на храм, и дивен он», «Велик Оборин, он и робок и Лев», «Сенсация, поп яйца снес» та інші.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та посилання[ред. | ред. код]