Фердинанд Георг Фробеніус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фердина́нд Ге́орг Фробе́ніус (нім. Ferdinand Georg Frobenius; * 26 жовтня 1849, Берлін — † 3 серпня 1917, Шарлоттенбург) — німецький математик.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

У 1867 році один семестр відвідував заняття в Геттінгенському університеті, потім Університет Гумбольдта в Берліні, в 1870 році захистив там дисертацію під керівництвом Карла Веєрштраса і Ернста Едуарда Куммера. Якийсь час викладав в берлінській гімназії, в 1874 році, без звичайної для цього хабілітації, був прийнятий на посаду професора в Берлінський університет. Наступного року перейшов в Цюрихський Політехнікум, в 1892 році повернувся в Берлінський Університет, зайнявши місце померлого Леопольда Кронекера. Член Прусської АН в Берліні (1893). Разом з Кронекером, Лазарусом Іммануелем Фуксом і Германом Амандусом Шварцем належав до вузького круга відомих берлінських математиків свого часу.

Роботи[ред. | ред. код]

Основні роботи Фробеніуса стосуються теорії груп, зокрема, до теорії представлень.

Він першим довів, що асоціативне, дистрибутивне множення можливе тільки в просторах розмірності один (дійсні числа), два (комплексні числа) і чотири (кватерніони) (Теорема Фробеніуса).

Іменем Фробеніуса названі такі математичні поняття:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. База даних малих космічних тіл JPL: Фердинанд Георг Фробеніус (англ.) .