Тетрафобія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліфт у житловому будинку в Шанхаї. Поверхи 4, 13 та 14 відсутні

Тетрафобія (від дав.-гр. τετράς — «чотири» та φόβος — «страх») — ірраціональний страх перед числом 4, зазвичай вважається забобоном.

Цей забобон поширений в основному в країнах Східної Азії, таких як Китай, Японія і Корея[1]. Причина виникнення фобії у вимові китайського ієрогліфа, що означає «чотири»: «сі» (кит. ), майже ідентична, як і слова «смерть» (кит. ), вони розрізняються тільки тонами. У корейській та японській мови ці слова з незначними змінами у вимові прийшли з китайської.

Забобон настільки поширений в цих країнах, що в лікарнях і громадських установах поверхи з номерами, що закінчуються на чотири майже завжди відсутні. Замовчування числа «чотири» прийнято і в колі сім'ї, особливо, коли один із родичів нездоровий. Номери мобільних телефонів, що закінчуються на чотири або мають багато четвірок у своєму складі коштують у операторів мобільного зв'язку набагато дешевше за інші.

Nokia не використовує цифру 4 в назвах моделей стільникових телефонів, призначених для азійських ринків.

Схожі фобії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Havil, Julian (2007). Nonplussed: Mathematical Proof of Implausible Ideas (Hardcover). Princeton University Press. с. 153. ISBN 0691120560.