Ульріх Рот

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ульріх Рот
нім. Ulrich Roth
Народився 18 грудня 1954(1954-12-18)[1][2] (69 років)
Дюссельдорф, ФРН
Країна  Німеччина
Діяльність гітарист, композитор, музичний продюсер
Знання мов німецька[3]
Членство Scorpions (1978) і Electric Sund (1986)
Роки активності 1968 — тепер. час
Жанр блюз-рок
Брати, сестри Zeno Rothd
IMDb ID 2971593
Сайт ulijonroth.com

У́льріх Рот (Ulrich Roth; *18 грудня 1954, Дюссельдорф) — відомий також як Улі Йон Рот (Uli Jon Roth), німецький гітарист-віртуоз, філософ.

Народився 18 грудня 1954 року у місті Дюссельдорф, Німеччина. Змалечку захоплювався музикою, серйозно почав грати на інструментах лише у 12 років. З 1968 року Улі грав у німецькому паб-блюз гурті Blue Infinity. З 1972 року разом з Френсісом Бухгольцем та Юргеном Розенталем грав у прогресив-рок гурті Dawn Road.

1973 року Міхаель Шенкер залишив гурт Scorpions саме перед концертом. Але попередньо, Міхаель попросив Улі замінити його разом із Фресісом і Юргеном. Улі погодився. Після концерту Рудольф Шенкер запропонував Улі приєднатися до Scorpions і отримав згоду. Таким чином гурти Dawn Road та Scorpions злилися.

Наступні 5 років Scorpions підкорюють Японію та Європу. Улі був визнаний гітаристом майстер-класу. Згодом його вплив на свою творчість визнають Едді Ван Гален та Інгві Мальмстін.

1978 року Улі залишає Scorpions через розбіжності у стилях і створює свій власний ансамбль Electric Sun.

Улі Йон Рот завдяки своєму характерному стилю гри на гітарі став дуже впливовою особою на світовій рок- та метал-сцені. Позаяк сам він був цілковитим фанатом славнозвісного Джимі Гендрікса, то метод його гри був уподібнений до методу останнього. Проте жага до винахідництва Улі сприяла розвиткові нової течії в музиці — неокласичного металу. Саме Улі став одним із перших, разом із Рітчі Блекмором, хто поєднав класичні арпеджіо з інструментами та фігурами рок-музики. Приміром, композиція з альбому гурту Scorpions Taken by Force — The Sails Of Charon — вельми насичена класичними мотивами. Натомість у Блекмора аналогічною піснею є Highway Star. Так, Рот привернув увагу багатьох, ще молодих на той час, перспепективних гітаристів. Таких, як Інґгві Мальмстін, чи Джон Петруччі.

Примітки[ред. | ред. код]