Телефон-омар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сальвадор Далі
Телефон-омар, 1936
Гіпс. Висота: 17
Галерея Тейт, Ліверпуль

«Телефон-омар» (англ. Lobster Telephone) — сюрреалістична скульптура, створена іспанським художником Сальвадором Далі спільно з художником-сюрреалістом Едвардом Джеймсом в 1936 році.

Опис[ред. | ред. код]

Композиція є звичайним телефоном, трубка якого виготовлена з гіпсу у вигляді муляжу омара. Далі з'єднав об'єкт живої природи з винаходом людства. Скульптура створена з «часткових об'єктів», які прагнуть об'єднатися один з одним, щоб утворити «бажану машину»[1]. Далі створив цей об'єкт з конкретною метою — поєднати «задню частину» омара з кінцем телефонної трубки. Скульптура є пародією і жартом, виражаючі протест Далі проти поклоніння техніці, засобам аудіокоммунікацій, які віддаляють людей один від одного[2].

За словами самого Далі «телефон — це засіб передачі новин»[3], а «в майбутньому омари замінять телефони»[4].

Композиція була представлена на першій Лондонській виставці сюрреалістичного мистецтва в 1936 році. Під час рекламної акції виставки Далі виступив з лекцією про вплив підсвідомості, надівши на себе водолазний костюм[3].

Скульптуру було виконано в п'яти примірниках. Один можна побачити на виставці «Всесвіт Далі» в Лондоні, другий в Музеї електрозв'язку у Франкфурті-на-Майні, третій належить Фонду Едварда Джеймса, четвертий — Національній галереї Австралії, а п'ятий виставлений в Ліверпулі в галереї Тейт[5].

Крім того, існує шість варіантів, виконаних в білому кольорі, один з яких виставлено в Музеї Сальвадора Далі в Сент-Пітерсбурзі (Флорида), а інший — в Центрі культури міста Belém (Португалія), і належить колекціонерові Джо Берардо. Ще один екземпляр можна побачити в Художній галереї Йоганнесбурга, (ПАР).

Розміри — 17×15×30 см[3]. Скульптура входить до циклу робіт Далі під назвою «Параноя і війна» (англ. Paranoia and War)[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Жиль Нере. Дали. — Taschen. — С. 39. — ISBN 5-88896-057-8. (рос.)
  2. Из этого получился Дали (рос.) . Архів оригіналу за 3 вересня 2012. Процитовано 12 листопада 2011.
  3. а б в г Edmund Swinglehurst. Paranoia and War // Salvador Dalí. Exploring the Irrational. — Todtri Productions Limited, 1996. — P. 51. — ISBN 1-85501-833-0.
  4. XX век глазами гения (рос.) . Архів оригіналу за 3 вересня 2012. Процитовано 12 листопада 2011.
  5. Lobster Telephone [Архівовано 2011-10-09 у Wayback Machine.] in the collection of Tate Liverpool, London. Accessed 27-01-2010. (англ.)