Токівський замок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Токівський замок
Сучасний вигляд замку

49°38′20″ пн. ш. 26°13′36″ сх. д. / 49.639083° пн. ш. 26.226861° сх. д. / 49.639083; 26.226861Координати: 49°38′20″ пн. ш. 26°13′36″ сх. д. / 49.639083° пн. ш. 26.226861° сх. д. / 49.639083; 26.226861
Статус пам'ятка архітектури місцевого значення
Статус спадщини пам'ятка архітектури місцевого значення України
Країна  Україна
Розташування Тернопільська область
Підволочиський район,
село Токи
Матеріал кам'яний
Засновник коштом брацлавського воєводи кн. Я. Збаразького
Будівництво 1590-ті рр., відновлений у XVIII ст. — 
Стан руїна
Токівський замок. Карта розташування: Тернопільська область
Токівський замок
Токівський замок (Тернопільська область)
Мапа

CMNS: Токівський замок у Вікісховищі

Токі́вський за́мок (Ожиговецький замок) — пам'ятка архітектури місцевого значення, оборонна споруда в селі Токи, Підволочиський район, Тернопільська область. Розташований на вершині кам'яного пагорба, на острові (нині півострів), з усіх боків оточений широким ставом, утвореним на старому руслі річки Збруч.

Мури замку — неправильний трикутник із трьома вежами на кутах; одна — п'ятикутна, дві — півкруглі. Кожна вежа мала в нижній частині два ряди стрільниць, верхні частини займали каземати. Доступ до фортеці здійснювався через підйомний міст, який охороняла ще одна — надворітна вежа.

Збудований наприкінці XVI століття брацлавським воєводою Янушем Збаразьким. Спорудження замку, який мав стратегічне значення, згадується в історичних джерелах кінця XVI — початку XVII століття. Сама місцевість наче запрошувала побудувати над Збручем укріплення, яке б служило надійним захистом від ворогів. Щоб надати споруді могутності і неприступності, перед замком вибрали стільки землі і каменю, що води ставу підступили до самих кам'яних скель, використаних як фундамент. Башти замку з'єднувалися між собою оборонними мурами.

16311744 належав Вишневецьким, після смерті останнього представника роду — Чарнецьким і Матковським.

1648 Токівський замок захопило козацьке військо, 1675 — зруйнували турки.

Відбудовувався і утримувався в належному стані до кінця XVIII століття. Із втратою оборонного значення 2 вежі й значну частину мурів поступово розібрали на господарські потреби. Східну башту до основи розібрали під час Першої світової війни (під час перебування російської армії проклали дорогу між Волочиськом і Підволочиськом), а західну вже в 1950-х роках. Нині збереглися руїни п'ятикутної вежі й частина фортечного муру. Збереглися перекази про підземний перехід до замку від Яхновецького лісу. Він був у висоту майже на повний зріст людини і на його стінах на певній відстані одна від одної розміщувались чаші, у які вставляли смолоскипи у вигляді теперішніх свічок для освітлення. Ще й досі у різних місцях Ожиговець дають про себе знати ями, льохи, підземні ходи.

Світлини[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
 Свято замку у селі Токи Підволочиського району на YouTube // Телекомпанія TV-4. — 2016. — 22 серпня.